DIŞ TİCARET AÇIĞI REKOR KIRDI

DIŞ TİCARET AÇIĞI REKOR KIRDI

Sattığımız 2.9 aldığımız % 7 arttı biraz daha içeri girdik

Ağustos ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 oranında artarak yılın en yüksek seviyesi olan 8 milyar dolar düzeyine çıktı. Ekonomistler açığın 7,5 milyar dolar olmasını bekliyordu. 8 aylık dış ticaret açığı yüzde 20 düşüşle 54,2milyar dolar oldu.İşte wsj nin haberi

BAŞKALARI ÜRETTİ BİZ BORÇLANIP ALDIK

İhracat yüzde 2,9 artışla 11,4 milyar dolar, ithalat yüzde 7 artışla 19,5 milyar dolar oldu. Takvim etkisinden arındırılarak bakıldığında geçen yıla göre ihracat yüzde 3,2, ithalat yüzde 1,2 azaldı.

Dış ticarette Ağustos'taki bozulmada, Irak'a yapılan ihracattaki azalma, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle yaşanan iş kaybı etkili oldu. Irak'a yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 oranında azalarak 646 milyon dolara indi.

"Sadece Ağustos verisine bakıp bundan sonra 'cari açık artmaya başlıyor' yorumu yapmak hatalı olabilir" diyen Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Eylül'den itibaren yeniden ılımlı seyir sürecektir. İç talebin çok yavaşladığı ve petrolün düştüğü bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla cari açıktaki düşüş hikâyesinin bittiğini söylemek için henüz çok erken" değerlendirmesinde bulundu.

EYLÜL BEKLENTİSİ OLUMLU EKİM SONU KURBAN BAYRAMI

Odeabank'ın konuya ilişkin raporunda verilerin iç talepte canlanmaya işaret edebileceğini belirterek, "Yatırımlar da dahil olmak üzere iç talebin üçüncü çeyrekte güç kazandığına işaret ederken, güçlü ithalatta bayram etkisiyle aylar arası kayma da etkili olmuş olabilir" ifadelerini kullandı. Odeabank petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle dış ticarette Eylül'den itibaren daha pozitif bir seyrin izlenebileceği öngörüsünde bulundu.

Petrol fiyatları Haziran'dan bu yana sert bir düşüş içerisinde. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 16'nın üzerinde düşerek 97 dolar seviyesine indi.

Hükümet Orta Vadeli Planı'nda yılsonu için dış ticaret açığının 95,5 milyar dolar, cari açığın ise 55,5 milyar dolar olmasını hedefliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı