DOKUNULMAZLIK OYLAMASINDA REFERANDUM BANDI AŞILDI

DOKUNULMAZLIK OYLAMASINDA REFERANDUM BANDI AŞILDI

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci turunda ilk madde oylandı. Dokunulmazlık görüşmesinde 1'inci maddenin 2'nci tur gizli oylamasının sonuçlarına göre ilk madde 373 oyla kabul edildi. Eğer maddenin tümü üzerin

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci turunda ilk madde oylandı. Dokunulmazlık görüşmesinde 1'inci maddenin 2'nci tur gizli oylamasının sonuçlarına göre ilk madde 373 oyla kabul edildi. Oylama sonuçlandı, dokunulmazlıklarda ilk maddede oy sayısı referandum aralığının üzerinde.

Kabul: 373
Ret: 138
Çekimser: 8
Boş:9
Geçersiz:3

Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti. Teklifin ilk maddesine 350 oy, ikinci maddesine ise 357 kabul oyu çıkmıştı.

CHP'LİLERDEN LAİKLİK PROTESTOSU 

CHP'liler Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ile ilgili sözleri nedeniyle genel kurulu terk etti. Kahraman, kendisine defalarca sorulan 'Laik Cumhuriyet'e bağlı mısınız?" sorusuna cevap vermedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik Anayasaya değişikliğinin ikinci tur oylamasının yapılacağı Meclis Genel Kurulu'nu Meclis Başkanı İsmail Kahraman açtı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı Kahraman'a 'laiklik' ile ilgili sözlerinden dolayı "Bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz. Böyle bir tabloda dokunulmazlıkların konuşulacağı ortamda laikliğe aykırı sözlerle ilgili sizinle ilgili fezleke gelmemiştir. Böyle bir toplantıyı yönetme durumunuz olmadığını yüksek sesle belirtmek istiyorum. Bu sözün ne anlama geldiğini kamuoyu vicdanının tatmin edici şekilde açıklamanız gerekir" dedi.

CHP'LİLER GENEL KURUL'U TERK ETTİ

Meclis Başkanı Kahraman, 'laiklik' sözlerine ilişkin daha önce açıklama yaptığını belirterek "Buna ait açıklamam toplantıdan iki gün sonra tarafımdan yapıldı. Anayasayı gayet iyi bile bir kişiyim. Hiçbir kavram tarifsiz olmaz. Belki atfettirenler yanlış atfettirdi. Sözlerim doğrudur"ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Grup Başkanvekili Levent Gök ve CHP'li milletvekilleri Kahraman'a tepki gösterdi. CHP'li Gök, "Sözlerim doğrudur derken biz ne anlamalıyız" derken CHP'liler Genel Kurul'da'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganı atarak salonu terk etti.

 

CHP'Lİ GÖK VE KAHRAMAN ARASINDA GEÇEN TARTIŞMA ŞÖYLE:

CHP'Lİ GÖK: Ben sizden net bir şekilde bir karşılık bekliyorum.

İSMAİL KAHRAMAN: Daha nasıl net oalcak beyefendi?

CHP'Lİ GÖK: "Ben Laik Cumhuriyet'e bağlıyım" sözünü niçin söyleyemiyorsunuz?

İSMAİL KAHRAMAN: Beyefendi ben yemin ederek buraya gelmiş, mecliste bulunan sizler gibi hakka sahip bir insanım. Açıklamamı yaptım. Önemli bir gündeyiz, gündemimizi tamamlayalım efendim.

CHP'Lİ GÖK: Laik cumhuriyete bağlı olduğunuzu niçin söyleyemiyorsunuz?

İSMAİL KAHRAMAN:  Ben yemin etmiş bir insanım. Diyorum ki laikliğin manasının ne olduğunu -eğer yeni bir anayasa yapılacaksa - olsun dedim. Bu kadar. Bundan dolayı bir bardak suda fırtına kopartmaya lüzum yok. Boşuna polemiğe girmeyelim.

CHP'Lİ GÖK: Burada laikliğe aykırılıktan dolayı hakkınızda fezleke gelmeyecek, birçok milletvekilinin dokunulmazlıkları konuşulacak, siz yagılanmayacaksınız, herkes yargılanacak. Var mı böyle bir şey?

İSMAİL KAHRAMAN: Hukukçusunuz, grup başkan vekilisiniz, sizden ve grubunuzdan rica ediyorum. Lütfen yerimizi alalım ve bir hukuk devletinde meclise ve milli hakimiyete dayalı bir yerde gerekeni yapalım.

CHP'Lİ GÖK: Sizin Anayasa'ya bağlılığınızı görmek istiyorum.

İSMAİL KAHRAMAN: Evet bu Anayasa'ya bağlıyım, mevzuata bağlıyım ve hukuku gayet iyi biliyorum, teşekkür ediyorum. Ben devam ediyorum.

CHP'Lİ GÖK: Laik Cumhuriyet'e bağlı mısınız?

İSMAİL KAHRAMAN:  Levent Bey rica ediyorum istismar etmeyelim. Ne diyeceğime ben karar veririm. Siz bir dikta mısınız?

CHP'Lİ GÖK:Laik Cumhuriyet'e bağlı mısınız? Siz diyemiyorsunuz.

İSMAİL KAHRAMAN:  Bu ne biçim soru. Sizin talimatlarınıza göre hareket etmez burası. Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi.


EREN ERDEM: KÜSTAHLIK YAPTI

Meclisi terk eden vekillerden İstanbul Milletvekili Eren Erdem "İsmail Kahraman'ın "laiklik ile ilgili" sözlerini geri almasını istedik. Küstahlık yaptı.. Bunun üzerine, oturumdan ayrıldık..!" açıklamasında bulundu.

OYLAMA NASIL OLACAK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki oturumda, maddeler üzerinde görüşmeler yapılmayacak.

Sadece maddeler üzerinde verilecek önergeler için, önerge sahipleri konuşacak. Oylamalarda 330’un altına düşen madde teklif metninden çıkarılacak. 330 ile 367 arasında çıkacak oy, maddeyi referanduma götürecek. 367’nin üzerinde oyla kabul edilen maddeler de ise referandum şartı aranmayacak.

Ancak Cumhurbaşkanının teklifi istemesi halinde referanduma götürme yetkisi bulunuyor. Ayrıca Cumhurbaşkanının önüne gelen yasayı Meclis'e yeniden görüşülmek üzere iade etme yetkisi de var.

Kaynak:Haber Kaynağı