IŞİD KİMYASAL SALDIRI DÜZENLEDİ

IŞİD KİMYASAL SALDIRI DÜZENLEDİ

IŞİD'in düzenlediği klor gazı saldırısında 300 askerin öldüğü iddia edildi.

Irak'ın Felluce kentinde IŞİD'in düzenlediği klor gazı saldırısında 300 askerin öldüğü iddia edildi. Daha önce'de Suriye'nin Guta bölgesinde karşı bir kimyasal saldırı düzenlenmiş yıllar süren araştırmada saldırının faili netleşmemişti. Bu sefer ki iddianın kayağı ise aa.

300 ASKER ÖLDÜ İDDİASI

AA'dan yapılan açıklamaya göre, Irak'ın Felluce kentinde IŞİD'in düzenlediği klor gazı saldırısında 300 askerin öldüğü iddia edildi.

Henüz söz konusu iddia başka kaynaklarda yer almazken Irak ordusu dün Felluce’deki askerleriyle iletişimin kesildiğini bildirmişti.

DAHA ÖNCEDE KİMYASAL KULLANILMIŞ YÜZLERCE MASUM HAYATINI KAYBETMİŞTİ

21 Ağustos 2013'te Suriye'nin Guta bölgesindeki kimyasal saldırı iç savaşta dönüm noktasıydı. Amerika "kimyasal silah kırmızı çizgimiz" demişti. Önce sınırlı askeri operasyon gündeme geldi sonra da diplomatik girişimle rafa kalktı. 

Saldırıdan 3,5 ay sonra, gazeteci Seymour Hersh çok konuşulacak bir iddia attı ortaya. Hersh, saldırıdan rejimin değil muhaliflerin sorumlu olduğunu işaret eden yazısından 4 ay sonra, bu iddialarının ayrıntılarıyla gündemde. Bu yazı da yine London Review Of Books'ta yayınlandı. 

Seymour Hersh'ün idiasına göre, 2013 baharında Amerikan istihbaratı Türk hükümetinin El Nusra'yla işbirliği yaptığını öğrendi. İddiaya göre süreçte MİT ve jandarma devredeydi. 

Obama, Mayıs 2013'te Beyaz Saray'da bu istihbarata sahip olduklarını ima etti. 

Hersch'ün Amerikalı bir dış politika uzmana dayandırdığı iddiasına göre, Obama ve Erdoğan gizli bir yemekte buluştu. Yemekte Erdoğan, Suriye konusu konuşulurken iki kez MİT müsteşarı Hakan Fidan'a söz vermek istedi. Obama 'biliyoruz' diyerek Erdoğan'ın sözünü kesti. Erdoğan ise Obama'ya işaret parmağını göstererek 'ama kırmızı çizginiz aşıldı' dedi. Obama da Hakan Fidan'ı göstererek "Suriye'de radikallerle ne yaptığınızı biliyoruz" dedi. 

Yazının devamında Hersch'ün bir Amerikalı istihbarat yetkilisine dayandırdığı bir iddia daha var. 21 Ağustos'tan birkaç hafta önce Amerikan Genelkurmay Başkanı Dempsey ve Savunma Bakanı Chuck Hagel'e bir brifing verilmiş. Bu brifingde ' Türkiye 'nin ABD'yi askeri operasyona sürüklemek için bir şeyler yapılması gerektiğini düşündüğü yönünde' uyarılmışlar. 

page_10-soruda-hershun-makalesi_402675823.jpg

Eski bir istihbarat yetkilisi de, 'Obama'yı buna zorlamak için BM gözlemcilerinin bulunduğu bir tarihte gaz saldırısı düzenleneceğini biliyorduk' sözleriyle iddiaları pekiştirdi. 


İstihbarat yetkililerinin üst düzey askeri yetkililere verdiği bilgiye göre de, saldırıda kullanılan sarin Türkiye tarafından temin edildi, üretme ve kullanma eğitimleri de Türkler tarafından verildi.

ABD'DEN YALANLAMA GELMİŞTİ

Hersh'in iddiası ABD'nin de gündemi oldu. Posta212 Washington Temsilcisi İlhan Tanır’ın sorularına Beyaz Saray'dan yanıt geldi. Yapılan açıklama şöyleydi: 

"Sn. Hersh’in son yazdığı haberi gördük. Bu haber sadece isimsiz kaynaklara dayanan bilgiler ışığında 21 Ağustos’da Suriye meydana gelen Kimyasal Silah saldırısı hakkında tamamen yanlış sonuçlara ulaşmaktadır. Aşağıdaki yalanlama, on-record olarak Sn. Hersh’in kendisine, ODNI (Milli İstihbarat Ajansı) İletişim Direktörü ve sözcüsü Shawn Turne tarafından ve Beyaz Saray Milli Güvenlik Konseyi sözcüsü Caitlin Hayden tarafından, yayınlanmadan önce sunulmuştur. 

Kaynak:Haber Kaynağı