ERDOĞAN'DAN İHSANOĞLU'NA BEKÇİ ÇIKIŞI

ERDOĞAN'DAN İHSANOĞLU'NA BEKÇİ ÇIKIŞI

Erdoğan İhsanoğlu düellosu başladı.

Cumhurbaşkanı adayları seçim kampanyaları için çalışmalara başladı. Al Jazeera Türk, Başbakan Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu’nu bir gün arayla Trabzon ve Samsun’da izledi. İşte Erdoğan ile İhsanoğlu’nun seçim kampanyalarının ilk adımlarındaki farklar.

1 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı adaylığı ilan edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim kampanyasının ilk adımını Samsun’da attı. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Anadolu’ya ilk adımını attığı Samsun tesadüfen seçilmemişti. Erdoğan da konuşmasına buna vurgu yaparak başladı.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı kampanyasında genel seçimlerden farklı bir mesaj verip vermeyeceği, nasıl bir kampanya yürüteceği, meydanlarda ne anlatacağı merak ediliyordu.

Erdoğan Samsun’da "hizmet siyaseti" olarak adlandırdığı söyleme devam edeceğini açıkça ortaya koydu. Konuşmasında, 12 yıllık AK Parti iktidarında Samsun’a yapılan yatırımları tek tek anlattı. Bölünmüş yollardan okullarda dağıtılan tabletlere, sağlık yatırımlarından toplu konuta kadar her kalemi tek tek saydı. Tıpkı hem yerel seçimlerde hem de milletvekili seçimlerinde yaptığı gibi.

"Statükoya yeni bekçi"

Merak edilen bir diğer nokta ise Erdoğan’ın henüz hakkında çok net bir değerlendirme yapmadığı rakipleri, ama özellikle de bazı muhalefet partilerinin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında ne söyleyeceği idi. Erdoğan, adını ağzına almadı ama CHP, MHP ve “bazı zavallılar” sözleriyle kastettiği Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti’nin “Cumhur’a reis değil statükoya yeni bekçi” seçmek istedikleri sözleriyle İhsanoğlu’nu hedef aldı. Bir de hizmetlerin takipçisi olacağım sözlerini söylerken yine hedefinde Ekmeleddin İhsanoğlu vardı.

İhsanoğlu’na yanıt

Yozgat’ta seçim kampanyasının ilk adımını atan İhsanoğlu, “Duble yol Köşk’ün işi değil. Cumhurbaşkanı devletin ahengini sağlamalı.” demişti. Başbakan "hizmet siyaseti" yapacağını anlatmaya tam da duble yollardan başladı, “Birileri Cumhurbaşkanlığı yol yapma, köprü yapma makamı değil diyebilir. Cumhurbaşkanı havalimanını da takip eder, köprüyü de, milletin birliğini bütünlüğünü de. Cumhurun başı olacaksın, yan gelip yatacaksın, kusura bakmasınlar.”

Yağmur yağdı meydan dolmadı

Kampanyanın başladığı Samsun, sağanak yağmurla karşıladı Başbakan Erdoğan’ı. Şehirde yerel seçimleri açık ara önde kazanan AK Parti, bu defa hava koşulları ve Ramazan ayının da etkisiyle miting meydanını tam olarak dolduramadı. Ancak akşam düzenlenen iftar yemeği yine yağmura rağmen hınca hınç doluydu. Erdoğan, iftara katılan yüzlerce kişiyle birlikte aynı sofrada eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte yemek yedi.

İhsanoğlu'ndan birlik vurgusu

Adaylığı Başbakan Erdoğan’dan önce açıklanan Ekmeleddin İhsanoğlu da Başbakan Erdoğan’dan bir gün önce Karadenizdeydi. Siyasi hayata adımını Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla atan İhsanoğlu, daha önce gittiği şehirlerde olduğu gibi Trabzon’da da miting yapmadı.

Bir otelde halk ile buluşan İhsanoğlu’na ilgi büyüktü. 2-3 saat süren buluşmada İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilirse ne hizmet vereceği ise sadece bir soruda gündeme geldi. O da emekliler için ne yapacağıydı. Bunun dışında İhsanoğlu’na hep Ortadoğu’daki son gelişmeler ve bir de Atatürk ile ilgili ne düşündüğü soruldu.

Tıpkı Başbakan gibi İhsanoğlu da Erdoğan’ı hiç doğrudar hedef almadı. Ama hem "Başkanlık sistemi Türkiye’de olmaz" sözleriyle hem de "Türkiye’nin huzura, birlik ve beraberliğe ihtiyacı var, bölünmeye değil" sözleriyle hedefi şüphesiz Başbakan Erdoğan’dı. Trabzon’da adımını attığı her ortamda, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Bir de dış politika eleştirileriyle hedefinde hükümet vardı İhsanoğlu'nun. "Sık sık daha soğukkanlı, daha rasyonel bir dış politika izlenmeli." dedi.

Seçim kampanyasının ilk adımına değil ama ikinci adımına eşi Füsun İhsanoğlu ile birlikte katılan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun beraberinde oğlu da vardı.

Kaynak:Haber Kaynağı