Her Ballı Taşın Altından O Şirket Çıkıyor

Her Ballı Taşın Altından O Şirket Çıkıyor

VAKIF ARAZİSİ GÖZDE MÜTEAHHİDE AYARLANDI

AKP Hükümeti’nin, azınlık vakıfları mülklerinin iadesinin ve yapılan özel imar planı değişikliğinin altında da korkunç bir rant vurgunu planı çıktı. Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin de bulunduğu araziyi geri alan Bulgar Vakfı’nın Başbakan’ın Rize’den hemşehrisi olan bir işadamının kat karşılığı anlaşma yaptığı ortaya çıktı. Bu da devrin ve özel imar planının AKP’nin has işadamlarından birine korkunç bir rant sağlamak için yapıldığını gösteriyor. Yaratılan rantın 2 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilirken, Bulgar Vakfı papazı ise kendilerine “piyango çıktı” sanıyor. Ranta açılan okulun öğrencileri ve mezunları “okulu yıktırmayacağız” diye protestolarını sürdürüyor.
 
Hükümet, AB’ye uyum diye 2011’de çıkardığı bir kararnameyle azınlık vakıflarının Yargıtay kararlarıyla el konulan mülklerinin iadesini kararlaştırdı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, şu anda üzerinde Şişli Endüstri Meslek Lisesi ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin olduğu 59 bin metrekarelik gayrimenkulu Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, 2012 Eylül’de Bulgaristan Ortodoks Eksarhlığı Vakfı’na iade etti. 

TESADÜFLER PEŞ PEŞE
 
İadenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Şişli Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni devre dışı bırakarak, vakfın arazisinin bulunduğu bölgeyi “özel proje alanı” olarak ilan etti. Bakanlığı, deprem tehlikesi altındaki binalar ile gecekonduların yıkılıp yeniden yapılmasını öngören “kentsel dönüşüme” ilişkin yasayla kendisine verilen yetkiyle bölgenin imar planını da değiştirdi. 
 
Bakanlığın yetkisini kötüye kullanarak yaptığı bu değişiklikle kat yüksekliğini de artırarak, bölgenin 55 bin metrekarelik bölümüne lüks konut, alışveriş merkezi, büro inşaat izni verdi. Değişiklikle imar planındaki inşaat emsali 3’e yükseldi. Böylece söz konusu araziye yaklaşık 165 bin metrekare inşaat hakkı tanındı. Yükseklik de serbest bırakıldı. Yani araziye istenirse 100 katlı gökdelen kondurulabilecek.
 
Hükümetin, azınlık vakıflarının mülklerinin iadesinin ve bakanlığın tepeden inme bir biçimde yaptığı imar planı değişikliğinin altında yatan nedeni Milliyet’in 5 Kasım tarihinde verdiği bir haberde yer alan bilgiler gösteriyor. 

HER BALLI TAŞIN ALTINDAN TAŞ TAŞ YAPI ÇIKIYOR
 
Bu haberde yer alan bilgilere göre; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rizeli hemşehrisi olan, AKP’ye yakın, İstanbul’da büyük tepki çeken iktidar destekli rant projeleriyle tanınan Emrullah Turanlı’ya ait Taş Yapı, vakıfla anlaştı. Taş Yapı’nın vakıfla iadeden önce mi, yoksa sonra anlaştığı belli değil ama Ortodoks Eksarhlığı Vakfı Başkanı Vasil Liaze, kendilerine verilen alanın yeni imar durumunu piyangoya benzeterek, şunları söyledi:
 
“Taş Yapı ile kat karşılığı anlaşmamız var. 59 bin metrekarelik arazinin tamamında imar değişikliği yapıldı. Bu arazinin üzerinde okul ve üniversite binaları var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak imar değişikliği yaptık. Müteahhit şuğraşıyor. Ön anlaşma yaptık. Sıfır geliri olan bir vakıfız. Bulgaristan’dan senede bir 100 bin TL geliyor. Bu proje olursa kira almayı düşünüyoruz. Bunu da kurumlarımıza dağıtmayı düşünüyoruz. Devlet piyangosu vurdu. Piyangodan birşey çıkınca ne yapacağınızı düşünürsünüz. Şu anda o haldeyiz."
 
İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, imar değişikliğinin ardından 59 bin metrekarelik arazinin yeni değerinin en az 600 milyon TL olacağını belirterek, şöyle konuştu: 
 
“Alanın konumu çok güzel. Ana arterlere yakın. Ulaşım kolay. E5’e ve Piyalepaşa Bulvarı’na yakın. Bu lokasyonun değeri ve tanınan inşaat izni de çok iyi. Bu da metrekare fiyatını en az 10 bin TL yapıyor. Bu da yaklaşık 600 milyon TL ediyor. Bu değer, projesiz değeri. Yani henüz üzerinde bir proje yapılmadan önceki değeri. Proje yapıldıktan sonra değeri çok daha fazla artacaktır.”
 
 
 
Arazinin değerinin en az 600 milyon lira olması araziye yapılacak lüks konut, alışveriş merkezi ve bürolarla 2 milyar dolar civarında bir rant sağlanacağını gösteriyor.
 
ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO
 
Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, velileri ve mezunları ise yapılan okulun yıkılmasını engellemek için gösterilerini sürdürüyor. Mezunlar, dün okulun önüne “25 Aralık 21012’de/Okulumuzu yıktırmamak için bin öğrenci miting yaptık duymadınız/21 Nisan’da/Üç bin veli ile seslendik duymadınız/71 Mayıs’ta/21 bin dilekçe gönderdik okumadınız/Şimdi de sesimizi duyurmak için yollara dökülürsek bizlere bize de çapulcu, terörist mi diyeceksiniz” yazılı pankart astı.