DANIŞTAY'DAN FETHULLAH GÜLEN KARARI

DANIŞTAY'DAN FETHULLAH GÜLEN KARARI

AKP iktidarının ilk günlerinden sonra yaklaşık 12 yıl boyunca göklere çıkardığı ve bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi ifadesi ile "Bir dediğini iki etmedik" şeklinde işbirliklerini açıkladığı Fethullah Gülen'in

AKP iktidarının ilk günlerinden sonra yaklaşık 12 yıl boyunca göklere çıkardığı ve bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi ifadesi ile "Bir dediğini iki etmedik" şeklinde işbirliklerini açıkladığı Fethullah Gülen'in, 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu ardından parelel devlet ilan ederek uyguladığı baskıya eklenen " pasaport iptali" kararı yargıdan dönmüştü. Ancak Hürriyet'te yer alan bir habere göre Danıştay 10. Dairesi, Gülen’in pasaportunu iptal eden Erzurum Valiliği’nin işlemini iptal eden, Erzurum 2. İdare Mahkemesinin kararını bozdu.

DANIŞTAY USULSÜZ OLDUĞUNA HÜKMETTİ

Erzurum Valiliği, Fethullah Gülen’in hususi damgalı (yeşil) pasaportun, usulsüz yöntemlerle alındığı gerekçesiyle iptal etmişti. Erzurum Valiliğinin pasaportun iptaline ilişkin işleminin iptali istemiyle Erzurum 2. İdare Mahkemesinde dava açıldı. Erzurum 2. İdare Mahkemesi ise Gülen’in pasaportunun iptaline ilişkin Valilik işlemini iptal etti. Valiliğin, İdare Mahkemesi kararına itiraz etmesi üzerine dosya, Danıştay 10. Dairesine geldi. Danıştay 10. Dairesi, İdare Mahkemesinin kararını oy çokluğuyla bozdu. Kararda, “Emekli Sandığından emekli olmayan veya kamu görevinden çekildikten sonra Sosyal Sigortalar Kurumuyla ilgilendirilip, Sosyal Sigortalar Kurumundan emekli aylığı bağlanmak suretiyle Emekli Sandığı ve devlet memurluğu kadro dereceleriyle ilgisi kesilen davacının, Pasaport Kanunu’nun hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin hükümleri kapsamında bulunmadığı açıktır. Davacının ve Diyanet İşleri Başkanlığının gerçeğe uygun olmayan beyanlarına dayanılarak 7 Kasım 1990 tarihli düzenlenip daha sonra 2 Haziran 2011’de yenilenen hususi damgalı pasaportun iptal edilmesine ilişkin Erzurum Valiliği işleminde Pasaport Kanunu’na aykırılık görülmemiştir” denildi. 

ŞİMDİ NE OLACAK ?

Danıştay’ın bozma kararı, Erzurum 2. İdare Mahkemesine gönderildi. Mahkeme, dosyayı inceleyerek yeniden karar verecek. İdare Mahkemesinin, bozma kararına uymayarak, ilk kararında direnmesi halinde dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna gelecek. Kurul kararlarına karşı temyiz yolu bulunmuyor.

OLUMSUZ ÇIKMASI HALİNDE NE OLUR

Danıştay karar açıklamasında sözkonusu pasaportun 1990 yılında Devletin Diyanetişleri başkanlığı beyanı ile düzenlenmiş olması ve aynı beyana dayanılarak 2011 de uzatılması üzerinden yaklaşık 4 yıl geçtikten sonra Gülen'in emekliliğinin ardından SSK ya bağlı olarak bir süre çalışmış gözükmesinin gerekçe gösterilerek iptal edilme yoluna gidildiği, bununda yasalara uygun olduğu savunuluyor. Görüştüğümüz hukukçular , "bu durum danıştay genel kurulunda onaylansa bile Fethullah Gülen'in pasaportsuz bırakılması, mevzuata uygun yeni bir pasaport verilmemesi sözkonusu değildir" şeklinde değerlendirdiler. Bir Türk vatandaşına pasaport verilemez diye bir kaide olmadığını ileri süren hukukçular, bu durumun ancak vatandaşlıktan çıkarılma sonucu mümkün olabileceğini yorumlarına eklediler.

Kaynak:Haber Kaynağı