"Gavat" Tartışmasında Yeni Gelişme

"Gavat" Tartışmasında Yeni Gelişme

GAVAT TARTIŞMASINDA YENİ GELİŞME
 
ADANA'da 10 Kasım Atatürk'ü anma törenleri hükümet ve Vali Hüseyin Avni Coş aleyhine protesto gösteri sırasında 'Gavat' gerginliğinin ardından gözaltına alınan 10 kişiden 9'u Kabahatler Kanunu'na göre 186'şar lira ceza yazılıp, 1 kişi de adli işlem yapılıp serbest bırakıldı.

10 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI
 
Atatürk Anıtı'nda yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı anma töreninde ellerinde Türk Bayrakları dalgalandıran grup hükümet ve Vali Hüseyin Avni Coş aleyhindeki sloganlar attı. Bu nedenle göstericilerle Vali Coş arasında yaşanan gerilim 'Gavat' tartışmasına döndü. Coş, daha sonra yaptığı açıklamada 'gavat' değil 'kavas' dediğini bildirdi, protesto gösterilerine katılan 10 kişinin de gözaltına alındığını söyledi.Adana Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan şüphelilerden 9'u Kabahatler Kanunu'na göre 186'şar lira para cezası kesilip serbest bırakıldı. 1 kişi hakkında da adli işlem yapıldı. Söz konusu 10 kişi serbest bırakıldı. 
Vali Coş'un 'gavat' dediği ileri sürülen kişinin ise kimliğinin saptandığı öğrenildi. Vali Coş, kendisine 'Allah belanı versin' diyen bu kişi hakkında şikayetçi olacağını da açıklamıştı.

TDK'NIN SİTESİ KİLİTLENDİ

Öte yandan valinin vatandaşa "gavat" dediği haberleri yayılır yayılmaz sosyal medyada en çok paylaşılan konu haline geldi. Kullanıcılar birbirlerinden ilginç paylaşımlar ile vali Coş'a tepki gösterdiler, karikatürler ve vali fotoğrafının animasyonları paylaşıldı. "Gavat" sözcüğünün Türkçe anlamını merak eden bir çok vatandaş ise Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesine hücüm ettiler. TDK sitesi aynı kelimenin bu denli yoğun aranmasına dayanamadı. Bunun üzerine "Gavat" sözcüğünün ne anlama geldiğini merak edenlere TDK sitesinde aşağıdaki uyarı çıktı.



GAVAT NE ANLAMA GELİYOR?

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un 10 kasım törenlerinde kendisini protesto eden vatandaşa sarfettiği iddia edilen "Gavat" sözcüğü ve daha sonra ki açıklamasında "Gavat" demedim "Kavas" demiş olabilirim diye düzelttiği sözcükler ne anlama geliyor. İşte TDK'nın yoğunluktan sonra ulaşabildiğimiz o sözcüklerin ayrıntılı anlamları.


gavat    
Yolsuz birleşmelere aracılık eden (kimse)
 
 Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü 
gavat    
Kuvvet.
 
 Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü 
gavat    
< Ar. kavvâd: pezevenk; muhabbet tellali demek olup küfür sözi olarak kullanılır
 
 Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü 
 
 
kavas    
Buğday ölçülen şinik.
 
 Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü 
kavas    
Aptal, budala
 
 Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü 
Kavas   Köken: Ar. 
Cinsiyet: Erkek
1. Oklu asker. 2. Ok yapan, okçu.
 
 Kişi Adları Sözlüğü