ERDOĞAN'A HAKARET EDEN OBAMA'YA AKP TOZ KONDURMADI

ERDOĞAN'A HAKARET EDEN OBAMA'YA AKP TOZ KONDURMADI

ABD Başkanı Obama'nın bir röportajda Erdoğan'a beceriksiz ve otoriter yakıştırmasına AKP'den ilginç bir yanıt geldi.

ABD Başkanı Obama ile söyleşi yapan The Atlantic dergisinden Jeffrey Goldberg “Obama, Erdoğan’ı ılımlı bir Müslüman lider olarak görüyordu. Ama artık Erdoğan’ı bir fiyasko, otoriter bir lider addediyor” şeklindeki sözleri, siyasetin gündemine oturdu.

Goldberg'in sözleri hakkında AKP Sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı. "Hiçbir şekilde doğru kabul edilemeyecek bir ifadedir. Bunu yazan gazeteciyi kınıyoruz" diyen Çelik, ABD'den de yalanlama beklediklerini dile getirdi.

ÖMER ÇELİK AÇIKLAMASINDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelik, dokunulmazlıkların kaldırılması noktasındaki kriterin ne olacağıyla AK Parti'nin gündeminde milletvekillerinin tutuksuz yargılanmasına dair bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine şöyle yanıt verdi: "Bu konu zaten düzenlenmiş bir konu. Bununla ilgili bir çalışma ya da bir gündem yok. Dokunulmazlık kaldırıldığı zaman sürecin nasıl işleyeceğiyle ilgili düzenleme açık. Fakat dokunulmazlık meselesinde şöyle bir şey söz konusu değil. Partilerin grup kararı alması gibi bir şey yok. Dokunulmazlık demokratik bir kazanımdır. Eğer bunu birileri demokratik siyasetin korunması için verilmiş bu hakkı terörün, katillerin himaye edilmesi için kullanıyorsa kuşkusuz onlar parlamentonun şerefini kirleten bir tutum içine girmektedirler. Anayasa etiği kuşkusuz bunun karşısında sessiz kalmamamız gerektiğini söylüyor. Ama bu ne şekilde olur, parlamento buna hangi gündemle karar verir bu usule komisyonların başkanları karar verecek. Biz parlamentoların dokunulmazlıkları demokratik güvence olarak tarih içerisinde ortaya çıkaran bu kazanımlarına saygı duyuyoruz. Ama teröre destek vermek bunun istisnasıdır. Hiç kimse katilleri himaye edemez. Hiç kimse PKK'nın bir unsuru, üyesi gibi çalışamaz. Ona eylemli destek verme tutumu içinde olamaz"

"AVRUPA, MADDİ YÜKÜ PAYLAŞTIĞI GİBİ FİZİKİ YÜKÜ DE PAYLAŞACAK"

Avrupa Birliği (AB)'nin sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk maddi desteği ne zaman sağlayacağı sorulan Çelik, "Son yapılan zirvede birtakım prensip kararlarına varıldı. 18 Mart'ta tekrar bir zirve olacak. Bu zirvede de daha netleşecektir. Miktarın ivedi bir şekilde gelmesini bekliyoruz ama şu anda kesin bir tarih ifade edemem. Öyle haberler okuyorum ki sanki Türkiye, bu parayı alacak. Bunun karşılığında Avrupa'dan gelen herkesi buraya alıp bir açıkhava hapishanesi ya da bir insan toplama kampı gibi işler görecek gibi şeyler söz konusu değil. Avrupa, Türkiye'nin maddi yükünü paylaştığı gibi mültecilerin misafir edilmesiyle ilgili fiziki yükü de paylaşacaktır" diye konuştu.

"DAHA GÜÇLÜ BİR YALANLAMA GELMESİNİ BEKLİYORUZ"

ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için 'beceriksiz ve otoriter' ifadelerini kullandığı yönündeki iddialar sorulan Çelik, "10 sayfaya yakın bir makale, okudum. Birçok liderle ilgili Sayın Obama'nın ifadelerini tırnak içinde vermiş. Tırnak içerisinde verilen şunu gösteriyor ki doğrudan Sayın Obama'nın ifadesidir. Fakat Sayın Cumhurbaşkanı'mızla ilgili ifadeler öyle değil. Gazetecinin kendi yorumu, kendi algısı. Bu şekildeki bir ifade hiçbir şekilde kabul edilemez. Doğru da değil zaten. Bu ifadenin gazeteci tarafından bu şekilde aktarılmasını, bu haberin yapılmasını kınıyoruz. Süreç içerisinde daha güçlü bir yalanlama gelmesini bekliyoruz" diye yanıt verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı