DAVUTOĞLU'NDAN  ASKERE SERT ÇIKIŞ

DAVUTOĞLU'NDAN ASKERE SERT ÇIKIŞ

"Davutoğlu, "Bedelli askerlikle ilgili askeri yetkililerin ..

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'a harekatı öncesinde Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"ATIFLARLA YAPILAN HABERLERİN DEVLET GELENEĞİMİZ İÇİNDE YERİ YOKTUR"

Davutoğlu, "Bedelli askerlikle ilgili askeri yetkililerin endişe taşıdığı iddiası"yla ilgili soruya, şu yanıtı verdi:

"Ben gazetelerimizde yer alan iç ve dış kaynaklara istinaden yapılan haberlere hep mesafeli yaklaşırım. Genelkurmay Başkanlığımız, Başbakanlığa bağlıdır. Herhangi bir konuda kaygı iletmek için, herhangi bir askeri kaynağın basına konuşmasına ihtiyaç yoktur. Türkiye'de demokratikleşme yerleştikçe herkesin öğrenmesi gereken bir şey var. Bu böyle bilinmeyen kaynaklara atıfta yapılan haberler bitmeli. Türkiye'de işleyen sağlıklı süreçler vardır. Kurumlar arası siyasi istişareler yapılır. Nihai karar siyasi iradeye sahiptir. Bu konuda da TSK'nın son derece kökleşmiş bir geleneği ve açık bir tutumu vardır. Dolayısıyla kaynak çıkıp kendisi konuşur. Bu tür atıflarla yapılan haberlerin belki dikkat çekici tarafı vardır ama devlet geleneğimiz içinde yeri yoktur. YAŞ'ta bu konu daha önce görüşüldü. Savunma bakanımız tarafından bana gerekli brifing verildi. Genel bir perspektif ile bu konuda olumlu kanaatler ifade edildi."

"VURUCU GÜCÜ YÜKSEK VE DAHA PROFESYONEL NİTELİKLİ BİR ORDU"

Başbakan Davutoğlu, "Özellikle belli bir sayıya ulaşılmış ve bu anlamda askerliğin etkin yapılması açısından ama nihai olarak bunun yaşının ne olacağı ve ücretinin olacağı hususu bakanlar kurulunun takdirine aittir. Bu çerçevede açıklamada bulunurken de 'silahlı kuvvetlerimiz büyük bir reform sürecinden geçiyor. En saygın kurumlarımızdan biridir' demiştim. Önümüzdeki on yıllarda vurucu gücü yüksek ve daha profesyonel nitelikli bir orduya geçiş zaten silahlı kuvvetlerimizin ve hepimizin perspektifinde olan bir husus" dedi.

"BELİRSİZ ANONİM ATIFLARA YAPILAN HİÇ BİR HABERE İTİBAR EDİLMEMELİDİR"

Başbakan Davutoğlu, "YAŞ'ta da bu konu konuşuldu. Ama YAŞ'ta zikredilen veya üzerinde durulan yaş, o yaş değil yani. Ömür anlamında yaş ile ücret, Bakanlar kurulunun takdirindedir. Bu tür belirsiz anonim atıflara yapılan hiç bir habere itibar edilmemelidir" diye konuştu.

"YUNANİSTAN'DAN TURİZM YA DA ZİYARET TALEPLERİ POZİTİF BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLECEKTİR"

Davutoğlu ziyareti ile ilgili de bilgi verdi. Ziyaretin, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ve siyasi gelişmelere olumlu katkısı olacağını ifade eden Davutoğlu, Yunanistan ziyaretinin Doğu Akdeniz sürecine olan katkısına ilişkin, "Yeni hükümeti kurduktan sonra sayın Samaras ile Bakü'de bir görüşme gerçekleştirmiştik. TANAP projesi çerçevesinde. Daha sonra telefon görüşmesi yaptık. Karşılıklı adımlar atılması yönünde. İki komşu ülke olarak, Ege'yi bir barış denizine dönüştürmek için atmamamız gereken adımlar konusu da olmak üzere bir çok meseleyi ele alacağız. Gündemimiz sınırlı değil" ifadelerini kullandı.

MÜBADELEDE ESNEK YAKLAŞIM

Türkiye'nin mübadele konusunda esnek bir yaklaşıma sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Mübadele sebebi ile karşılıklı olarak göç etmiş vatandaşlarımız konusunda son derece esnek bir yaklaşım benimsiyoruz her iki ülke olarak. Karşılıklı ziyaretler kolaylaştırıldı. Vize konusunda bir takım kolaylıklar sağlanıyor. Dolayısı ile bizim açımızdan Türkiye açık ve yükselen bir ekonomiye sahip. Bu çerçevede Yunanistan'dan gelebilecek her türlü turizm ya da ziyaret talepleri son derece pozitif bir şekilde değerlendirilecektir. Yunanistan ile Türkiye arasında gerçekleştirilecek ekonomik iş birliği de büyük önem teşkil ediyor. Adalarda burada bir sınır, kaygı hali yok. Ne kadar çok insani ilişki olursa biz memnuniyet duyarız."

Kaynak:Haber Kaynağı