İRAN SERT ÇIKTI ERDOĞAN KUZU OLDU

İRAN SERT ÇIKTI ERDOĞAN KUZU OLDU

İran'da bir milletvekilinin Erdoğan İran'a gelmesin açıklaması sorulan Erdoğan ilk açıklamasında yaptığı gibi "İran Yemen'den çıkmalıdır" yerine, "Yemen'e müdahale edenler çıksın " ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya, Slovakya ve Romanya ziyaretleri öncesinden Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenlendi. Gazetecilerin dün İran tarafından Bakanlığa çağrılan Türkiye Maslahatgüzarı'na verilen "nota''yı sorması üzerine Erdoğan'ın İran'a karşı yaptığı sert eleştiriler konusunda geri adım atacağı izlenimi uyandı.Erdoğan'ın konuya ilşkin yaptığı açıklama şöyle.

"İRAN'DAN İKİ FARKLI SES ÇIKTI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin İran ziyaretinin ertelenip ertelenmeyeceği yönünde ki sorusu üzerine verdiği yanıtta 3 gün önce yaptığı sert Yemen eleştirisinden eser yoktu. Erdoğan yeni İran ve Yemen politikasını şöyle açıkladı.

İRAN YEMEN'DEN ÇEKİLSİN YERİNE "TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ"

Bizim Yemen konusuyla ilgili yaptığımız açıklama, Yemen'in toprak bütünlüğüne olan saygımız sebebiyle bu toprak bütünlüğünün korunması. Gerek içeride, gerekse dışarıda bu müdahalelerin doğru olmadığı hususundadır. Dolayısıyla bu müdahaleyi yapanların Yemen'den çıkmasını ısrarla ifade ettik. Bu konuyla ilgili olarak İran'dan iki farklı ses çıktı. Birincisi; parlamentoda bir komisyon, başkan yardımcısı veya herhangi birisi bilemiyorum, ki bunlar benim muhatabım değil... Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi de o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz bunun kararını verecek olanda biziz. Şu anda biz programımızı aynen koruyoruz ama Yemen'i de izliyoruz. Yemen'deki gelişmeler bizim için çok çok önemli. Her türlü kararı vermemiz gerektirecek adımlar olabilir. Ama şu anda programımızda herhangi bir değişiklik söz konusu değil." 

"BİZ KENDİ SİSTEMİMİZİ KURMA İRADESİNE DE, KABİLİYETİNEDE SAHİP BİR ÜLKEYİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bülent Arınç'ın başkanlık sistemi yorumu hatırlatılarak, nasıl bir başkanlık sistemi yapılacağı sorusu üzerine,
"Başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarımı, Başbakanlığımın ilk anlarında itibaren değil, ta Büyükşehir Belediye Başkanlığımdan itibaren bir siyasetçi olarak gündemde tutmuş bir insanım" dedi. Erdoğan, bunu açıklarken her zaman aynı örneği verdiğini dile getirerek, "Dünyanın neresinde başkanlık sistemi uygulanıyorsa, yarı başkanlık sistemi uygulanıyorsa, adeta biz arı maharetiyle, hepsinden faydalı olanları alırız, ondan sonra da kendi sistemimizi ortaya koyarız demişimdir. Bu konuyla ilgili olarak son dönemlerde de, Cumhurbaşkanlığı kampanyasında da, biz kendi sistemimizi kurma iradesine de, kabiliyetine de sahip bir ülkeyiz. Biz adeta bir devletçik veya kabile devleti değiliz. Bizim Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 tane yıldız var. Bunların her biri bir devleti ifade eder. Biz buralardan buraya gelmişiz. Ve güçlü bir devlet geleneğine sahibiz. Hele hele Osmanlıyla bu bir zirve yapmıştır" diye konuştu.

"GEÇEN HAFTA SAYIN BAŞBAKANLA BUNLARI KONUŞTUK"

Erdoğan, geçen hafta Başbakan Davutoğlu ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, "Burada şunu çok açık net söylemek durumundayım; biz geçen hafta Sayın Başbakanla bunları konuştuk ve Sayın Başbakan'da başkanlık sistemi ile ilgili olarakta bizzat kaleme aldığı, oradaki sisteme yönelik anlayışını baya da detaylı ele almış. Bende bizzat orada kendimde okudum. Kendi kanaatlerimi de ifade ettim. Öyle zannediyorum ki bu çerçevede kendileri seçim bildirgesinin içine başkanlık sistemi ile ilgili düşüncülerini yansıtacaklar. Böylece hükümetimizin, iktidar partisinin başkanlık sistemine yönelik anlayışı, bu orada yerini alacaktır. Bu benim için, şahsen çok çok olumlu bir gelişme" şeklinde konuştu.

 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Kaynak:Haber Kaynağı