Coca Cola'nın saklanan formülü bulundu mu

Coca Cola'nın saklanan formülü bulundu mu

Gürcistan'da yaşayan Cliff Kluge adlı bir vatandaş, Coca Cola'nın 19. yüzyıldan bu yana herkesten saklanan formülünü bulduğunu açıkladı. Cliff, Gürcistanlı bir kimyagere ait bir kutunun içinde bulduğunu iddia ettiği formülü 15 milyon dolardan satışa çıkar

Gürcistan'da yaşayan Cliff Kluge adlı bir vatandaş, ondokuzuncu yüzyıldan bu yana gizlenen Coca Cola'nın formülünü bulduğunu iddia etti.Gürcistan'ın kuzeyinde yaşayan ve antikacılıkla uğraşan Kluge, katıldığı bir televizyon programında, Gürcistanlı bir kimyagere ait antika bir kutu satın aldığını ve Coca Cola'nın tarifinin bu kutudan çıktığını söyledi.

Hürriyet gazetesinde yer alan haberde, Kluge'un öne sürdüğü gerekçeye göre savaş zamanında üretim için gerekli malzemeyi temin etmekte zorlanan Coca Cola firması, gizli tarifi Gürcüstanlı kimyagere gönderdi. Kluge, elindeki tarifin 1943 tarihli olduğuna dikkat çekti.

Kluge" Böyle bir şey kimseye denk gelmez. Bir mektup buldum ve üzerinde bir tarif ile nasıl yapacağı yazıyor. Bunun Coca Cola'nın gizli tarifi olduğunu düşünüyorum" diyor. Yıllardır Coca Cola'nın herkesin ulaşmaya çalıştığı formülü 1886 yılında Dr John S Pemberton tarafından geliştirildi.

Şirket yetkilileri söz konusu tarifin yıllardır korumalar eşliğinden çok gizli bir yerde tutulduğunu belirtiyor.

Coca Cola'nın tarihi konusunda uzman Ted Ryan Gürcistan'da ortaya çıkan tarifin kola tarifi olduğunu, ancak Coca Cola'ya ait olmadığını ifade ediyor. Ryan " Bu tarifte tarih boyunca çıkan taklit tariflerden biri" diyor.

Tarifi bulan Cliff Kluge, orijinal olduğuna inandığı formülü e-ticaret platformu e-Bay üzerinden 15 milyon dolara satışa çıkardı.

Ana malzemelerinin vanilya, limon, tarçın, portakal ve hindistan cevizi yağları ile lime suyu olduğu iddia edilen Coca Cola'nın formülünü şimdilik paylaşmayı reddeden Kruge, bu tariften milyonlar kazanacağına da pek inanmadığını söylüyor.(M.İ)