Dünyanın en zengin başbakanına soru ?

Dünyanın en zengin başbakanına soru ?

“AKP iktidarında, trilyonlar değerinde kamu kaynağını eşe, dosta, yandaşa peşkeş çeken, geleceğini çaldığı çocuklara 20 TL bayram harçlığı dağıtan ‘devlet adamları’nın ülkesi olduk.

ERDOĞAN DOLAR MİLYARDERİ ?

AKP cami avlularında ve iftar sofralarında ramazan ayı boyunca din istismarı yaparken, hem ekonomik hem de sosyal olarak halkımızı bölerken, karın tokluğuna çalışan işçi, memur, köylü, esnaf ve emekliler, hiç geliri olmayan işsiz ve umutsuzlar; yani“halk”, bu bayramı da buruk geçiriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Erdoğan’a “Çocuklarınız, yakınlarınız gemi, holding, fabrika sahibi olup servetine servet katarken, milyonlara asgari geçim sınırının altında bir geliri reva görüyorsunuz, vicdanınız sızlamıyor mu?” diye sordu. Oran, Erdoğan'ın dolar milyarderi olduğunu iddia etti.

İNSAN GİBİ YAŞAMAK İÇİN...

Türk-İş’in yaptığı hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin insan gibi karnını doyurabilmesi için yapması gereken aylık asgari gıda harcaması tutarı, yani “açlık sınırı” Temmuz ayı itibariyle 1.012 TL. Buna giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamalar eklendiğinde aylık geçim bedeli yani “yoksulluk sınırı” 3.296 TL’yi buluyor. 

ÇALIŞANLAR YOKSUL

Resmi verilere göre; ortalama memur maaşını Temmuz 2013 için 2.036 lira, en düşük memur maaşı ise 1.725 TL. En düşük ile ortalama arasında 300 TL dolayında bir fark olduğu dikkate alınırsa, 2.6 milyon memurun çoğu asgari maaştan çalışıyor ve yoksulluk çekiyor.

Kamu işçisinin de şişirilmiş rakamlarla 2.700 TL olarak açıklanan ortalama aylığı baz alındığında bile aylık asgari geçim sınırını yakalayamadığı görülüyor. SGK kayıtlarına göre 750 bine yakın kamu işçisi bulunuyor. Sendikaların giderek zayıflatılması nedeniyle giderek güç yitiren kamu işçileri içinde görece iyi ücret alanların oranı da giderek azalıyor. Kamu işçileri içinde Karayolları, DSİ gibi kuruluşlarda çalışanlar dışındakilerin ücret düzeyi son derece düşük...

Türkiye’de toplamda 16 milyon dolayındaki çalışanın büyük bölümü ise asgari ücret ya da bunun biraz üstünde bir ücretle çalışıyor. Çalışanların büyük bölümünün eline geçen aylık gelir 1.000 TL’yi bulmuyor. 

Net asgari ücret ise Temmuz ayında 803.7 TL oldu… Buna göre dört kişilik ailenin tamamı çalışıyor olsa bile asgari ücretle çalıştığı sürece toplam geliri aylık geçim sınırına ulaşamıyor. 

EMEKLİ AÇLIK SINIRINDA

Sayıları 2 milyona yaklaşan memur emeklileri ayda ortalama 1.394 TL alıyorlar. İşçi emeklilerinin sayısı ise 6 milyon dolayında ve ortalama aylıkları 971 TL... Memur emeklisi ile işçi emeklisinin ortalama maaşı arasında 500 TL’ye yakın fark bulunuyor. 2 milyon dolayındaki Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları ise ortalama 1.010 TL. Buna göre memur emeklileri açlık sınırının biraz üzerinde aylık alırken, işçi ve Bağ-Kur emeklileri bu sınırın altında kalıyor. 

Öte yandan; halen özürlü aylığı 373 TL, 65 yaş aylığı 124 TL, öğrenci kredisi de sadece 280 TL olarak uygulanıyor.

Bu ülkede çalışanlar ve emekliler karnını doyuramazken, umudu olmadığı için işsiz sayılmayanlarla birlikte 5 milyonu bulan işsizler, 11.5 milyon dolayında ev kadını ve 3 milyonu aşkın ücretsiz aile işçisi ile birlikte toplamda 20 milyona yakın nüfus ise işgücü dışında yer alıyor ve bir gelire sahip değil. 

AKP’DEN MEMURA TOPLU SÖZLEŞME OYUNU

Yaklaşık 2.6 milyon memur ve 2 milyona yakın memur emeklisini ilgilendiren “sözde” toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin bu kesimi de kandırdığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, şunları söyledi:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda görüşmeleri Bayramdan önce bitirmek için hükümet, normal prosedüre göre sürenin bitmesine 14 gün kala, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’ten gizli olarak, Memur-Sen’le bir araya gelerek imzayı attı. Bu buluşma ve imzadan haberi olmayan iki konfederasyon tepki gösterse de hükümet, tek taraflı olarak süreci sonuçlandırdı ve memurlara taban aylığına 175 TL seyyanen ve yüzde 3+3 zam hükme bağlandı. Yani memurlarla yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin ‘tiyatro’ olduğu, hükümetin bu kesime layık gördüğü gelir artışını tek yanlı olarak uygulamaya koyduğu bir kez ortaya çıktı, milyonlarca memur ve emeklisi bir kez daha mağdur edildi.

“DÜNYANIN EN ZENGİN BAŞBAKANI’NA SORU”

Memurlara 2014 yılında verilecek brüt 174 TL’lik seyyanen artışın vergi kesintilerinden sonra Ocak ayında maaşlara net 119 lira olarak yansıyacağını vurgulayan Oran, şöyle konuştu: 

AKP iktidarında, trilyonlar değerinde kamu kaynağını eşe, dosta, yandaşa peşkeş çeken, geleceğini çaldığı çocuklara 20 TL bayram harçlığı dağıtan ‘devlet adamları’nın ülkesi olduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynaklarını har vurup harman savuran hükümet, memura yüzde 3’lük maaş zammını reva görüyor. Yıllık enflasyon çift haneye giderken, hükümet ‘refah artışı’ndan memura pay vermek istemiyor.

On yıllık iktidarı döneminde sıfırdan dolar milyarderi olan, dünyanın en zengin başbakanları arasına giren Tayyip Bey’e sormak lazım: Çocuklarınız, yakınlarınız gemi, holding, fabrika sahibi olup servetine servet katarken, milyonlara asgari geçim sınırının altında bir geliri reva görüyorsunuz, vicdanınız sızlamıyor mu?"

İddia ettiğiniz gibi iktidarınız döneminde Türkiye’yi hızla büyüttünüz, kalkındırdınızsa, düşmanlarınız ekonomik başarılarınızı çekemiyor kıskanıyorsa; bunun semeresini geniş halk kitleleri neden göremiyor? Size göre Türkiye büyüyor, kalkınıyorsa, halk neden yoksullaşıyor, neden milyonlar açlık sınırında yaşıyor ya da insanca yaşayacak bir gelir düzeyinden uzakta bulunuyor?”