FEZLEKELER SEÇİM SONRASINA

FEZLEKELER SEÇİM SONRASINA

AKP’de ‘fezleke’ çatlağı... Bülent Arınç ve Cemil Çiçek neden parti içinde tepki çekti?

Dört eski bakanla ilgili rüşvet iddiaları üzerine kurulan soruşturma komisyonunun çalışmalarını üye bildirmeyerek geciktiren AKP, komisyonun Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası çalışmalarına başlamasını istiyor.
 
AKP’nin geciktirme planının arkasında dört eski bakanla ilgili TBMM’ye sunulan fezlekelerin komisyon üyelerine verilmesiyle seçim sürecinde muhalefetin fezlekelerdeki bilgi ve belgeleri kullanacağı endişesinin yattığı belirtiliyor. Ancak parti içinde komisyonun geciktirilmesinin partiye zarar verdiği görüşünü dile getiren yöneticiler de bulunuyor.
 
AKP, kendi önergesiyle 5 Mayıs’ta eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’la ilgili rüşvet iddiaları üzerine kurduğu soruşturma komisyonu konusunda sıkıntı yaşıyor.
 
Komisyonun çalışmalarına başlamasıyla birlikte TBMM’ye sunulan fezlekeler komisyon üyelerine TBMM Başkanlığı’nca verilecek. AKP’de, fezlekelerin özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde parti aleyhine kullanılacağı endişesi yaşanıyor.
 
AKP yönetimi, bu nedenle kendi üyelerini TBMM Başkanlığı’na bildirmeyi geciktirdiği gibi muhalefetin bildirdiği isimlere de itiraz ederek komisyonun çalışmalarına başlamasını TBMM tatile girinceye kadar engellemek istiyor. TBMM tatile girmeden önce komisyonun üyelerinin belirlenip toplantı yapamaması durumunda çalışmalar yeni yasama yılının başlayacağı ekim ayına kalacak.
 
Ancak parti içinde komisyonun ne zaman çalışmalarına başlayacağı ve engelleme taktikleri konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor. Bazı parti yöneticileri, “AKP, kendi kurduğu komisyonu çalıştırmıyor” görüntüsü oluştuğunu, bunun da partiye zarar verdiğine dikkat çekerek komisyonun bir an önce çalışmalara başlaması gerektiğini belirtiyor.
 
Bazı parti yöneticileri ise üye bildirme konusunda sürdürülen taktiğin doğru olmadığını belirterek “Kendi üyelerimizi bildirmeden muhalefetin üyelerine itiraz ettik. Kendi üyelerimizi bildirip muhalefetin itiraz etmesini beklemek daha doğru olurdu” görüşünü dile getirdi.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önceki gün Bakanlar Kurulu sonrasında yaptığı açıklamada parti grubunun bu hafta içerisinde üyeleri mutlaka bildirmiş olacağını belirterek “Bildirmezse o zaman kasıtlı bir gecikmeden bahsedilebilir. Bunun sorumlusu AKP grubu olur” sözleri ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in üye bildirmeme konusundaki AKP’ye tavrı nedeniyle eleştirmesi partide tepki çekti.
 
Parti yöneticileri, anayasa ve içtüzüğün açık olduğunu, komisyona üye bildirme konusunda bir sürenin olmadığını belirterek geçmişte 1 ay süreyle kurulmayan komisyonlar olduğu görüşünü dile getirdi.
 
AKP yönetimi, üye bildirmek için TBMM Başkanı Çiçek’in itirazı üzerine CHP ve MHP’nin yeni isimleri bildirmesini bekleme eğiliminde. Yeni isimler bildirilmeden AKP’nin üyelerinin bildirilmeyeceğini belirten parti yöneticileri, yeni isimlere de yapacakları araştırma sonucuna göre itiraz edilebileceğini dile getirdi.
 
Yapılacak itirazlar ve AKP’nin üyelerine de muhalefetin itiraz etmesi durumunda komisyonun TBMM tatile girmeden çalışmalarına başlaması beklenmiyor.
(Cumhuriyet)

Kaynak:Haber Kaynağı