HASTANELERDE SAĞLIK DEVRİMİNDE SON NOKTA

HASTANELERDE SAĞLIK DEVRİMİNDE SON NOKTA

Bu haberi okumadan hastaneye gitmeyin

Yönetim harcamalarında lükse düşkünlükte sınır tanımayan iktidar paraya sıkışınca faturayı dar gelirli Emekli, yoksul köylü ve çalışana kesiyor. Sağlık devrimi yağtık diye yıllardır övünen AKP iktidarı dünyanın bir çok ülkesinde ücretsiz olan sağlık hizmetlerine bir zam daha yaptı.

ÖLECEK DURUMA GELMEDEN HASTANEYE GİTMEYİN
 
Artık tüm hastaneler ciddi ciddi paralı oldu. Bu uygulamayı başlatan sağlık Bakanlığı birde kılıf hazırladı. Bu parayı ihtiyaçtan değil, Türk halkının Hastane kuyrukları eğlencesinin önüne geçmek için yapmış. Tamamiyle gerçek olan bu haberi Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın köşesinde okuyoruz. İşte o haber.

% 20- 60 ARTTI AMA NEDEN ?

Kamu, özel, üniversite hastanelerinde vatandaştan alınan muayene katılım payı yüzde 20 ile yüzde 60 arasında arttı. SGK ile anlaşmalı özel hastanede muayene olmanın bedeli 18 lira oldu. Aynı gün iki doktora muayene olursanız cebinizden 33 lira çıkacak.

Tüm vatandaşlar, ister kamu olsun, ister özel, isterse de üniversite hastanelerinde muayene olmak için ödediği katkı payı yüzde 20 ile yüzde 60 arasında arttı. Bundan sonra, özel hastanede muayene olacaklar cebinden 15 lira, devlet hastanesinde muayene olacaklar ise 6 lira ödeyecek. 
KATILIM PAYI KANDIRMACASI

Önce, bilmeyenler için muayene katılım payı nedir, kısaca ona değineyim, sonra konunun detayına gireyim. Genel sağlık sigortası kapsamında sigortalıların, emeklilerin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin; kamu, özel ayrımı olmaksızın tüm hastanelerde muayene olabilmek için ödedikleri ücrete, katılım payı deniyor. 

Bu para kime ödeniyor? Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK). Hastaneler bu ücreti hastadan alıyor, olduğu gibi SGK’ya iletiyor. Şimdi, ‘neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyuldu?’ diye soracaksınız. 

KOMŞUMLA BENDE HASTANEYE GİDİP EĞLENEYİM

Tek bir gerekçesi var; o da, hastanelerin gereksiz yere kullanımının önüne geçmek. ‘Komşum bugün hastaneye gidiyor, ona eşlik edeyim, hazır gitmişken bir de muayene olayım’ diyenleri caydırmak için konulmuş bir uygulama. Şaka değil; gerçekten de muayene katılım bedeli alınmasının gerekçesi bu.

NE ÖDEYECEKSİNİZ?

İşte bu ücret, 2017 başından itibaren arttı. Peki, neydi de ne oldu? 2016’nın sonunda özel hastanede muayene olduğunuzda 12 lira katılım payı ödüyordunuz, şimdi 15 lira ödeyeceksiniz. Geçen sene devlet hastanesinde 5 lira muayene ücreti ödüyordunuz, şimdi cebinizden 6 lira çıkacak. Geçen sene üniversite hastanesine 5 lira öderken, artık 8 lira ödeyeceksiniz. 

ÖZEL HASTANELER BUNLARDAN AYRI PARA ALACAK

589a133967b0a926e8368a74.png

SAĞLIK DEVRİMİ KAZIĞI

Tabi, bu kadarla da sınırlı değil. Bir de hastalardan alınan ilaç katılım bedeli var. Bu da 3 kutu ilaca kadar 3 lira, 3 kutuya ilave her bir kutu için de 1 lira eczaneye ilaç katılım bedeli olarak ödeniyor. Kime ödeniyor? Sosyal Güvenlik Kurumu’na. Yani, bu paralar hastanelerin kasasına ya da eczacının cebine gitmiyor. 

Daha açık şöyle anlatayım. Özel hastaneye gidip muayene oldunuz, doktor ilaç yazdı, eczaneden de ilacınızı aldınız, cebinizden ödeyeceğiniz para 18 lira. Kamu hastanesine giderseniz 9 lira.

İlgili Haberler