HARİTA MÜHENDİSLERİNDEN ÇOK SERT "VARLIK FONU" AÇIKLAMASI

HARİTA MÜHENDİSLERİNDEN ÇOK SERT "VARLIK FONU" AÇIKLAMASI

Açıklamada, "Diğer ülke uygulamalarında Ulusal Varlık Fonu'nun, harcanmayan ya da harcanamayan bir varlığa, bütçe fazlasına dayandığı belirtilerek şöyle devam edildi.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın yayınladığı, "Dünya Gelecek Nesillere Kaynak Aktarıyor Siyasal İktidar Gelecek Nesillerin Kaynaklarını Tüketiyor" başlıklı basın açıklaması yaptı.

DİĞER ÜLKELERDE UYGULAMA BÖYLE DEĞİL

Yapılan açıklamada yapılan devirin sakıncalarına dikkat çekilerek, "Ulusal Varlık Fonları'nın diğer ülkelerdeki uygulamalarıyla, ülkemizdeki uygulaması birlikte incelendiğinde başta neden ve amaç olmak üzere ülkemiz uygulamasının kesin bir şekilde diğer ülke uygulamalarından ayrıldığı görülmektedir."dendi.

Açıklamada, "Diğer ülke uygulamalarında Ulusal Varlık Fonu'nun, harcanmayan ya da harcanamayan bir varlığa, bütçe fazlasına dayandığı belirtilerek şöyle devam edildi.

AKP İKTİDARININ AMACI BAŞKADIR

Bu varlık ve kaynakların yatırımlara yönlendirilmesi suretiyle gelecek kuşaklara aktarılmasının ve eldeki fazlanın  içeride parasal istikrarsızlığa yol açmasını önlemenin, küresel çapta finans piyasaların aktörleri olarak yer almanın amaçlandığı halde, cari fazlası, tasarruf fazlası olmayan ülkemizde siyasal iktidarın çok farklı amaçlarla uygulamaya gittiği anlaşılmaktadır.

BU KADAR BÜYÜK VARLIK NEYE HARCANACAK ?

Buna karşın, devredilen kaynakların ve elde edilen gelirlerin nasıl harcanacağı konusunda da yasada hiçbir düzenleme ve denetim mekanizması bulunmamakta, halkın ve gelecek kuşağın kaynakları siyasal iktidarın insafına bırakılmaktadır.

GELECEK KUŞAKLARA SADECE BORÇ BIRAKILACAK

Türkiye ekonomisi ve piyasasının durumu, içine düşülen kriz ve siyasal iktidarın önceki uygulama ve tercihleri dikkate alındığında kamu kaynaklarının Fon'a devri nedeniyle bütçe açığının büyüyeceği, kamu kaynaklarının Fon'a devrinin devam edeceği, Cumhuriyetin ve gelecek kuşakların son kaynaklarının da tüketileceği, gelecek kuşaklara, yalnızca borç bırakılacağı açıktır.

ARAZİLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan aktarıldığı gibi, İşsizlik Fonu'ndan, Bireysel Emeklilik Fonu'ndan da kaynak aktarılarak emekçilerin ve emeklilerin katkı ve tasarruflarına el konulması da kuvvetle olasıdır.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Fon'a devredilen kamu arazilerinin de ayrıca takipçisi olacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur." vurgusu yapıldı.

AÇIKLAMANIN TAMAMA İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı