Erdoğan; DHKP-C Bazı Adımlar Atıyor

Erdoğan; DHKP-C Bazı Adımlar Atıyor

Başbakan Erdoğan, Ankara'daki saldırıyı gerçekleştiren canlı bomba ile ilgili kesin sonucun sabah alınacağını söyledi.

Kesin sonuç sabaha
Başbakan Erdoğan, Ankara'daki saldırıyı gerçekleştiren canlı bomba ile ilgili kesin sonucun sabah alınacağını söyledi.

Gülseli KENARLI / ANKARA
01.02.2013 19:56
 
 
 
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik saldırıyla ilgili olarak , "Şu ana kadar kafatasındaki bir ben onun kimliğini ortaya koydu. Emin olmak için DNA testlerine gitme noktasıyla sabah kesin bir neticeye varacağız. Şu anda olay DHKP-C kesin" şeklinde konuştu. 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk TV'de Teke Tek programına katılarak Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı. 
 
ABD Büyükelçiliği'ne yönelik saldırı hakkında konuşan Erdoğan şöyle konuştu:
 
"Şu an itibari ile son geldiğimiz nokta, personel girişinde, canlı bomba özel güvenliği geçer geçmez patlatıyor. Kendisi malum akıbete uğruyor. Şu ana kadar kafatasında ki bir ben onu kimliğini ortaya koydu. Emin olmak için DNA testlerine gitme noktasıyla sabah kesin bir neticeye varacağız. Şu anda olay DHKP-C kesin. Böyle bir eylemi yapmasının ardından yatan gerçeklerde bizim vardığımız neticeye göre, bazı eylemler var. Bütün bunlar netleştikten sonra bunların açıklamasını yapalım. Büyükelçiyi aradım geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Ölen bekçiye allah rahmet eylesin. Didem Tuncay'ın durumu ağır. Geçmiş olsun diyoruz."
 
"SURİYE İLE BU İŞİN İLİŞKİSİ OLACAĞI NETİCESİNE VARMIYORUM"
 
Büyükelçilik saldırısının Suriye ile ilglii olup olamadığı sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, "Suriye ile bu işin ilişkisi olacağı neticesine varmıyorum. DHKP-C şu anda bazı adımlar atıyor. Biz bunlarla ilgli atılana adımlara yönelik ciddi operasyonlar oldu. Bundan dolayı polisimizi kutluyorum. Bir dairede 11 çelik kapı çıkıyor. İtfaiye merdiveni ile içeri giriyor. 11 avukat evrakları yakıyor. Bilgisayarlar, hafızalar alınmış durumda. Türkiye'de dışarıda 'avukatım' diye gezenler onalara sahip çıkıyorlar. Ana muhalefetin genel başkanı da bu işe sahiplenme noktasına gidiyor" şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca, "Medya içeride, basın mensupları içeride. İçerideki basın mensuplarının büyük bir kısmı DHKP-C'lidir. Bunların aarsında hükümlü olanlar var, tutuklu olanlar var. Bunlar güzel şeyler değil. Bizim teröre karşı mücadele vermemeiz lazım. Teröristin iyi kötüsü olmaz. Ortak mücadele verirsek Türkiye pike yapar" dedi. 
 
"ÖLDÜRMENİN DEĞİL YAŞATMANIN PEŞİNDE OLMAMIZ LAZIM"
 
Başbakan Erdoğan, "Hızla her şey yoluna girecek mi?" şeklinde sorulan soruya şöyle yanıt verdi: 
 
"Çıtayı çok fazla yükseltmek doğru olmaz. Dünyada da bir anda sonuç alınmadı. Yeni yeni güvenlik güçlerinin ortak mücadele başladı. Bir kaç yıldır, iyi bir noktaya geldik. Operasyonlarda istihbarat anlaında polisin alanında, askerin alanında çok rahat müdahale ediliyor. İş kırsalda ehemmiyet arz etti. Komuta kademesi araziden çıkmıyor. Genelkurmay Başkanı orada operasyon yönetirse orada hava başka oluyor. Bu aşağıya güven veriyor. Bu süreçte artarak devam etmesi. 2012'de operasyon sayısı fazla olabilir ama neticeye baktığımızda karşı tarafın kaybı daha fazla. Öldürmenin değil yaşatmanın peşinde olmamız lazım. Halkımızın söylediği şey, 'siz umudumuzsunuz, bizi ihmal etmeyin, bırakmayın'. Niye terör Gaziantep'e, Şanlıurfa'ya giremiyor. Niye? Direniyor. O şehrin insanı yatırım yapmıyor. Birşeyler öde, bir bedel öde. Orada bir mermer noktasına açılış yaptık. çok ciddi bir yatırım yaptı. Fabrikayı gezdim, çok çok başarılı bir ürün var. Van'da bu kardeşim 2 mm mermer kesiyor. Hem ülkemde bunu kullanacağız, hem o ihracatını yapacak. Çok ciddi bir pazar olacak. yarın Suriye'nin bunlara ihtiyacı olacak. yarın Suriye'nin yeniden inşaasında bunlara ihtiyaç duyulacak."
 
"BUNLARI GÖREREK GELMİYOR, KORKUYOR"
 
Başbakan Erdoğan, terör sorunun çözümü konusunda "Bu süreçte Nasıl bir takvim içerisinde olacak?" şeklinde sorulan soru üzerine, 
 
"Bölücü terör örgütün 4 boyutu var. İmralı, kandil, Avrupa birde parlemento uznatısı var. hepsi farklı farklı konyuştuğumuzda imralı ne derse onu yapacaklarını söylüyor. İmralı beklentilerimize cevap verecek noktaya adıma atıyor. O da silahların bırakılma noktası" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"Çünkü yapacak başka birşey kalamdı. Silahlarını gömsünler bitsin bu iş. Kürdü seviyorlarsa, benim Kürt kardeşlerimede en büyük iyiliği onlar yapacak. Operasyonlarda sona erecek. Asayiş berkemalse, benim askerim kışlasındadır, polis de dışarı çıkmaz. Doğu'da Güneydoğu'da işsizlik ortadan kalkar. Sen kalk, 600 milyon dolarlık bir yatırımın olduğu yere iş makinaları yak. Aynı şekilde böyle yiğitçe yatırım yapanlar var. Başka gelmek isteyende bunları görerek gelmiyor. Korkuyor. buna rağmen 36 katrilyon yatırım yapmışız bölgede. Terör bu bölgeden sıyrılsa yatırımlar 72 olur. Cizreye havalimanı yaptık, iş makinalarını yaktılar, müteahit kaçtı gitti, Biz de başka firma bulduk bitireceğiz. Milletvekili çıkaramadığım halde orası bizim memleketimizdir. yatırımcı ben buraya nasıl ulaşacağım diyor. Üst düzey yönetici yurtdışında gelecekse kendi özel uçağı ile oraya gelecek. Alt yapısını oluşturacaksınız. Hepsinde öte üniversiteler... Her ilde üniversite var. Buralara öğretim üyeleri hala otobüsle mi gidip gelecek? 1 gün ders verecek. Bu oradaki öğrenciye özgüven getirecek, havayı değiştirecek. Üniversite olmayan ilimiz yok. Her ne kadar hızlıda olsun biz çok gerim kaldık. Bu mesafeyi kapatmamamız lazım."