Gezi Parkı İle İlgili Şok İddia

Gezi Parkı İle İlgili Şok İddia

GEZİ PARKI KİME SATILDI ?

Ankara’da yabancı diplomatlar arasında konuşulanlara göre, Gezi Parkı‘na yapılacak otel ve AVM daha proje aşamasındayken Orta Asya ülkelerinden birinin Cumhurbaşkanı’na satılmış. Yapılan gayri resmi satış için 500 milyon dolar peşin alınmış. Halk ayağa kalkıp projeyi iptal ettirince, Gezi Parkı‘nın yerine Cennet Koyu önerilmiş.
 
Ankara’da diplomatik çevrelerde dilden dile dolaşan iddialara göre, Taksim projesinin arkasında büyük bir rant pazarlığı var. Aydınlık gazetesinin haberine göre; birçok diplomatın özellikle de bazı Avrupalı diplomatların Taksim Gezi parkı olayları ile ilgili olarak, ülkelerine gönderdikleri raporlarda da yer verdikleri iddialar şöyle:
 
PROJE GİZLENDİ SATIŞ YAPILDI
Taksim Gezi Parkı projesi kamuoyundan gizlendi. İlk proje değiştirildi. Yapılan değişiklikte Başbakan Erdoğan belirleyici oldu. Gezi Parkı‘na yapılması planlanan Toplu Kışlası’nın altı AVM, üstü otel olacaktı.
 
Bu AVM ve otel proje aşamasında iken bir Orta Asya ülkesinin Cumhurbaşkanı’na gayri resmi satıldı. 49 yıllığına satış için yapılan gayri resmi sözleşme belgelerinde ilgili Cumhurbaşkanı’nın adı geçmedi. İlk etapta 500 milyon dolar peşin alındı. Yapılan satışta projede rolü olan Karadenizli bir bakan da devredeydi.
 
Ancak Taksim Gezi Parkı direnişi ve binlerce kişinin olaya müdahalesi hesapları bozdu. Bunun üzerine proje aşamasında AVM ve oteli satın alan Cumhurbaşkanı 500 milyon doları geri istedi. Para geri verilmek istenmedi.
 
BODRUM KIYI TEFTİŞİ
Cumhurbaşkanı’na, Taksim Gezi Parkı‘na yapılacak AVM ve otel yerine Cennet Koyu’nda yer verilmesi teklif edildiği öne sürüldü. Bu tartışmalar sürerken, Başbakan Erdoğan’ın Bodrum kıyılarında inceleme yaptığı ortaya çıktı.
 
Sözcü gazetesinde yayımlanan fotoğrafta yer alan ekip de bu iddiaları doğrular nitelikte. Erdoğan’ın şapka takıp kendini gizleyerek yatla yaptığı incelemede, Erdoğan Bayraktar ve ilgili bürokratların yer alması da dikkat çekti.
 
İddiaya göre, Erdoğan’ın incelemeleri fotoğraflanınca, kıyı yağması tartışması gündeme getirildi. Yağmanın önemli bir bölümü AKP döneminde olmasına rağmen, kıyılarda yıkım yapılacağı ortaya atılarak tartışma başka noktaya çekilmeye çalışıldı. Arkasından da Başbakan’ın Türkmenistan ziyareti gündeme geldi. Erdoğan’ın Türkmenistan Cumhurbaşkanı ile baş başa görüşmeler yaptığı da bildirildi.
 
5 ŞEHİT RANT İÇİN Mİ?
Bir diplomatın ülkesine gönderdiği raporda, ‘’5 gencin öldüğü, 10′dan fazla gencin gözünün çıktığı, 7 bin civarında kişinin yaralandığı olayların kaynağı rant. İktidar çevrelerinin para hırsı olayların durulmasını, tansiyonun düşmesini önledi.
 
Ülkeyi yönetenler sert önlemlerle bastırırız, anlaşma bozulmaz diye hareket etti, ama sonuç alamadı. En çok müdahalenin Taksimde olması da iddiaları doğruluyor. Hükümet bir tekTaksim‘de taviz vermedi” ifadelerini kullandığı öğrenildi.
 
İLK PLANDA AVM VE OTEL YOKTU
Edinilen bilgilere göre, Taksim düzenlemesi için yapılan ilk planda Topçu Kışlası yok. Planı takip eden mühendisler ilk planda tek duvarlı bir yapı olduğunu ama sonra bunun değiştiğini ve Başbakan Erdoğan’ın devreye girmesiyle plana AVM ve otelin eklendiğini ifade ediyorlar.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bir yetkili Aydınlık’a, ”AVM ve otel çok gizli devreye sokuldu. Bu projede çalışan mühendisler bile AVM ve otel projesinden çok sonra haberdar oldu. Projeyi öğrenen birileri UNESCO’ya başvurmuş.
 
Gezi Parkı‘na AVM ve otel yapılmasının önlenmesini istemiş. UNESCO o bölge kendi sorumluluk alanlarına girmediğini bildirmiş. Ama yine de incelemişler. UNESCO’dan gelenler olunca ben de merak edip konuyu araştırdım. Ben bu işlerden bilgi sahibi olmam gerekirken, haberim olmadığını anladım’‘ dedi.