ERDOĞAN'DAN OBAMA'YA "ABA ALTI SOPA"

ERDOĞAN'DAN OBAMA'YA "ABA ALTI SOPA"

Irak Cumhurbaşkanı ile ortak basın toplantısında "Soykırım" iddiaları sorularına yanıt veren Erdoğan, Obama'ya böyle gönderme yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"BÖYLE BİR ŞEY DUYMAK İSTEMEM"

"ABD'nin soykırım demeyeceğini nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine Erdoğan, "Obama'dan zaten böyle bir şeyi gerçekten duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemiyorum. Çünkü Türkiye'nin Amerika'nın nezdindeki yeri bellidir, bu olaylar karşısındaki tavrı bellidir. 6 yıllık başkanlığı süresince yaptığımız görüşmelerde bu işin tarihçilere bırakılması, Ermenistan'la yakından uzaktan hiçbir ilgisi olmayanların, benim ülkemde yaşayan Ermenilerle uzaktan yakından ilişkisi olmayanların bunu kendi parlamentolarına taşıyanları her zaman kınadık. 24'ünde de Ermenistan'da bir araya gelecekler, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar" dedi. 

"6 YILDIR GÖRÜŞÜYORUZ HEP TARİHÇİLERE BIRAKILSIN DEMİŞTİR"

ABD'nin soykırım demeyeceğini nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Erdoğan, "Obama'dan zaten böyle bir şeyi gerçekten duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemiyorum. Çünkü Türkiye'nin Amerika'nın nezdindeki yeri bellidir, bu olaylar karşısındaki tavrı bellidir. 6 yıllık başkanlığı süresince yaptığımız görüşmelerde bu işin tarihçilere bırakılması, Ermenistan'la yakından uzaktan hiçbir ilgisi olmayanların, benim ülkemde yaşayan Ermenilerle uzaktan yakından ilişkisi olmayanların bunu kendi parlamentolarına taşıyanları her zaman kınadık. Böyle bir yanlış olamaz. Bir çok girişimimiz olmuştur. Şu anda AB arkamızdan değil çok çok gerimizden geliyor. En son arşivlerin açılması diyor. Ben 12 yıldır bu arşivlerin her an açılmasına hazır olduğunu söylüyorum. Biz bu noktada rahatız. Tarihçilerimiz çalışsın. Bu konu ile ilgili verilecek karar ne ise bu kararı vermeye hazırız. Bir kuru tatmin ile uğraşıyorlar" diye yanıt verdi. 

"ACABA ERMENİSTAN'DA BÖYLE BİR YAKLAŞIM TARZI VAR MI?"

Erdoğan, "Hep söylüyorum Van Akdamar adası ve orada kilise. Başbakanlığım dönemimde restorasyonunu yaparak burayı her yıl beli zamanlarda ibadete açtık. Acaba Ermenistan'da böyle bir yaklaşım tarzı var mı? Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sıkıntı. Uluslararası kurumlar Azerbaycan'ın haklılığına yönelik karar verdiği halde Karabağ'daki sorunlar hala çözülemedi. Karabağ'daki sorunlar 23 yılı buldu neredeyse 3 aracı ülke var. Amerika, Rusya, Fransa. Hala bu çözülmedi. Dünya böyle bir gariplik üzerinde devam ediyor" açıklamasında bulundu. 

"24'ÜNDE DE ERMENİSTAN'DA BİR ARAYA GELECEKLER, KENDİLERİ ÇALIP KENDİLERİ OYNAYACAKLAR"

Erdoğan, "24'ünde de Ermenistan'da bir araya gelecekler, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar. Konuşacaklar, Türkiye'ye hakaretler edecekler. Biz de Çanakkale'de olacağız. Ama bizim gündemimizde Ermenistan yok. Biz yarın İstanbul'da dünya barışını konuşacağız. Bizim farkımız bu. Çanakkale kutlamalarını, “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış" misali Ermenistan güya onlara misilleme yapıyormuşuz gibi konuşuyor. Bizim öyle bir derdimiz, endişemiz yok. Ne konuşurlarsa konuşsunlar" diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı