Çin'de ilk eşcinsel düğün

Çin'de ilk eşcinsel düğün

Çin’in başkenti Pekin’de, iki yaşlı eş cinselin düğünü, ülkede tartışma konusu oldu.

İsimlerini açıklamayan 2 eş cinselin düğün fotoğrafları internette hızla yayılırken, yapılan yorumlardan bazılarında alay, bazılarında ise kınama ve ayıplama yer aldı. Çin’de eş cinsellik 1997 yılına kadar suç olarak kabul ediliyordu. "Suç" ibaresinin kalkmasının ardından ise 2001 yılına kadar da resmi olarak zihinsel bir hastalık şeklinde niteleniyordu.

Çin medyasında yer alan haberde, başkent Pekin’in Pingu bölgesinde ülkenin ilk erkek eş cinsel düğününün yapıldığı belirtildi. Çin'in resmi Xinhua haber ajansının haberine göre, biri emekli öğretmen, diğeri sucu olduğu ifade edilen yaşlı çiftin, tüm tepkileri göze alarak bu kararı aldıkları kaydedildi. Olay, 30 milyon eş cinselin yaşadığı belirtilen Çin’de tartışmalara yol açtı. 

Çin’in geleneklerine göre evlenen eş cinsel çiftin biri gelin diğeri damat kıyafeti giyerken, düğün fotoları Çin mikroblog sitelerinde en çok paylaşılan karelerden biri oldu. İsimlerini açıklamayan 2 eş cinselin düğün fotoğrafları internette hızla yayılırken, yapılan yorumlardan bazılarında alay, bazılarında ise kınama ve ayıplama yer aldı.

Ülkede erkek eş cinsellerin özellikle aile baskısından ötürü karşı cinslerle evlenmeye zorlandığı ve bu rakamın 16 milyondan fazla olduğu ifade ediliyor.

Çin’de eş cinsellik 1997 yılına kadar suç olarak kabul ediliyordu. "Suç" ibaresinin kalkmasının ardından ise 2001 yılına kadar da resmi olarak zihinsel bir hastalık şeklinde niteleniyordu.