ERDOĞAN'DAN AB'YE180 DERECE DÖNÜŞ

ERDOĞAN'DAN AB'YE180 DERECE DÖNÜŞ

Avrupa Birliği Konseyinin, Başkanı Donald Tusk’u telefonla arayarak,

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan,daha geçen hafta, "Bizi alırlar mı, almazlar mı derdimiz değil" düyerek eleştirdiği Avrupa Birliği Konseyinin, Başkanı Donald Tusk’u telefonla arayarak, söz konusu göreve başlaması vesilesiyle tebriklerini ve başarı dileklerini iletti.  Ve böylelikle tüm dünyanın "Bir öyle konuşuyor bir böyle konuşuyor" diyerek eleştirdiği Erdoğan, yine söylediklerinden bir hafta içerisinde 180 derece çark etmiş oldu. Siyasi gözlemciler Erdoğan'ın AB'yi eleştirmesi ardından piyasaların buna çok büyük bir tepki gösterdiği ve TL'ni dolar karşısında tarihinin en büyük düşüşünü yaşadığını hatırlatarak. "Başka çaresi yoktu, özür dileyeceği günlerde gelecek" şekline yorum yapıyorlar.

KARŞILIK DAVET GERÇEKLEŞTİ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre bugün öğle saatlerinde gerçekleşen telefon görüşmesinde Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde ilerleme sağlama konusundaki kararlılığını hatırlatarak, önümüzdeki süreçte daha yakın işbirliğinden memnuniyet duyacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB Konseyi Başkanı’nı Türkiye’yi ziyarete davet etmesine mukabil, Tusk’un da Erdoğan’ı Brüksel’de görmekten memnuniyet duyacağını belirttiği kaydedildi. AB Konseyi Başkanı Tusk’un Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini hedefleyen müzakere süreciyle alakalı olarak 2015 yılında en azından bir faslın daha açılmasını umut ettiğine de değindiği öğrenildi.

erdogan_bizzat_arayip_tebrik_etti13998899410_h1157042.jpg

ERDOĞAN AB KOMİSYONU'NUN YENİ BAŞKANINI ÖNCEKİ GÜN TEBRİK ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, 22 Aralık Pazartesi günü de Juncker'i AB Komisyonu Başkanlığı görevine başlaması dolayısıyla tebrik ederek, kendisine bu yeni görevinde başarılar dilemişti. İki liderin aralarında dostluk ilişkisine de vurgu yaptıkları görüşme sırasında, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ilerleme kaydedilmesinin önemine, bu yolda gayret edeceklerine değindikleri öğrenilmişti. AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir tercih olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB Komisyonu Başkanı Juncker'i Türkiye'ye davet ettiği, Juncker'in de bundan mutluluk duyacağından bahisle ziyareti ilkbaharda gerçekleştirmeye çalışacağını söylediği belirtilmişti.

ERDOĞAN, "AB BİZİ ALIR MI, ALMAZ MI, BÖYLE BİR DERDİMİZ YOK" DEMİŞTİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Johannes'ın 14 Aralık operasyonu ile ilgili yayımladığı ortak açıklamayla AB-Türkiye ilişkileri gerilmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Aralık salı günü Kocaeli'nde düzenlenen TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi açılış törenindeki konuşmasında AB'nin operasyona ilişkin açıklamaları üzerine "Böyle bir adımı atarken de acaba AB ne der acaba bizi alır mı? Almaz mı? Bizim böyle bir derdimiz yok. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz. Siz kendi aklınızı kendinize saklayın" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı