İNGİLTERE’DEN TÜRKİYE İLE İLGİLİ KAN DONDURAN PLAN

İNGİLTERE’DEN TÜRKİYE İLE İLGİLİ KAN DONDURAN PLAN

"Savaşı bitirmenin tek yolu bir tarafın mağlup olması"

İngiltere'nin iki yıl önce Esed rejimine karşı savaşan Suriyeli 100 bin muhalifi eğitmeyi ve silahlandırmayı planladığı öne sürüldü. Plana göre seçilen ılımlı muhalifler Türkiye ve Ürdün'deki kamplarda eğitilecek ve silahlandırılarak Suriye'ye gönderilecekti.

Bu gizli planın, iki yıl önce İngiltere ordusunun başında bulunan General David Richards'a ait olduğu belirtiliyor. BBC'nin "Newsnight" programının ilk defa kamuoyuna açıkladığı habere göre, General Richards'ın teklifi dönemin başbakanı David Cameron, Ulusal Güvenlik Konseyi ve ABD yetkilileri tarafından değerlendirildi. Ancak söz konusu plan çok riskli bulunduğundan uygulamaya konmadı.

BBC'nin konuyla ilgili görüş talep ettiği İngiltere hükümeti, herhangi bir yorumda bulunmadı.

"SAVAŞI BİTİRMENİN TEK YOLU BİR TARAFIN MAĞLUP OLMASI"

Habere göre General Richards, bu önerisiyle Suriye'deki savaşı durdurabileceğine inanıyordu. Öneri Başbakan Cameron ve İngiltere ve Galler Hukuk İşlerinden Sorumlu Bakanı Dominic Grieve tarafından değerlendirildi. Daha sonra plan Ulusal Güvenlik Konseyi'ne gönderildi.

Planın ayrıca ABD'deki yetkililere ve ABD ordusunun başındaki General Martin Dempsey'e sunulduğu belirtildi.

İçeriden BBC'ye bilgi aktaran kaynaklar, dönemin savunma güçlerinin başında bulunan ancak daha sonra emekli olan General Richards'ın Suriye'de yalnızca iki çözüm olduğuna inandığını söyledi. Eski generale göre savaşı bitirmenin tek yolu Esed'in kazanmasına izin vermek ya da onu yenmekti.

TÜRKİYE VE ÜRDÜN'DEKİ KAMPLARDA EĞİTİM

İngiliz askerlerinin sahaya inmeyeceği güvencesinin verildiği öneride, ılımlı muhaliflerin seçilerek Türkiye ve Ürdün'deki kamplarda eğitilmesi öngörülüyordu.

Cameron'a söylenen, "ılımlı muhaliflerin seçilerek eğitilmesi ve silahlandırılması" planının uluslararası kamuoyunda da destek göreceğiydi.

Suriye muhalif güçleri hazır olduğunda, Batı'dan ve Körfez ülkelerinden gelen jetler yardımıyla Şam'a yürüyecekti.

Plan ayrıca Suriyelilerin öncüsü olacağı bir "şoke etme ve korkutma" kampanyası da içerecekti.

General Richrads'ın planının bir yıl kadar zaman alacağı ancak bu sürecin alternatif bir Suriye hükümeti kurulması için zaman kazandıracağı belirtildi. Fakat öneri uygulamaya konulmadı.

Daha sonra Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtlar gelmeye başlayınca, Başbakan Cameron bir askeri operasyonu düşünmesi konusunda ikna edildi. Ancak geçen Ağustos ayında yapılan oylamada, milletvekillerinin çoğu doğrudan bir müdahaleye karşı oy kullandı.

BBC'ye konuşan "Royal United Services" Enstitüsü Profesör Michael Clarke, "Esed karşıtı güçlerin eğitilmesi fırsatını kaçırdık. Bu güçlerin Esed yönetimden düştükten sonra Suriye'de önemli bir etkisi olabilir." dedi.

Profesör Clarke, artık Batı'nın müdahalesi için çok geç olduğunu söyledi. Clarke, şu ifadeleri kullandı: "Bence 2 ya da 3 sene önce bir fırsatımız vardı. O dönemde olumlu anlamda dahil olabilirdik. Ancak yine de tehlikeliydi, bedeli ve sonra yaşanacakların belirsizliği korkutucu görünüyordu. Batılı siyasilerin bir müdahaleden uzak durma ve iç savaş bittikten sonra ne olacağı konusuna yoğunlaşmaları gerekiyor. Artık Suriye'ye ilişkin iyi, olumlu bir çözüm yok’’

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı