Evde rakı üretiminde flaş gelişme

Evde rakı üretiminde flaş gelişme

Evde ucuza rakı üreten vatandaştan vergi alamayan devlet etil alkole acı kimyasal ekleyince, vatandaş yeni yöntem arayışına girdi.

AKP İktidarının en büyük vergi geliri kalemlerinden olan alkol tüketim vergisinin her artışında vatandaş kendi alkollü içeceğini evinde üretme yolunu seçmeye başladı. İnternet üzerinden satışı yapılan evde alkol üretimi malzeme ve ekipmanlarında patlama yaşanırken piyasada satılan alkole talepte giderek azalmaya başladı. Devlet vergi gelirlerini artırmak için yaptığı zamlar sonucu ev üretiminden büyük gelir kaybına uğramaya başladı. 

EVDE RAKI 20 TL

Bu arada bazı alkollü içki üreten uyanık firmalar ev üretimi içki piyasasına, temizlik alkolü" adı altında saf alkol üretip satmaya başlayınca kimse yüksek vergili alkolü almamaya başladı. 70-80 TL olan bir şişe 70 CL rakı'nın maliyeti ev üretiminde 20 TL'ye düşünce herkes rakısını evinde üretme yolunda girmeye başladı. Büyük gelir kaybı yaşyan devlet ise çareyi her markette satılmaya başlayan saf alkol içerisine acı verecek kimyasal eklettirme düzenlemesi getirmekte buldu.

ŞİMDİ DE EVDE ALKOL ÜRETİMİ BAŞLADI

Böylece devletin evde rakı yapılan etil alkolün ‘tadını bozma’ kararı almasının ardından vatandaş evinde kendi rakısını yapmak için kendi etil alkolünü yapmaya başladı.
Yüksek vergi nedeniyle evlerde etil alkol ile üretimi yapılan içkinin önüne geçmek için alkole denatonyum benzoat katılacağı açıklanmıştı.Vatandaş ise çözümü imbik alıp evde kendi etil alkolünü yapmakta buldu.

KÖŞE KAPMACA OYUNU GİBİ

 
Facebook'ta 30 bin üyesi olan ‘Evde Rakı Yapımı-Hobiciler İçin Aslan Sütü' isimli grubun kurucusu Uzman Bülent Çağlar, hükümetin aldığı bu kararın imbik satışlarını daha da arttırdığını söylüyor. Sözcü’den Can Mumay’ın haberine göre, Bülent Çağlar açıklamasında “Etil alkol satışı yasaklanamıyor. Çünkü farklı kullanım alanları var. İçmeyi engellemek için yapılmış bir uygulama. Etil alkol bulmak artık mümkün olmayacak.  Bu karar %98’lik kısımı etkiledi. Bu olayla birlikte Nasıl alkol elde edeceğiz diye bunalıma girenler bile var. ” şeklinde konuştu.

EKİPMAN SATIŞLARI PATLADI

Yayınlanan karar ile imbik satışlarının patladığını söyleyen Çağlar ” Bu karar imbik satışlarını patlattı. İmbik olmadan alkol damıtamazsınız. Çok meşakat gerektiren bir olay. Önce bir fermantasyon yapacaksınız o fermantasyon neticesinde bir sıvının içerisinde alkol oluşacak. Bakteriler şekeri yiyerek alkole çevirecek. Sonra onun içindeki alkol’ü imbik yardımı ile damıtıp ihtiyacımız olan alkolü elde edebiliyoruz. Bu aşamalar zor aşamalar. Herkesin tek çaresi imbik tedarik etmek. Bu durumun başka yolu yok” dedi.

KAÇAK ÜRETİM PATLAR

Bu kararın merdiven altı üreticileri iştahlandıracağını belirten Bülent Çağlar "Bu karar  merdiven altı üreticileri iştahlandıracaktır. Çünkü etil alkole talep var. Evdeki etil alkol stokları bittiğinde ben ciddi bir sağlık tehdidi görüyorum" dedi.

İlgili Haberler