İNGİLTERE AB REFERANDUMU SONUNDA ALTIN VE DÖVİZ NE OLUR

İNGİLTERE AB REFERANDUMU SONUNDA ALTIN VE DÖVİZ NE OLUR

Özellikle son 1 aydır dünya piyasaları üzerinde büyük bir etkisi bulunan İngiltere'nin AB'den ayrılma referandumu (Brexit) bu gece 00:00 dan itibaren açıklanmaya başlayacak. Peki hangi sonuca göre piyasalarda nasıl bir etki olacak.

Piyasalar aylardır peşinde olduğu sorunun cevabını en sonunda bu gece almış olacak.

GECE YARISI KIYAMET KOPABİLİR

Birleşik Krallık halkı TSİ 12.00 itibariyle son yılların piyasalar için en büyük politik belirsizliklerinden birine son vermek için sandıklara gitmeye başladı bile.

AB'DE KALACAĞIZ DERLERSE SORUN YOK GİBİ ANCAK

Bugünkü referandumun sonucu ile birlikte sadece Birleşik Krallık için değil başta Euro Bölgesi olmak üzere tüm dünya piyasaları için çok önemli bir belirsizlik ortadan kalkmış olacak. Tabi halk eğer AB’de kalmayı oylarsa.

PİYASALAR NASIL ETKİLENİR

Aşağıdaki grafikte Avustralya Doları (AUD), Euro (EUR), Japon Yeni (JPY), İsviçre Frankı (CHF) ve Büyük Britanya Poundu’na ait (GBP) son üç yıllık efektif kur endeksi var.

STERLİN TEPE TAKLAK OLABİLİR

AB Referandumu’nun tarihi Şubat ayında netleşti. Referandumun piyasaların ana gündem maddesi haline bu sene başından itibaren gelmeye başladığını kabul edersek grafik, referandum belirsizliğinin pound üzerindeki olumsuz etkisini net bir şekilde gözler önüne seriyor.

SENE BAŞINDA DURUM ÇOK KÖTÜ GİTTİ

1-208.jpg

Özellikle ilk aylarda diğer para birimlerine kıyasla çok kötü bir performans sergileyen pound son iki ayda yaralarını büyük oranda sarmayı başarmış. Aralık ayı sonunda 115.00 üzerinde olan reel efektif pound endeksi Nisan sonunda 107.00 altına geriledikten sonra Mayıs ayındaki toparlanma ile 109.00 üzerine yükselmiş. Yine de Aralık sonuna kıyasla hala yaklaşık %5’lik bir gerileme var.
Fakat hesaplamaya Haziran ayını da katarsak tablo biraz daha değişiyor.

Grafikte göremediğimiz Haziran ayında pound, dolar ve euro gibi para birimlerine karşı %3 - %2 arası bir değer kazandı. Yani pound şu an itibariyle Aralık sonuna karşı sadece yaklaşık olarak %3 - %2 aşağıda.
Son günlerde açıklanan anket sonuçlarının kalalım cephesinin güç kazandığını göstermesi piyasalar açısından önemli bir dönüm nokta olmuş gibi görünüyor. Fiyatlamalardan anladığımız kadarıyla piyasalar Birleşik Krallık'ın AB'de kalacağına karar vermiş durumda ve kalalım sonucu büyük oranda fiyatlara girmiş. Yine de Aralık ayından bugüne gerçekleşen hareketi dikkate aldığımızda 'Kalalım' sonucunun netleşmesiyle pound için yukarılarda hala %3 - %2'lik bir alanın olduğunu söyleyebiliriz. Bu da GBP/USD için 1.52 - 1.51'lere doğru bir atak, EUR/GBP'de 0.74 - 0.73'lere doğru bir geri çekilmeyi ima ediyor.

SON ANKETLER NASIL ÇIKTI

‘İngiltere AB’den Çıkacak mı’ sorusunun net cevabını saatler sonra öğrenmiş olacağız ama referandum sonucuna şimdiden ışık tutabilecek anket sonuçları neredeyse her gün yayınlanıyor. Aşağıdaki tabloda Haziran ayında düzenlenen anket sonuçlarını görüyorsunuz.

2-183.jpg

Anketler
Son on ankette burun farkıyla 'Kalalım' üstünlüğü var. Son on anketin beşi kalalım diyenleri, dördü ise ayrılalım diyenleri önde gösteriyor. Sadece dün açıklanan dört anketi dikkate alırsak ise başa baş bir yarış görüyoruz. Son dört anketteki oranlara katılımcı sayısına göre bir ayarlama yaptığımızda %46.81 'Kalalım', %46.21 'Ayrılalım', %6.98 'Kararsız' gibi bıçak sırtında bir sonuç ortaya çıkıyor.
Tam bu aşamada anketlerle ilgili bir kaç uyarı yapmakta fayda var. Kararsızların oranı hala gerçek sonucu değiştirecek kadar yüksek ve anketlerin yapılış şekline (telefonda, online) göre sonuçlarda dikkate değer farklılıklar var. En önemlisi ise anketlerin asıl sonucu tahmin etmekteki başarısız olabileceği gerçeği.
Fakat eğer piyasadaki fiyatlamaların anketler üzerinden gerçekleştiğini varsayarsak 'Kalalım' sonucunun gerektiğinden fazla fiyatlandığını söyleyebiliriz. Anket sonuçları bir birine çok yakın oranlara işaret ederken pound şimdiden kutlamalara başlamış durumda.
Ya Brexit Olursa?

Piyasaların beklemediğinin gerçekleşmesi, yani Birleşik Krallık halkının AB'den ayrılmayı tercih etmesi (Brexit) kısa vadeli şokların yanında uzun vadeli birçok politik riski de beraberinde getirecek. Avrupa Birliği için varoluşsal şüpheleri güçlendireceği için poundun kendisiyle birlikte euroyu da aşağılara çekme ihtimali yüksek.
Beklenmeyen Brexit'in gerçekleşmesi durumunda bir kaç aylık bir periyotta kademeli olarak GBP/USD %10 - %15'lere varan bir düşüş patikasına girebilir. EUR/USD'de bir o kadarlık kademeli bir düşüşe tanıklık edebiliriz. Lira gibi riskli para birimi olarak değerlendirilen para birimleri de bu senaryonun kaybedenleri arasında olacak. Diğer yandan yen, frank ve ALTIN gibi para birimleri Brexit senaryosunda kazanacaklar için en büyük adaylar.

Kaynak İnvesting.com

Kaynak:Haber Kaynağı