DOLAR EURO GÜNE NASIL BAŞLADI

DOLAR EURO GÜNE NASIL BAŞLADI

Moody's Türkiye piyasalarında en korkulan derecelendirme kuruluşu.

Yılın son ayına dünya piyasaları büyük bir dalgalanma ile başladı. Türkiye'de ise son 6 aydır Dolar depremi sürüyor. Sözcü'nin haberine göre, Euro ve dolar yükselişini sürdürürken piyasaların gözü Moody's'in açıklayacağı not kararında olacak. Moody's Türkiye piyasalarında en korkulan derecelendirme kuruluşu.

EURO YÜKSELİŞTE

Avrupa Merkez Bankası’nın kararlarının ardından euro yükselişini sürdürürken dolar da ABD Merkez Bankası Fed’in faiz arttırma ihtimalini dile getirmesiyle yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Piyasalar bugün Moody’s'in açıklayacağı not kararına odaklandı.

FED BASKISI SÜRÜYOR

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) dün açıkladığı ilave parasal teşvik paketinin beklentileri karşılayamaması sonrasında küresel piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanırken bankacılar bugün “sıfırcı hoca” olarak da bilinen  kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'in piyasa kapanışı ardından açıklanacak not gözden geçirmesi öncesi ABD istihdam verilerinin izleneceğini belirttiler. Bir diğer taraftan ise ABD’nin her geçen gün faiz artışına yaklaşması da gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskı kurmayı sürdürüyor. Euro dün Avrupa Merkez Bankası’ndan açıklanan yeni parasal teşvik önlemlerinin beklentileri karşılamamasıyla neredeyse son yedi yılın en büyük tek günlük yükselişini gerçekleştirdi.

DOLAR YATIRIMCILARI TEMKİNLİ

Geçen hafta Cuma günü Rusya endişeleriyle 2.93′ü aşan, ardından bu hafta boyunca kayıplarını azaltarak dün günü 2.88′in hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah ise güne 08:42′de 2.8906/2.8928 seviyesinde başladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları euro/TL’ye ise paritedeki sert yükseliş nedeniyle tam tersi sert bir yükseliş yaşanıyor. Dün güne ECB kararı öncesi 3.05 civarında işlem gören euro/TL bu sabah aynı saat itibarıyla 3.1580/3.1596 seviyesine yükseldi. TL’nin euro karşısındaki bir günlük değer kaybı yüzde 3.5 civarına ulaştı. Sepet bazında TL ise dün akşam 3′ün hemen altında
işlem görürken bu sabah güne 3.0250/3.0285 seviyesine yükseldi.

Euronun gerçekleştirdiği bu hızlı çıkış dolar endeksinde de düşüşe neden oldu. Dolar endeksi 12.5 yılın en yüksek seviyesi olan 100.510′dan bir ayın en düşük seviyesi olan 97.591′e geriledi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Piyasalarda dün ECB kaynaklı büyük bir hareket
yaşandı. Euro/dolar paritesinde yepyeni bir fiyatlama seviyesi söz konusu daha düne kadar ABD ile oluşacak faiz farkları nedeniyle 1 seviyesinin altına inme ihtimalini konuşurken bugün 1.10′u görme ihtimalimiz var. Sepet bazında bakınca hareketin TL’ye etkisi büyük. Küresel piyasalardaki bu büyük değişimin fiyatlaması ise henüz tamamlanmış görünmüyor. Pariteyi kısa vadede yakından takip etmek gerekli” dedi ve ekledi:

3 ÖNEMLİ HABER BEKLENİYOR

“ECB sonrasında bugün en önemli konu ABD’nin istihdam verileri olacak. Ardından da Moody’s açıklamasını bekleyeceğiz. Piyasa Moody’s tarafından olumsuz bir gelişmeyi fiyatlamıyor. Rusya ile ilişkilerin nasıl şekilleneceğini ve OPEC toplantısını da yakından takip etmeye devam ediyoruz.”

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu “negatif” görünümle yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor. Analistler şu aşamada Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu kaybetmesinin piyasada fiyatlanmadığını belirtiyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı