EMLAK VERGİSİ KEŞMEKEŞİ DEVAM EDECEK

EMLAK VERGİSİ KEŞMEKEŞİ DEVAM EDECEK

Karmaşa devam edecek.

 

Vatandaşların isyanına neden olan Emlak Vergisi karmaşası maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de şikayet ettiği bir konu. Batman'a yaptığı ziyaret sırasında yine gündeme gelen Emlak Vergisi uygulaması hakkında reforma ihtiyaç olduğunu söyledi. Maliye Bakanlığının bu konuda bir düzenleme için uzun zamandır çalıştığı biliniyordu. Ancak Bakan Şimşek'in açıkladığına göre o çalışma henüz bir noktaya gelmemiş. Karmaşa devam edecek.

SIKINTILARI BİLİYORUZ

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, emlak vergilerinin bakanlığı tarafından belirlenmesiyle ilgili, "O konuda henüz tamamlanmış bir çalışma yok. Ama emlak vergisinde bazı sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Zamanla o sistemi gözden geçirmek ve reform etmek lazım" dedi.

MANTIĞI OLMAYAN UYGULAMALAR

 Rayiç bedelin, belediyeler, emlakçılar, köy ve mahalle muhtarlıkları, ticaret ve ziraat odaları ve bilirkişilerin de görüşleri ile belirlenmesi öngörülüyor. Gayrimenkul alan ya da satan bir kişi, tapuda bugünkü gibi çok düşük değer bildiriminde bulunuyor. Aynı cadde ya da sokağın bir tarafında metrekare birim değeri 400 lira olarak belirlenirken, söz konusu tutar, sokağın diğer yanında 60 lira 

BAKANLIKTA Kİ ÇALIŞMA

Yeni düzenlemeyle emlak alım satımında bedelin tapuda düşük gösterilmesinin de önüne geçilecek. Öncelikle Emlak Vergisi'nde metrekare birim değerlerdeki adaletsizlikler, çarpıklıklara son verilecek. Yapılacak yeni düzenlemeyle değer tespitleri için daha objektif kriterler getirilecek. Bu kapsamda, değer tespiti yapılan bölgede, banka ipoteği varsa, ipotekteki kayıtlı değere de bakılması planlanıyor. Maliye'nin değer tespitinin içinde aktif bir şekilde yer alması gerektiğini belirten yetkililer, takdir komisyonlarının da yapısının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Belediye mücavir alan sınırları içindeki komisyonların objektif karar vermesi sağlanacak. Bakanlığın uzun süredir dile getirdiği emlak envanteri çalışması tamamlanacak. Böylece kentsel rantların vergilendirilmesi konusunda belediyelerle işbirliğinin kapsamı genişletilecek. Metrekare birim fiyatındaki adaletsizliğin giderilmesi ile birlikte tapuya düşük değer bildirimi de yapılamayacak. Devletin vergi kaybının önüne geçilecek.

 

Kaynak:Haber Kaynağı