Davutoğlu "Muhalifler Kimyasal Silah Kullandı" Açıklamasını Hiç Sevmemiş !

Davutoğlu "Muhalifler Kimyasal Silah Kullandı" Açıklamasını Hiç Sevmemiş !

Davutoğlu BM açıklamasını beğenmedi



DAVUTOĞLU BM AÇIKLAMASINI HİÇ BEĞENMEMİŞ

Londra'da Uluslararası Somali Konferansının ardından gazeteciler ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu gündeme ilişkin çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. İsrail ile yapılan özür görüşmeleri hakkında bilgi veren Davutoğlu, Suriye konusunda gelen sorular üzerine Birleşmiş Milletler Suriye Gözlem Komisyonu başkanı Carla De Ponte'nin dün yaptığı açıklamayı "Bilgi Kirliliği" olarak değerlendirdi. Carla del Ponte'nin açıklamalarına ve önceki gün ABD Başkanı Obama'nın," Suriye hükümet kuvvetlerinin kimysala silah kullandığına dair yeterli kanıt yok" açıklamasına rağmen iddiasında ısrarlı. Suriye'de kimyasal silah stoku bulunduğu ısrarını sürdüren Davutoğlu, hükümet kuvvetlerinin Suriye halkını katlettiği görüşlerini yineledi. Birleşmiş Milletler gözlemcileri ve bazı ülkeler Suriye de kimyasal silah kullanıldığını ancak yapılan tetkiklerde bu silahların Suriye Hükümeti kuvvetleri tarafından değil, Muhalif güçler tarafından kullanıldığını dile getiriyorlar.

Suriyeli muhaliflerin sinir gazı kullandıkları yönünde açıklama dün BM bağımsız gözlemci Carla del Ponte tarafından dile getirilmiş, dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Suriye muhaliflerinin kullandığı kimyasal gazları ise nereden temin ettikleri merak konusu olmaya devam ediyor.


,
BBC'NİN KONUYA İLİŞKİN HABER BAŞLIĞI 
 
Birleşmiş Milletler yetkilisi Carla del Ponte, Suriye'deki çatışma kurbanlarının ifadelerine göre, muhaliflerin sinir gazı sarin kullandığını söyledi.
Bir İsviçre televizyonuna konuşan Carla del Ponte, 'güçlü, somut şüpheler bulunduğunu, ancak henüz kesin kanıtlar olmadığını' vurguladı.
 
 
"KİMYASAL SİLAH BİR İNSANLIK SUÇUDUR"
 
Suriye'de olası kimyasal silah kullanımına ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, BM Bağımsız Araştırma Komisyonu üyesi olduğu belirtilen bir kişiye atıfla kimyasal silah kullanımının muhalifler tarafından gerçekleştirildiği bilgisinin kamuoyunda ciddi bir bilgi kirlenmesine yol açtığını vurguladı. 
 
Londra'da bugün görüştüğü BM yetkililerinin bunun doğru olmadığını teyit ettiklerinin altını çizen Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Kimyasal silah bir insanlık suçudur. Kim ve nerede kullanırsa kullansın insanlık suçu işlemiş olur. Şu anda da herkes biliyor ki kimyasal silah stokuna sahip olan ülkeler bellidir. Bir tanesi de maalesef Suriye rejimidir. Suriye rejimi, keskin nişancılarla top ve tank atışlarıyla uçaklarla Scud füzeleriyle katledemediği halkı, bu tür silahlar kullanarak da katletme yoluna gidebilir. Zaten Banyas'ta iki gün önce ortaya çıkan katliam görüntüleri, etnik kıyım görüntüleri açıktır.
 
Biz, bu iddiaların takipçisi olacağız. BM nezdinde ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü çerçevesinde takipçisi olacağız. Bu konuda birkaç Suriyelide bunun izleri, bulguları olduğu düşüncesiyle Türkiye'de bir araştırma yürütülüyordu. Bu araştırma halen yürüyor, bir neticeye ulaşıldığında da dünya kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ama bu konuda Suriye rejiminin takındığı tutum, bir insanlık suçu mahiyeti taşır. Kimyasal silahların kullanılmaması durumunda işlenen diğer suçları da kimse mazur gösteremez. Bizim Türkiye olarak kırmızı çizgimiz insan canıdır, adalettir, hukuktur. Kimyasal silah da bunları tehdit ettiği için bu kırmızı çizginin içine girer ama onun dışında da bütün etnik kıyım suçları bizim için kırmızı çizgidir."

"MUHALİFLER KİMYASAL SİLAH KULLANMIŞ" HABER İÇİN TIKLAYINIZ