DOLAR YATIRIMCILARI OKUSUN

DOLAR YATIRIMCILARI OKUSUN

7 Haziran seçimlerinin ardından yeniden seçime zorlanan Türk ekonomisinde ki çöküş, TL ye büyük darbe vurdu. Darbede hiç kuşkusuz küresel piyasalarda süren dalgalanamalar da etkili oldu.

Avrupa Merkez Bankası‘nın (ECB) 1 trilyon Euro’luk genişleme programının öngörülen süreyi aşacak şekilde devam edebileceği işaretleri üzerine Euro, dolar karşısında Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Uzmanlar ise ECB’nin Aralık ayında daha fazla parasal genişlemeye gitmesi ve FED’in faiz artırımını başlatması halinde, para piyasalarında fırtınalar kopabileceğini söylüyor.TL ise bu gelişmeler karşısında Euro'ya karşı bireysel bir duruş ne yazık ki oluşturamıyor.

DOLAR GÜÇLENECEK Mİ?

Uzmanlar böyle bir durumun olması halinde doların güçlenmeye devam edeceğini belirtti. Öte yandan ECB’nin Perşembe günü yaptığı açıklamadan sonra Euro, 16 önemli para birimi karşısında değer kaybetti ve dolar karşısında 1.11 seviyesinde kaldı.

 

Çarşamba (bu gün 21:00)  günü FED toplantısı gerçekleştirilecek. Analistler bu toplantıdan faiz artışı kararı çıkma olasılığını %5-6 olarak görüyor. Öte yandan faiz artırımının 2016 yılına kalacağı veya Aralık ayında yapılacağı yönünde ihtimaller de varlığını hala koruyor.

DOLAR YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRECEK

Doların bu beklentilerden destek bulacağını belirten İsviçreli Credit Suisse; “Yakın vadede dolara güç veren faktörler azalsa da dünya genelinde merkez bankalarının faiz indirmeye ya da parasal genişlemeye devam edeceğini düşünüyoruz. ABD’nin kilit önemdeki bu ticari ortaklarındaki parasal gevşeme, FED’in yakında başlaması beklenen sıkılaştırma politikasıyla zıt. Bundan dolayı doların gelecek dönemde yükselişini sürdürmesini bekliyoruz. ABD ekonomistlerimiz piyasaların fiyatladığından daha önce; yani Aralık ayında faizlerin artacağı yönündeki tahminleri sürdürüyor,” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Merrill Lynch analistleri ise Eylül ayında faiz artışına gitmeyen FED’in hareketlerinin taktiksel olduğunu ve Aralık ayında artış kararı alacaklarını beklediklerini ifade ediyor.

Goldman Sachs ECB’nin genişleme sözüne devam etmesi halinde, Euro’nun aşağı yönde hareketinin süreceğini belirtiyor. Goldman baş döviz stratejisti Robin Brooks hazırladığı raporda, Euro’nun 2015 yılını 1.05 seviyesinden kapatabileceğini öngörüyor. Investec uzmanları da ECB’nin daha fazla parasal genişlemeye gitmesi halinde doların Euro’ya karşı güçleneceği görüşünde.

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Yatırım Baş Stratejisti Michael Hartnett; “Yatırımcılar faiz artırımının zamanlamasını tartışırken; 2016’da ABD, Avrupa ve Japonya’da parasal genişlemeden mali teşvike doğru ciddi bir politik değişiklik yaşanabileceğini göz önünde bulundurmalılar,” diyerek görüşlerini sundu.

Kaynak:Haber Kaynağı