FARUK ÇELİK İSTİFA MI EDECEK

FARUK ÇELİK İSTİFA MI EDECEK

AKP’de Faruk Çelik ile Taner Yıldız arasında Soma gerilimi büyüyor.

 

 AKP Soma katliamı sonrası faturayı şirkete keserek sorumluluktan kurtulmaya çalışırken, katliamın büyüklüğü ve tepkilerin dinmemesi AKP içinde de gerilimi büyütüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı “Ocaklar Enerji Bakanı’na bağlı” diyerek Enerji Bakanı’nı işaret etti.  Enerji Bakanı ise Meclis kürsüsünden Çalışma Bakanlığı da sorumlu dedi. Erdoğan’ın grup konuşmasında Çalışma Bakanı’na teşekkür etmemesi faturanın Faruk Çelik’e kesileceği yönündeki iddiaları büyüttü. İşin diğer bir yönü ise Maden İşletmecesi Soma AŞ'de yapılan tutuklamalar ile yetinecek gibi görülmeyen kamuoyu tepkilerine karşılık siyasi bir ismin üzerine çizgi atılmasının gerektiği siyaset çevrelerinde konuşuluyor olması. Son gelişmeler ise o ismin Çalışma Bakanı Faruk Çelik olacağı yönünde. Soma Faciasının ardından gündeme gelen mevzuat eksikliklerine AKP'li çevrelerin savunma yapmaması ise başka bir gösterge olarak değerlendiriliyor. 

GERGİNLİK BAKANLARIN KONUŞMALARINADA YANSIDI

Soma katliamı sonrası işçi anlatımları ile madende yaşanan gerçekler yavaş yavaş ortaya çıkarken ilk günlerde şirketin de arkasında duran AKP sorumluluktan kaçmak için şirketi hedef göstermeye başladı. Şirket yöneticilerine yönelik tutuklamalardan sonra ise gözler yine AKP’ye çevrilmiş durumda. Katliamının sorumluluğu kimin üzerine kalacak gerilimi Enerji ve Çalışma Bakanlarının konuşmalarına da yansıdı.

SOMAYA GEÇ GİTMESİ Mİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Soma’ya geç gitmesi ve çalışmalara eksik katılımı eleştirilirken yandaş gazetelerde Taner Yıldız’ın kahraman ilan edilmesi dikkat çekmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik  de Cumhuriyet gazetesinden Utku Çakırözer’le konuşurken kendi aleyhinde bir kampanya başlatıldığını ifade etmiş, “Madenler konusunda bizim bakanlığımızın görevi teftiş ile sınırlı. Ocaklar, ruhsatlar ve işleyiş tamamen Enerji Bakanlığı’na bağlı” diyerek Enerji Bakanı’nı hedef göstermişti. 

Çelik’in adı geçmeyen konuşmada Taner’e ‘Allah razı olsun’

Erdoğan’ın grup konuşmasında Enerji Bakanı Taner Yıldız’a “Allah razı olsun” diyerek teşekkür ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ismini anmaması ise Eroğan’ın faturayı Çelik’e kestiği haberlerinin yayılmasına yol açtı. bu iddianın dillendirilmesine yol açtı.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI SORUMLU

Çalışma Bakanı’nın “Ocaklardan Enerji bakanlığı sorumlu” çıkışından sonra ise Meclis’te Soma hakkında araştırma önergesi görüşmelerinde konuşan Taner Yıldız doğal olmayan her felaketin kusur taşıdığını, Enerji Bakanlığı ile birlikte Çalışma Bakanlığı’nın da sorumlu olduğunu söyledi. Yıldız şöyle konuştu;  “Doğal afet dışında yaşanan kazada sadece işletmelerin değil, Enerji Bakanlığı’nın da Çalışma Bakanlığı’nın da konuyla ilgili görev yapan kurumların da sorumluluğu vardır. Bu işin odağında, rödovans ile alakalı işletmecilik yapan özel sektör vardır. Ama sorumluluk olarak hem hukuki hem insani olarak tek başına değildir. Ruhsat sahibinden, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı’nın da içinde bulunduğu bir sorumluluk. Biz bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak görüyoruz. Önümüzdeki madencilik alanına, şimdiye kadar yaptığımız denetimlere, soruşturmalara ayrı bir boyut getirmek durumundayız.”

TANER KİM FARUK KİM

Taner Yıldız’ın gazetecilerin Faruk Çelik konusundaki eleştirileri kendisine sorması üzerine bunu “haksızlık” olarak nitelemesi dikkat çekti.

Taner Yıldız Meclis’te bir  gazetecinin, “Başbakan Erdoğan bugün Faruk Çelik’e teşekkür etmedi” sözleri üzerine ise  “Bunu sehven olarak görün. Ha ben oradayım ha o orada. Bir farkımız yok. Biz hükümeti temsilen oradayız. Taner kim Faruk kim? İkisi de birbirini tamamlayan kişiler. O yüzden Faruk beye yapılan bir haksızlık olarak görürüm ben bunu. O geldi orada bulundu, toplantılara katıldı, bakan yardımcısı oradaydı, giderken oradaydı. Belinden de yattığını biliyorum onun. ‘Faruk Çelik orada Taner gelmedi’ deyin, bir farkı yok” dedi.