IMF'DEN TÜRKİYE'YE UYARI

IMF'DEN TÜRKİYE'YE UYARI

IMF Türkiye'yi dış şoklara ve dış finansman sıkıntılarına karşı uyardı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Orta, Doğu ve Güney Avrupa (ODGA) bölgesine ilişkin yayınladığı raporda bölge ülkelerinin ekonomilerinde toparlanma olduğunu ancak gelişmiş ülkelerde sıkı para politikalarına doğru olan yönelimin ve jeopolitik risklerin ODGA ülkelerinin ihtiyaç duyduğu dış finansman koşullarını zorlaştırabileceğini söyledi. 

Rusya ve Türkiye dışında kalan ODGA ülkelerinde 2014 yılındaki büyümenin önceki yıla göre iki kat hızlanacağını ve yüzde 2,3 olarak gerçekleşeceğini öngören IMF, Türkiye için ise büyüme beklentisini ise daha önce açıkladığı tahminlere göre bu yıl için yüzde 3,5'ten yüzde 2,3'e indirmiş, 2015'te ise GSYH'nin yüzde 3,1 artacağını öngörmüştü. 

IMF raporda "Türkiye'de 2013 yılında büyüme hızlı ve iç talep döndürülebilir olurken, son para politikası sıkılaştırması, makro ihtiyati tedbirler ve oldukça büyük döviz kuru ayarlamasının, büyümenin özel iç taleple desteklenmesine neden olması bekleniyor" vurgusu yaptı. 

Türkiye’deki büyümenin iç taleple büyüyecek diğer ülkelerden ayrıştığını söyleyen IMF, Türk Lirası’ndaki değer kaybının ihracatçıya daha fazla sorumluluk yüklediğini söyledi ve "Özel tüketimin ise daha sıkı politikası ve makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yavaşlaması bekleniyor" ifadelerini kullandı. 


IMF, bölge ülkelerinin ABD ’nin tahvil alımlarını azaltarak para politikasını sıkılaştırması ve faizlerinde artırıma gitmesi eğilimine bağlı olarak oluşabilecek dış şoklara karşı kendilerini koruması gerektiğini ifade etti. Kuruluş raporda aynı zamanda Euro bölgesinde büyümesinde yavaşlamasıyla birlikte bölge ülkelerinde dezenflasyon trendini güçlenebileceğine dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı