Financial Times Erdoğan'ın ekonomi politikasını yazdı

Financial Times Erdoğan'ın ekonomi politikasını yazdı

Bu gün tarihi bir rekor daha kıran Dolar ve Euro karşısında Türk Lirasının erimesinin neden kaynaklandığı ve Erdoğan'ın ekonomi politikası ünlü İngiliz Financial Times'da böyle analiz edildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  Türkiye'nin büyüme rakamları ile ilgili yaptığı açıklamalara ünlü İngiliz Gazetesi Financial Times'tan eleştiri geldi.

AŞIRI ISINMA TL'Yİ ERİYTİYOR

İngiltere'de yayımlanan Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye ekonomisinin 'aşırı ısınma' sinyalleri vermesi nedeniyle Türk Lirası'nın değer kaybettiğini yazdı.

FT'nin Ankara muhabiri Laura Pitel imzalı haberde, "Ekonominin aşırı ısındığı endişeleri karşısında Türk Lirası'nın değer kaybetmeye devam etmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyüme hedeflerinin peşinden koşacağına ilişkin korkuyu körükledi" deniyor.

YATIRIM PAKETİ VE DÜŞÜK FAİZ İSTEĞİ

Haberde, Erdoğan'ın Pazartesi günü 135 milyar liralık yatırım paketi açıkladığı ve yatırımların devamı için düşük faiz oranları istediği hatırlatılıyor, ekonomistlerin dengesizliklerin düzelmesi için büyümenin yavaşlaması gerektiğini kaydettikleri belirtiliyor.

Erdoğan'ın "Birileri, 'Fazla büyüme hayırlı, isabetli değil' diyor. Niye? Kıskançlık, başka bir şey değil" sözleri de haberde yer buluyor.

PEŞ PEŞE TARİHİ REKOR

'Lira bu yıl yüzde 6,5 oranında değer kaybetti'
Türk Lirası'nın Amerikan Doları'na karşı Pazartesi günü değer kaybını sürdürerek, doların 4,07 lira ile yeni tarihi rekor kırdığı kaydediliyor.

DOLAR'DA TARİHİ ZİRVE

BBC'DE YAYINLANAN ANALİZİN DEVAMI ŞÖYLE

"Çift haneli enflasyona rağmen büyümeye odaklanmanın merkez bankasının faiz artırımına gitmesini engelleyeceği endişeleri nedeniyle para birimi bu yıl dolara karşı değerinin yüzde 6,5'ini kaybetti."

'Büyüme hızı enflasyon ve bütçe açığını beraberinde getirdi'
Haberde Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) geçen yıl tahmini yüzde 7 büyümeyle beklentilerin üstüne çıktığı hatırlatılıyor ve bunda 2016'daki darbe girişimi sonrası hükümetin ekonomiyi canlandırmak için getirdiği teşviklerin etkisi olduğu kaydediliyor.

"Ancak geçen yıl Türkiye'yi dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri yapan büyüme hızı, yüksek enflasyon ve büyüyen bütçe açığının da dahil olduğu artan dengesizlikleri beraberinde getirdi. Bu endişeler liranın büyük bir hızla değer kaybetmesine neden oldu" deniyor.

ERDOĞAN'INSEÇİM POLİTİKASI

Geçen haftalarda Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ekonomiyi dengelemek için bir dizi önlem çağrısı yaptığı da haberde hatırlatılıyor.

"Ancak ufukta seçimler görülürken, Erdoğan önceliğinin büyüme olduğunu netleştirdi. 2018 için resmi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla hedefi yüzde 5,5" deniyor.

BÜYÜME POLİTİKASI DEVAM ETTİRİLECEK OLURSA

BlueBay Varlık Yönetimi'nde stratejist olarak çalışan Timothy Ash, Türkiye hükümetinde daha geleneksel ekonomik politikalar izlemek isteyenlerle büyümeye odaklanmak isteyenler arasında bir ayrım bulunduğunu söylüyor.

Ash "Erdoğan'ın bugünkü (Pazartesi günkü) sözleri ve davranışları ikinci kanattan olduğunu, seçimlerden önce her ne pahasına olursa olsun büyümeyi desteklediğini gösteriyor" diyor.

İlgili Haberler