Dağdan inene yeni kimlik

Dağdan inene yeni kimlik

Önce Mahmur kampına



Dağdan inene yeni kimlik
 
PKK’nın üst düzey yöneticileri ve önemli eylemlerine katılanların dışında kalan militanlara, BM ile ortak yürütülecek programla yeni bir kimlik verilecek. Öcalan’ın da onay verdiği plana göre, dağdan çekilme sürecinde bu kişiler önce Mahmur Kampı’na yerleştirilecek.

10 Nisan 2013 Çarşamba 10:04
 
ARİF GÜNDOĞDU

 İmralı sürecini anlatmak üzere Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından seçilen akil insanlar, “psikolojik harekât” için sahaya sürülürken, müzakereyi sürdüren MİT, Abdullah Öcalan ile  dağdan çekilenlerin tekrar Türkiye’ye dönüş formülü üzerinde uzlaştı. Bu formüle göre, dağdan inerek Kuzey Irak’a çekilen PKK’lılar, arzu ettiği halde yeni bir isim ve T.C. kimliği ile Türkiye’ye gelebilecek. Abdullah Öcalan, çok açık yer vermese de mektuplarında “3. aşama” diye adlandırdığı bu plana tam destek verdi. 
Hakan Fidan’ın Abdullah Öcalan ile yaptığı son görüşmelerin konularından biri olan ve üzerinde uzlaşılan plana göre, halen Türkiye’de bulunan ve sayısı 1.500 olarak belirtilen PKK’lı militanlar, baharla birlikte Kuzey Irak’a çekilecek.
 
ÖNCE MAHMUR’A GİDECEKLER
 
Örgütün üst düzey yöneticisi olmayan ve sansasyonel eylemlerde adı geçmeyen bu PKK’lılar, 1994’ten sonra kurulan Mahmur Kampı’na yerleştirilecek. Halen BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin denetiminde olan bu kampa yerleştirilen PKK’lılar, örgüt içerisindeki konumu, karıştığı eylemler ve yaşlarına göre tasnif edilecek. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği gözetiminde MİT elemanları bu militanlar ile tek tek görüşcek ve Türkiye’ye dönmek isteyenlere iki seçenek sunulacak.
 
PİŞMANLIK YA DA YENİ KİMLİK
 
Örgütün yönetici kadrosunda yer almamış isimler, isterlerse Pişmanlık Yasası çerçevesinde Türkiye’ye dönecek. Ancak PKK’lılar, bu yasadan yararlanmayı bir ‘ihanet’ gördüğü için “yeni kimlik” formülü devreye sokulacak. Bu formül ile Türkiye’den çekilerek Kuzey Irak’a giden bu gruba yeni bir isimle T.C. kimliği verilecek. Ardından BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından “mülteci” olarak kaydedilecek.
 
MAHMUR’DA DOĞANLAR KİMLİKSİZ
 
Mahmur Kampı’nda bulunan ve sayıları 13 bin olarak telaffuz edilen Türkiyeli Kürt mültecilerin büyük çoğunluğu T.C. kimliğine sahip değil Çünkü 1990’lı yıllardaki göçten sonra Kuzey Irak topraklarında, yani Mahmur’da doğdular. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin de destek verdiği plan çerçevesinde, T.C. kimliği bulunmayan ama Türkiye’den göçmüş Kürt ailelere mensup olanların önce nüfus kaydı yapılacak. Ardından müzakere sürecinin başarıya ulaştığını göstermek için önce Mahmur’daki mülteciler sorunu gündeme oturacak, ardından BM ile görüşmeler başlatılacak.
 
TAZMİNAT ÖDENECEK
 
BM ile koordine içinde Mahmur Kampı’nda bulunan Türkiyeli Kürtler, yeni kimlik alan PKK’lılar ile toplu halde Türkiye’ye dönecek. 20 yılı aşkın süredir ülke dışında bulunan ‘mülteci Kürtler’ ile birlikte, yeni kimlik alan PKK’lılar da “topluma kazandırma” adıyla oluşturulan programdan yararlanacak. Köyleri yakıldığı, devlet ile örgüt arasında sıkıştığı için Kuzey Irak’a göçerek Mahmur Kampı’nı kuranlar, Ankara-BM ortak çalışması ile Türkiye’ye döndükten sonra eski köylerine yerleşebilecek. Mahmur Kampı’ndan dönenlerin tamamına, göç etmelerindeki kusuru sebebiyle devlete karşı dava açmamaları için tazminat da ödenecek. Bu plan sayesinde, PKK’nın üst düzey yönetici konumunda olmayanlar topluma kazandırılmış olacak, Mahmur Kampı sorunu da aynı anda çözülmüş olacak.
 
20 BİN KİŞİ GÖÇ ETMİŞ
 
Karanlık operasyonların ve özel örgütlerin devreye sokulduğu, köy yakmaların, faili meçhullerin, dışkı yedirme gibi insan haklarına aykırı uygulamaların yaygınlaştığı 1990’lı yıllarda 20 bin Kürt, Kuzey Irak’a göçtü ve Atruş diye anılan bölgede 2 ayrı kampta, 1997 yılına kadar yaşadı. Kampın kapatılması gündeme geldiğinde yaklaşık 3 bin kişi Türkiye’ye geri döndü; 4–5 bin kişi de Irak’ta yerleşti. Her iki öneriyi de kabul etmeyenler ise o zamanlar, Kuzey Irak yönetimi ile Saddam Hüseyin rejimini birbirinden ayıran sınır bölgesinde yaklaşık bir yıl kaldılar. Bugünkü Mahmur Kampı BM tarafından 1998 yılında oluşturuldu. BM verilerine göre, Mahmur Kampı’nda yaşayanların sayısı yaklaşık 13 bin ama net bir sayı verilmiyor. Mahmur, Kuzey Irak’ta bulunan diğer PKK kamplarından farklı olarak BM denetimindeki tek kamp