HDP AKP'Yİ DIŞARIDAN DESTEKLEYECEK

HDP AKP'Yİ DIŞARIDAN DESTEKLEYECEK

Haziran seçimlerinin neredeyse kilit partisi haline gelen ve / haziran'da Barajı aşacağı neredeyse kesinleşen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan önemli bir açıklama geldi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran seçimlerinin ardından koalisyon seçeneklerinin tartışılabileceğini ancak AKP’yle ‘kesinlikle’ koalisyon yapmayacaklarını söyledi. Daha önce Cumhuriyet'ten Can Dündar'a verdikleri bir söyleşide "AKP'i dışardan desteyeceklerini ifade ettikleri" haberi yayınlanınca büyük bir tepki alan ve Can Dündar'a o ifade yüzünden karşı çıkan HDP Postaya çok net konuştu. "AKP ile asla koalisyon yapmayız"

SİYASİ KULİSLERDE NELER KONUŞULUYOR

HDP'nin 7 Haziran'da barajı aşması halinde ortaya kesin bir koalisyon sonucu çıkıyor. HDP'nin farklı medya organlarında farklı şekilde yansıyan AKP koalisyonu iddiaları ise kafa karıştırıyor. HDP'ye destek veren önemli bir seçmen gurubu AKP'nin tek başına iktidarına karşı çıktığı için desteklediğini beyan ediyor. Ancak siyasi kulislerde konuya ilişkin ilginç yorumlar var. Bunlardan birisi ise "Milli İtifak" ortakları Saadet ve Büyük Birlik Partisi tarafından dillendiriliyor. İttifakçıların ileri sürdükleri seçim sonrası senaryoya göre; "HDP Dolmabahçe anlaşmasına göre sadece AKP ile uzlaşabilir"  Bu nedenle seçim sonuçları senaryosuna göre HDP AKP ile koalisyon yapmayacak ama "Azınlık Hükümeti" için AKP'yi destekleyecek. Konuya ilşkin MHP'ye yakın siyasetçilerde benzer yorumlarda bulunuyorlar

BURNU SÜRTÜLMÜŞ BİR AKP TÜRKİYE İÇİN DAHA YARARLI OLUR

Süreci yürütme konusunda iradeli olurlarsa destekleriz Posta gazetesinden Hakan Çelenk’e konuşan Demirtaş, ‘burnu sürtülmüş’ bir AKP’nin Türkiye için daha yararlı olacağını ifade etti. “Bu kibirli, kendini bu kadar egemen gören bir AKP tehlikelidir” diyen Demirtaş, halkın 7 Haziran’da AKP’ye ders vermesinin çok önemli olacağını kaydetti.

YENİ ALTERNATİFLER ÇIKABİLİR

AKP’nin iktidarı kaybetmesi durumunda yeni hükümet alternatifleri çıkabileceğini dile getiren Demirtaş, “Ortaya çıkacak hükümetler de eğer çözüm sürecini yürütme konusunda iradeli olurlarsa biz HDP olarak kesinlikle destekleriz ve çözüm süreci ilerler” dedi.

AKP giderse kıyamet kopar diye kimse paniklemesin

MHP’nin de toplumdaki barış talebinin farkında olduğunu belirten HDP Eş Genel Başkanı, Çelenk’in “Çözüme gidecek yolda olumlu yaklaşılırsa, sürece net karşı çıkan MHP’yi bile içine alabileceğimiz formül üzerinde düşünebileceğiniz gibi bir sonuca varıyorum ben” yorumu üzerine şunları söyledi: “Bu sözlerim koalisyon gibi anlaşılmasın. Fakat MHP de “Bu ülke de savaş çıksın, çatışmalar yeniden başlasın” diyemez. Çünkü hiçbir MHP’li seçmen bunu istemez. MHP’nin de mecbur kalacağını düşünüyorum. Bu, toplumun barış isteğinden kaynaklanıyor. O yüzden AKP giderse kıyamet kopar diye kimse paniklemesin.” 

KOALİSYON SEÇENEKLERİ TARTIŞILIR AMA AKP İLE YAPMAYIZ

Çelenk’in, “CHP ile koalisyon olur mu?” sorusuna, koalisyon seçeneklerinin seçimden sonra tartışılabileceği karşılığını veren Demirtaş, “Benim söylediğim şey, biz AKP ile kesinlikle koalisyon yapmayız” ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı