DİREN BÜYÜKÇEKMECE HALKI

DİREN BÜYÜKÇEKMECE HALKI

Büyükçekmece Belediyesi Albatros’un yeşil alan olmasını isteyen ve bunun için direnen Büyükçekmecelilerin diktiği 100 ağaç fidanını söktü.

Albatros Parkı’nın yeşil alan olarak kalmasını isteyen Büyükçekmeceliler 15 Haziran’da Zeki Pekcan Park’ında toplanarak Albatros parkına yürüdüler. Yanlarında getirdikleri 100 fidanı parka diken ve can suyunu veren Büyükçekmeceliler, şarkılar, türküler, halaylar ve horonlar eşliğinde isteklerini dile getirdiler. Büyükçekmece’de yaşayan sanatçı Efkan Şeşen’in de katıldığı ve destek verdiği etkinlikte bölgenin beton yığınlarından oluşan bir projeyi kesinlikle kaldıramayacağı, insanların AVM’lerden ve betonlardan bıktığı vurgulanırken Albatros parkının dolgu alanı olmayan ve depremde insanların doğal toplanma alanı olan tek yer olduğu, yeşil alan ilan edilmesi gerektiği ve Büyükçekmecelilerin bundan vazgeçmeyeceği belirtildi.

Ertesi sabah Büyükçekmece Belediyesi’nin dikilen fidanları söktüğünü öğrenen ilçe halkı kızgınlıklarını bir yandan sosyal medyadan yoğun bir şekilde dile getirirken diğer yandan da 29 haziran’a bir forum örgütlüyorlar.

albatrosparkiagacdikimi.png

‘Albatros hiçbir zaman park olarak planlanmadı’ yalanı

1970′lerin ikinci yarısından itibaren bölgede planlama çalışmaları başlıyor. Sahilden Gürpınar’a doğru giden yolun hemen altında bulunan Albatros’un yola cephe tarafı park olarak bırakılmış, onun altı da günübirlik turistik tesis alanı olarak planlara işlenmiş. 1979 yılında Bakanlık tarafından onaylanan planlarda bu durum görülüyor.

Ancak Belediye Başkanı Büyükçekmece yerel basınına yaptığı açıklamada “Albatros hiç bir zaman park olarak planlanmadı. Bunu ispatlasınlar İBB’de Albatros’un yeşil alan olması için bizzat çalışacağım” demiş, Büyükçekmeceliler de 1979 yılına ait planları sunmuştu. 1980 sonrası yapılan plan değişiklikleri ile bölge turizm ve ticaret alanı olarak kabul ediliyor.

3-010.jpg

Albatros için dile getirilen projeler ve Büyükçekmecelilerin Albatros direnişinin geçmişi

Büyükçekmece Belediye Başkanlığı yayınladığı bir ihaleyle 15 Ağustos 2013 Perşembe günü Atatürk Mahallesi sınırları içerisinde yer alan iki parseli satışa çıkarttı: 516 Ada 3 parsel (20.000 metrekare) ve 516 ada 4 parsel (9347,87 metrekare) (resim11- parsellerin genel görünümü)

Bu parseller Büyükçekmecelilerin Albatros Parkı (Koruluğu) olarak adlandırdığı ve içerisinde çok çeşitli ağaçları barındıran, bölgenin dolgu alanı olmayan ve çok uzun yıllar uluslararası kamp alanı olarak kullanılan parkının yer aldığı alanı kapsıyordu. İhale süreci başladığından beri Diren Büyükçekmece’nin çağrısıyla düzenli eylemler yapan bölge halkı albatros’u sattırmamakta kararlı.

Kaynak:Haber Kaynağı