İNGİLTERE'DE BÜYÜK PANİK

İNGİLTERE'DE BÜYÜK PANİK

Diğer yandan Başbakanlık Londra havaalanlarında virüs taramasının genişletileceğini açıkladı. Maliye Bakanı George Osbourne ise dün BBC'ye yaptığı açıklamada, İngiltere havaalanlarında hekimler gerekli gördüğü takdirde yolculara sağlık taraması yapabilece

İngiliz vatandaşı bir işadamının iş gezisi için gittiği Makedonya'da Ebola şüphesiyle ölmesi ölümcül virüsün İngiltere'ye ulaşmış olabileceği korkusu yarattı. Afrika'nın neredeyse asırlardır başına bela olan Ebola'ya karşı" Kulak tıkayan batı" başına gelmeye başlayınca büyük panik yaşıyor.

TÜM AVRUPA PANİKTE

İngiltere basını, Makedon yetkililerin kimliği açıklanmayn 56 yaşındaki İngiliz işadamının yüksek ateş, kusma, iç kanama şikayeti ile hastaneye kaldırıldığı ve dün hayatını kaybettiğini yazdı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Makedonya'da bir İngiliz vatandaşının Ebola şüphesiyle öldüğünün bildirilmesinin ardından araştırma başlattı.
Londra'dan ölen işadamıyla seyahat eden ikinci kişinin de karantina altına alındığı ve ikamet ettikleri oteldeki numunelerin Almanya'ya gönderilerek asıl ölüm nedeninin araştırılacağı belirtilirken hastanın şiddetli mide ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldığı ve kısa bir süre sonra da hayatını kaybettiği belirtildi.

ispanya-ebola5.jpg

ÇEK CUMHURİYETİ VE İSPANYA'DA GÖRÜLDÜ

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da 56 yaşındaki bir hastada da ebole şüphesi görüldüğü İspanya'nın başkenti Madrid'de bir İspanyol hemşirenin virüsten etkilendiği belirtiliyor.

 

HAVAALANLARINDA YOLCULAR TARANACAK

Diğer yandan Başbakanlık Londra havaalanlarında virüs taramasının genişletileceğini açıkladı. Maliye Bakanı George Osbourne ise dün BBC'ye yaptığı açıklamada, İngiltere havaalanlarında hekimler gerekli gördüğü takdirde yolculara sağlık taraması yapabilecek.
Başbakanlık sözcüsü Liberya, Sierra Leone ve Gine gibi ülkelerden gelen yolcuların seyahat bilgileri ve son kontaklarının soruşturulacağını belirterek bu önlemlerin Ebola vakalarını inceleyip hastalığın arıtılmasına imkan sağlayacağını ancak hiçbir sistemin hastalığın doğası gereği yüzde yüz bir koruma sağlamayacağını ekledi.

ABD ÖNLEMLERİ ARTIRIYOR

ABD' de de New York, Washington, Chicago ve Atlanta'daki büyük havaalanlarında hastalalığın en çok görüldüğü ülkelerden gelen yolcuların vücut sıcaklıklarının ölçüleceğini açıklamıştı.
Bugüne kadar 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ölümcül virüsten 7 bin dolayında kişinin de etkilendiği sanılıyor.

ebola-story.jpeg

EBOLA VE BELİRTİLERİ?

Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinde ilk olarak görülen Ebola yayılmaya devam etmektedir. Belirtileri virüse yakalandıktan sonra ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve baş ağrısı ile iki gün ila üç hafta sonra başlar. Bununla birlikte bulantı, kusma ve ishal, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında azalma ile birlikte takip eder. 

Ebola virüsü, insanlarda ve insan dışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.

Ebola nedir, ebola belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır? Ebolaya karşı aşı geliştirildi mi? Ebola virüsü nedir ve nasıl bulaşır ? Ebola virüsü nasıl bulaşır, ebola virüsü hakkında bilgiler nelerdir, ebola virüsü nedir? Sizlere bu haberimizde; Ebola hastalığı nedir nasıl bulaşırı kısaca anlatmaya çalışacağız. Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinde ilk olarak görülen Ebola yayılmaya devam etmektedir. Belirtileri virüse yakalandıktan sonra ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve baş ağrısı ile iki gün ila üç hafta sonra başlar. 

Tanımlanabilen üç Ebola virüsü vardır.

Ebola Sudan
Ebola Reston
Ebola Fildişi Kıyısı

Çok tehlikeli bir virüstür. İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. Adını, Afrika'daki bir nehirden alır. Bulaşıcıdır. Kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür. Ebola virüsü, ipliksi yapıda, yaklaşık 80 nm boyundadır. Genetik materyali RNA'dan oluşur.

Bulaşma; Hastaların (hayvanlar başlıca maymun ve meyve yarasaları) kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Hava yoluyla bulaşma tespit edilmemiştir.

Ebola virüsü hastalığı (EVD) veya Ebola kanamalı ateşi (EHF) veya kısaca Ebola, Ebola virüsünün neden olduğu, insanlarda ve diğer primatlarda görülen bir hastalıktır. Belirtiler tipik olarak virüse yakalandıktan sonra ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve başağrısı ile iki gün ila üç hafta sonra başlar. Tipik olarak bulantı, kusma ve ishal, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında azalma ile birlikte takip eder. 

Bu noktada, bazı kişilerde kanama sorunları görülmeye başlar.

Sebep ve tanı

Virüs, enfekte olmuş bir hayvanın (genellikle maymunlar veya meyve yarasaları) kan veya vücut sıvıları ile temas sonucunda bulaşabilir. Doğal ortamda hava yoluyla yayıldığı belgelenmemiştir. Meyve yarasalarının virüsü etkilenmeden taşıyıp yaydıklarına inanılmaktadır. İnsan enfekte olduktan sonra hastalık insanlara da yayılabilir. İyileşen erkekler, yaklaşık iki ay boyunca meni yoluyla hastalığı bulaştırabilirler. Tanıyı koymak için, tipik olarak sıtma, kolera ve diğer viral kanamalı ateş gibi benzer belirtileri olan hastalıklarının öncelikle kapsamdan çıkarılmalıdır.  Tanıyı doğrulamak için kan örneklerinden viral antikorlar, viral RNA veya virüsün kendisi aranır.

Korunma Yolları Nedir?

Korunma, hastalığı taşıyan maymun ve domuzlardan insanlara hastalığın yayılmasını azaltılmayı içerir. Bu hayvanlarda enfeksiyon olup olmadığını kontrol ederek ve eğer hastalık tespit edilirse bu hayvanları öldürüp cesetlerini düzgün olarak bertaraf ederek yapılabilir. Eti doğru dürüst pişirmek ve eti muamele ederken koruyucu giysiler giymenin yanı sıra , hastalık taşıyan bir kişinin yakınında da korucu giysiler giymek ve elleri yıkamak yardımcı olabilir. Hastalıklı insanların vücut sıvısı ve doku örnekleri de özel itina ile muamele edilmelidir.

Tedavi, hastalığın seyri ve epidemiyoloji nedir?

Hastalığın belirli bir tedavisi yoktur; enfekte olmuş kişilere yardımcı olmak için oral rehidrasyon terapisi (hafif tatlı ve tuzlu içme suyu) veya intravenöz sıvılar verilmektedir. 

Hastalığın ölüm oranı yüksektir: genellikle virüsle enfekte olanların % 50 ila %90 arasında ölümler olmaktadır. 

Ebola virüsü hastalığı (EVD) ilk olarak Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinde belirlenmiştir. Hastalık tipik olarak Sahara altı Afrikası’nın tropikal bölgelerinde salgın olarak görülmektedir.1976 yılından (ilk kez belirlendiği) 2013 yılına kadar, yılda en az 1000 kişi enfekte olmuştur.2014 yılında devam etmekte olan en büyük salgın 2014 Batı Afrika Ebola Salgını ise Gine, Sierra Leone, Liberya ve büyük olasılıkla Nijerya'yı etkilemektedir.[ 2014 yılı Ağustos ayı itibariyle, 1600’ü aşkın vaka belirlenmiştir. 

Aşı geliştirme çalışmaları sürmektedir ancak henüz mevcut bir aşı bulunmamaktadır.


Kaynak: http://www.bolgehaberi.com/saglik/ebola-virusu-nedir-ebola-nasil-bulasir-ebola-asisi-var-midir-h5034.html#ixzz3Fj8DKaEb

Kaynak:Haber Kaynağı