İlker Başbuğ Yüce Divana Başvurdu

İlker Başbuğ Yüce Divana Başvurdu

.

BAŞBUĞ YÜCE DİVANA BAŞVURDU

Başbuğ Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
İlker Başbuğ'un avukatı Anayasa'nın Kişi Hürriyet ve Özgürlüğünü düzenleyen maddelerinin ihlal edildiğinin tespiti için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı


CHP 'DEN İLKER BAŞBUĞ HAMLESİ


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin HSYK'dan sonra TSK’ya el attığını söyledi.Cumhuriyet haber sitesinden verilen bilgi şöyle.


ÖNERGE VERİYORLAR

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Milli Savurma Komisyonu’na vereceğimiz önerge ile İlker Başbuğ’un, bütün Genelkurmay Başkanları ile bütün kuvvet komutanlarının sadece görevleri ile ilgili olarak değil, görevleri sırasında da işledikleri suçlar nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nde yargılanacaklarını hükme bağlıyoruz” dedi.

YÜCE DİVANDA YARGILANMASI GEREKİR
Hamzaçebi şöyle devam etti: “Eski Genelkurmay Başkanımız İlker Başbuğ, Anayasa’nın 148. Maddesi hükmüne aykırı olarak Yüce Divan yerine özel yetkili mahkemeler tarafından yargılanmaktadır. İlker Başbuğ’un görevi ile ilgili bir suçtan dolayı Yüce Divan yerine, Anayasa Mahkemesi yerine özel yetkili mahkemelerde yargılanması Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa’nın 145. Maddesi askeri yargının görev alanını belirler ve askeri yargının görev alanında kalan suçları da devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar olarak tanımlar. TBMM’deki basın toplantısında hükümetin HSYK'dan sonra TSK'nın da yapısını bozacağını söyleyen Hamzaçebi , ”Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülmekte olan tasarıya göre kuvvet komutanlarının görev süreleri yaş haddine kadar hükümet tarafından uzatılacak. Yürürlükteki TSK Personel Yasası’na göre kuvvet komutanları 2 yıllık süre için bu göreve atanırlar, kararname ile bu 2 yıllık süre en fazla 1 yıl daha uzatılabilir. Tasarı bu 1 yıllık süreyi ‘yaş haddine kadar’ diye düzeltmek suretiyle kuvvet komutanlarının çok uzun sürelerle o görevde kalmasına imkan veren bir düzenleme yapıyor. Bu düzenleme TSK’nın terfi sistemini tamamen çökertecek, hükümetin ve siyasetin emrine verecek olan bir sistem" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı