ERDOĞAN "ÖZÜR DİLESİN" DEDİ BİDEN DUYMADI SÖZCÜSÜ KONUŞTU

ERDOĞAN "ÖZÜR DİLESİN" DEDİ BİDEN DUYMADI SÖZCÜSÜ KONUŞTU

Sözde IŞİD müdahelesi adı altında Türkiye'nin Suriye ve Irak'a asker gönderme planlarında meydana gelen diplomatik skandalda son durum.

Önceki gün ABD Başkan yardımcısı Biden'in isim vererek başlatığı bu gün sabah ise Erdoğan'ın dediyse "benim için tarih olur "  diyerek özür dilemesini istediği diplomatik itiş kakışta flaş bir gelişme daha yaşandı. Suriye'ye müdahelenin hemen öncesinde planlarda sorun istemeyen Beyaz Saray Hürriyet Gazetesinin deyimi ile çok hızlı bir hasar kontrolü açıklaması yaptı. Erdoğan bu açıklamadan tatmin olacak mı bilinmez ama tabir caizse Biden'in yaptığı açıklamanın üzerini yardımcısı temizlemeye çalıştı.

TERCÜME YA DA ÇEVİRİ HATASI DEĞİL

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Suriye'deki durumdan, aralarında Türkiye'nin de olduğu, bölgeye "para ve silah akıtan" müttefikleri sorumlu tutmasının ardından Beyaz Saray’dan “damage control” (hasar kontrolü)... Biden'ın Sözcüsü, Hürriyet’e yolladığı açıklamada Başkan Yardımcısı’nın aslında konuşmasında Suriye'deki belirsizliğe vurgu yapmaya çalıştığını, Biden’ın Erdoğan’a “hayran olduğunu” söyledi. Bu açıklamayı biraz farklı okuyan diplomasi çevreleri ise

" Biden'in konuşması çok net ve açıktı, üstelik kendinden de hayli emin görünüyordu, bu bir çeviri ya da anlam farkı hatası değil düpedüz ve çok net bir suçlamaydı" diyorlar

ERDOĞAN'A HAYRANMIŞ

ABD’nin IŞİD’e karşı oluşturulan küresel koalisyona askeri destek sağlaması için Türkiye’yi iknaya çalıştığı çok kritik bir dönemde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Suriye’deki durumdan, aralarında Türkiye’nin de olduğu ABD müttefiklerini sorumlu tutması ortalığı karıştırdı. Biden’ın Ankara’da büyük tepki uyandırması beklenen açıklamalarının ardından “damage control” (hasar kontrolü) stratejisi izleyen Beyaz Saray Sözcülüğü ise, Hürriyet’e acil bir yazılı açıklama göndererek, "Biden’ın konuşmasında Suriye'deki belirsizliğe vurgu yapmaya çalıştığını, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aslında “hayranlık” duyduğunu söyledi.

 "Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre Biden henüz özür dilemeye yanaşmıyor" diyen diplomatik kaynaklar, bu işin nereye varacağı konusunda şöyle yorumlar yapıyorlar. "Çok kritik bir sürecin en başında ortaya çıkan bu diplomatik hasarı onarmak Obama'ya kaldı." yorumunu yapıyorlar. Yorumcular şu ayrıntıya dikkat çekiyorlar. "Uzun süredir Türkiye ilşkilerini Biden üzerinden sürdüren Obama'nın, Biden'in ağzına biber sürdüm mesajı anlamına gelmesi için Erdoğan ile trafiği bir süre kendisinin gerçekleştirmeyi seçebileceğini ileri sürüyorlar"  Deneyimli bir diplomat, " Erdoğan'ın eline bir koz geçirdiğini bunu sonuna kadar kendi lehine kullanmak isteyeceğini, bu nedenle Türkiye'nin agresif bir askeri müdahele sürecine girebileceğini"  söylüyor.

Erdoğan bayram mesajında Suriye'ye "Askeri Midahele" hamlesinin çok uzak olmadığının sinyallerini çok net vermişti.

34049.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı