İSLAM ZİRVESİNDEN MÜSLÜMAN ÜLKEYE KINAMA ÇIKTI

İSLAM ZİRVESİNDEN MÜSLÜMAN ÜLKEYE KINAMA ÇIKTI

Adı İslam Birliği olan kuruluşun İstanbul'da gerçekleştirdiği ve Erdoğan'ın "Milyarlarca insana umut verdik" dediği toplantının ortak bildirisinden İslam Ülkesine "kınama" çıktı.

İSTANBUL'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi'nin sonuç bildirisi, zirvenin sona ermesinin ardından yayımlandı.Yayınlanan bildirinin içerik olarak önemli bir bilgi vermemsinin yanı sıra İslam Ülkesi olan İran'a kınama çıkması çok tartışılacak. İslam Birliği'nin diplomatik kulislerde sürekli koİşte ayrıntılarnuşulan "Sunni Birlik" görüntüsü bu bildiri ile perçinlenmiş oldu. 

İRAN'A KINAMA

Bildiride, Suudi Arabistan'daki terör suçlarının failleri hakkında alınan yargı kararlarının uygulamasına karşı İran'ın kullandığı kışkırtıcı ifadelere itiraz ettiğini bildirdi. Bu ifadelerin Suudi Arabistan'ın içişlerine açık bir şekilde müdahale ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler tüzüklerine ve tüm uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu aktarıldı. Ayrıca, İran'ın bölge devletleri ve Bahreyn, Yemen, Suriye, Somali dahil diğer üyelerin iç işlerine müdahaleleri ve teröre desteğe devam etmesi kınandı.

FARLILIKLAR BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜLMELİ

Bildirgede ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti ve diğer İslam devletleri arasındaki işbirliğinin, iyi komşuluk ilişkileri, ülkelerin iç işlerine müdahale edilmemesi, bağımsızlıklarına ve bölgesel egemenliklerine saygı, farklılıkların barışçıl yollarla ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler tüzükleri, uluslararası kanunlar uyarınca, tehdit ve şiddetten kaçınarak geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

AZERBAYCAN'IN BAĞIMSIZLIKLIĞINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Sonuç bildirgesinde, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı saldırgan tutumu da kınanarak, güç kullanma suretiyle toprak kazanma uygulamasının, Birleşmiş Milletler ve uluslararası anlaşma tüzüklerine aykırı olduğu belirtildi.

4rclxkpdo0mdwc0k5sbuug.jpg

Bildiride, Ermenistan'ın, Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ ve diğer bölgelerdeki silahlı güçlerini derhal, tamamen ve koşulsuz bir şekilde terk etmesi çağrısında bulunularak, bölgesel egemenliği ve sınırları tehdit etmeksizin çatışma ortamının ortadan kaldırılması istendi. Ayrıca, Azerbaycan'ın bölgesel bütünlük ve bağımsızlığını koruma çabalarına desteklerinin, BM Genel Kurulu da dahil olmak üzere süreceği aktarıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı