Davutoğlu Newtork'ta Filistin'e Destek Arıyor.

Davutoğlu Newtork'ta Filistin'e Destek Arıyor.

ABD ve İsrail'in karşı çıkmasına karşın, Birleşmiş Milletler'de (BM) 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü için 29 Kasım'da resmen başvuracak Filistin'e destek sağlamak amacıyla New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM-Arap Birliği Özel Te

DAVUTOĞLU,  FİLİSTİN'E DESTEK İÇİN NEW YORK'TA
 
Nafiz ALBAYRAK/NEW YORK,

ABD ve İsrail'in karşı çıkmasına karşın, Birleşmiş Milletler'de (BM) 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü için 29 Kasım'da resmen başvuracak Filistin'e destek sağlamak amacıyla New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi ile görüştü. Davutoğlu'nun bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüşmesi bekleniyor.
 
Filistin, 2011'de BM'ye tam üyelik için başvurmuş, ancak bu girişim Güvenlik Konseyi'nden geçmemişti. Filistinli grupların çoğunu bünyesinde toplayan ve İsrail'le görüşmeleri yürüten Filistin Kurtuluş Örgütü, BM'de sadece sürekli gözlemci statüsünde bulunuyor.
 
Aynı zamanda FKÖ'nün de lideri olan Mahmud Abbas, Filistin'in İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ni işgalinden önceki sınırlar temelinde üye olmayan gözlemci devlet statüsüne getirilmesini istiyor. Filistin başvurusunun kabul edilmesi için BM Genel Kurulu'nda katılanların salt çoğunluğunu alması yeterli ve BM Güvenlik Konseyi'nde olduğu gibi veto tehlikesi yok. Ancak ABD ve İsrail, Filistin Yönetimi'nin başvuruda ısrar etmesi halinde mali yaptırım tehdidinde bulunuyor.
 
Filistinlilere şu anda Vatikan'ın sahip olduğu bu statü verilirse, BM kurumlarına ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılmalarının önü açılacak.