İBB'den Turgay Ciner'e Büyük Kıyak

İBB'den Turgay Ciner'e Büyük Kıyak

Ciner Holding’e ait Habertürk gazetesinin basıldığı ve 2009 yılından bu yana açık olan matbaanın plan değişikleri, bu hafta İBB İmar Komisyonu’nda onaylandı. Kurumlardan görüş bile istemeyen İBB, Milli Savunma Bakanlığı’nın olumsuz yanıtını da dikkate alm

Ciner Holding’e ait Habertürk gazetesi matbaasının bulunduğu yerle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İmar Komisyonu’nda ortaya çıkan bilgiler, “bu matbaa dört yıldır nasıl çalışıyor” sorusunu akıllara getirdi.
 
2009 yılından bu yana çalışan matbaa binasıyla ilgili plan tadilatı bu yıl yapıldı. Plan tadilatında bazı noktalar dikkat çekiyor. 2012 yılında İBB’nin aynı bölgede bulunan NATO Akaryakıt Boru Hattı’nın değişmesiyle ilgili görüş istediği Milli Savunma Bakanlığı (MSB) olumsuz yanıt vermişti. İlk planda “kısmen park alanında kısmen yapı yasağı bulunan alanda yapılaşmaya gidilemez” ibaresine rağmen, birkaç gün önceki komisyon toplantısında bu ibarenin de kaldırılmasına karar verildi.
 
Kurumların görüşleri bulunmuyor
İBB, Eylül ayında Habertürk gazetesinin bulunduğu alanla ilgili 1/1000 Ölçekli Uygulama Tadilat Planı’nı görüştü. Tuzla Tepeören’de bulunan matbaa ile ilgili plan tadilatında bir sürü usülsüzlüğün yapıldığı da ortaya çıktı.
 
Matbaanın bulunduğu alanın plan tadilatı için Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, İSKİ Genel Müdürlüğü, Kamulaştırma Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL İşletme Başkanlığı’nın, Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü ve Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün görüşleri bulunmuyor.
 
Bunlardan biri olan NATO Akaryakıt Boru Hattı’nın, Koruma Kuşağı’ndan çıkarılarak Askeri Lejant içerisinde gösterilmesi için geçtiğimiz yıl 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı tadilatı görüşürülürken, Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL İşletme Başkanlığı’na teklif gönderildi. Ancak Başkanlık, komisyona gönderdiği yazıda “bu hattın askeri lejant alanı içinde gösterilemeyeceğini” belirtti. Bu olumsuz görüşe rağmen 1/1000 Ölçekli Nazım Uygulama İmar Planı değişikliği için görüş istemesi gereken İBB bu görüşe de başvurmadı.
 
İlk plandaki notlar uygulanmadı
Aynı hattın her iki tarafında kamulaştırılmış 5 metre sınırından itibaren yine 5 metre yapı yasağı getirileceği ve bu yapının Koruma Kuşağı içinde yer alacağı belirtilerek herhangi bir yapılaşma için yetkili kurumdan izin alınacağı ifade ediliyor ancak söz konusu plan tadilatında bu kurumdan da görüş alınmadığı ortaya çıktı.
 
Aynı alan için Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün dikkat çektiği “jeolojik yapının incelenmesi sonrasında söz konusu 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı tadilatının onaylanması uygun görülmüştür” ibaresi, İBB İmar Komisonu’nda dikkate alınmaadı, söz konusu alanla ilgili Müdürlüğün görüşü dahi sorulmadı. İSKİ’nin bölgede bulunan altyapı tesisleri için “zarar verilmemesi koşuluyla planda tadilata gidelebilir” görüşü yine göz ardı edildi ve onaylanan plan tadilatında bu görüşü dikkate alan hiçbir ibare bulunmuyor.
 
2009 yılından bu yana faaliyette bulunan matbaa ile ilgili dört yıl sonra gelen bu plan değişikliği, İBB’nin imar konusunda nasıl hareket ettiğini de gösteriyor.