Cinayet isyanı... 2. Gezi olayları gibi... Her yerde çatışma

Cinayet isyanı... 2. Gezi olayları gibi... Her yerde çatışma

Hatay'daki cinayet adeta isyana neden oldu. Ankara, İstanbul, İzmir, Hatay’da çatışmalar yaşanıyor. Birçok ilde protesto gösterileri düzenlenirken çatışmalarda çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi


Gezi Parkı olaylarından ders almayan AKP iktidarının ve polisin ODTÜ, Tuzluçayır ve Okmeydanı’ndaki protestolara sert müdahalesini kınamak için Hatay’da yapılan gösterilerde 22 yaşındaki Ahmet Atakan’ın yaşamını yitirmesi, olayların bir anda Türkiye’ye yayılmasına neden oldu. Ankara, İstanbul, İzmir, Hatay’da çatışmalar yaşanıyor. Eskişehir, Mersin, Denizli’de protesto gösterileri düzenlenirken çatışmalarda 4'ü ağır, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Atakan’ın polisin hedef gözeterek yakın mesafeden attığı gaz bombasının kapsülünün başına gelerek öldüğünü gösteren görüntülerin ortaya çıkmasına karşın AKP iktidarının cinayeti kapatmaya yeltenmesi büyük tepkiye ve Gezi Parkı olayları sırasında biriken öfkenin adeta patlamasına neden oldu. Sosyal medyada sabah saatlerinden itibaren Atakan’ın öldürülmesini protesto etmek için gösteri çağrıları yapılmaya başladı. Vatandaşlar, akşam 19.00’dan itibaren başta üç büyük kent olmak üzere birçok kentte sokaklara dökülmesiyle Gezi Parkı olaylarının ardından durulan çatışmalar da yeniden yayıldı. Büyük kentlerde birden çok noktada çatışmalar çıktı.

Kent kent protestolar ve çatışmalar şöyle:

HATAY: Antakya Armutlu Mahallesi’ndeki dünkü gösteriye polisin sert müdahalesiyle çıkan çatışmalarda gaz bombası fişeğiyle kafasından vurulduğu artık belli olan Ahmet Atakan’ın cenazesı bugün toprağa verildi. Hatay’ın Çekmece beldesinde toprağa verildi. Törene katılan binlerce kişininin cinayeti protesto etmek için yürüyüş yapmak istemesi üzerine polisin müdahale etmesi çatışmaya neden oldu. Polisin müdahalesine vatandaşların taşlarla karşılık vermesi üzerine çıkan çatışma sürüyor. Polis gaz bombaları, tazyikli su, plastik mermilerle sert müdahalede bulunurken, ara sokaklara dağılan göstericiler yeniden toplanarak, barikatlar kurup ateşe vererek, polise karşı koyuyor. 

Polisin gaz bombaları nedeniyle Armutlu Mahallesi gaz bulutları altında kalırken, gaz bombası kapsülünün başına isabet etmesi sonucu Aycan Karaali isimli genç yaralandı. Çatışmalarda 2'si ağır, birçok yaralının olduğu belirtildi. 

İSTANBUL: Taksim Dayanışması da akşam basın açıklaması yapma kararı aldı. Sosyal medyadan örgütlünen vatandaşlar Taksim Meydanı’nda toplanmaya başladı. Polis, bunun üzerine Gezi Parkı’nı vatandaşlardan boşaltarak kapatırken, Taksim Meydanı’nı da ablukaya aldı. 

Taksim Meydanı’na girişlerine izin verilmeyen vatandaşlar İstiklal Caddesi, Sıraselviler ve Cihangir’de toplandı. İstiklal'de toplanan binlerce kişi "Ahmet Atakan ölümsüzdür","AKP'den hesap soracağız" diye sloganlar atarak meydana doğru yürüyüşe geçti. Caddenin Taksim çıkışını barikatlarla kapatan polis CHP milletvekillerinin araya girmesine karşın halkın meydana çıkmasına izin vermedi. Bunun üzerine vatandaşlar caddede bir süre oturma eylemi yaptı. 

Taksim Dayanışması’nın açıklama yapmasına da izin vermeyen polis gösterinin yasadışı olduğunu iddia ederek kalabalıktan dağılmasını istedi. Kalabalık buna sloganlarla karşılık verdi. Polis, bunun üzerine biber gazı, tazyikli suyla müdahalede bulununca dağılan kalabalık ara sokaklarda toplanıp, barikatlar kurup polise taşlarla ve havai fişeklerle direnmeye çalışınca başlayan çatışma geç saatlere kadar sürdü.

İstiklal Caddesi’ndeki kalabalığı dağıtmakla başarılı olamayan polis, yoğun bir biçimde gaz bombası kullanırken, Beyoğlu gaz bulutları altında kaldı. Gezi Parkı olayları sırasında yoğun çatışmaların olduğu Mis Sokağı kapatan polis, ara sokaklara akreplerle girerek gaz bombası yağdırdı. Polisin kafe ve barlara da gaz bombası attığı bildirildi. Polisin bu kez daha etkili ve farklı bir gaz bombası kullandığı kaydedildi.

Polis bir taraftan da önüne geleni gözaltına aldı. Polisin en az 50 kişiyi gözaltına aldığı belirlenirken, polislerin gösterici vatandaşlara parmak işareti yaparak küfür ettiği de belgelendi.



Polisin, Sıraselviler ve Cihangir’de toplanan kalabalıklara sert müdahalede bulunması bu bölgelerde de çatışma çıkardı. Polisin müdahalesiyle dağılan vatandaşlara Tophane bölgesinde AKP’li olduğu iddia edilen eli sopalı ve bıçaklı milislerin saldırısına uğradığı bildirildi.

Kadıköy’de akşam saatlerinde toplanan binlerce kişi, vapurlarla Karaköy’e geçti. Bir vapura “Katil polis” diye yazan grup Karaköy’de toplandıktan sonra Şişhane’ye doğru yürüyüşe geçti. Buradan Taksim’e ulaşmaya çalışan ve sayılarının beş bin dolayında olduğu belirtilen grubun yolunu polis kurduğu barikatla kesti. Polis’in Şişhane’deki sert müdahalesi üzerine çatışma çıktı. Çatışma geç saatlere kadar sürdü.



İstiklal Caddesi, Sıraselviler ve Cihangir’deki çatışmalar çok sayıda kişinin yaralandığı kaydedildi. Yaralananlar arasında ÖDP İstanbul İl Başkanı Avni Gündoğan’ın bulunduğu belirtildi. Gündoğan’ın plastik mermiyle yaralandığı öğrenildi.

Kadıköy’de akşam saatlerinden itiraben toplanan ve sayıları onbinleri bulan kalabalığın bir bölümü ise Boğa heykelinin önünde oturma eylemi yaptı. Polis, kalabalığa gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerle müdahalede bulununca dağılan kalabalık tekrar toplandı. Kalabalığın polise karşılık vermesi üzerine çatışma başladı. Çatışma sürerken kalabalık bir grup, gece AKP Kadıköy İlçe Başkanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis, kalabalığın yolunu Söğütlüçeşme Metro Durağı yanında kesti. Yürüyüşe izin vermeyen polis yine gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahalede bulunurken, çatışma bütün Kadıköy merkezine yayıldı. Çatışmalar gece geç saatlere kadar sürdü. 



Beşiktaş, Bakırköy, Küçükçekemece, İkitelli, Okmeydanı, Gazi Mahallesi ve Sarıgazi’de binlerce kişinin yürüyüş yaparak Atakan’ın öldürülmesini ve polis şiddetitini protesto etti. Sarıgazi’deki yürüyüşe polisin müdahalesi üzerine çatışma çıktığı, dağılan vatandaşların ara sokaklarda barikatlar kurarak ateşe verdiği, çatışmada bir kişinin ağır yaralandığı bildirildi. 

Gazi Mahallesi’nde de yürüyüşe polisin müdahalesi üzerine uzun süren çatışma yaşandı. Çatışmalarda bir kişinin ağır yaralandığı öğrenildi.

Gösteri ve yürüyüşler sırasında vatandaşlar "Hepimiz Ahmet'iz öldürmekle bitmeyiz”"Kahrolsun AKP diktatörlüğü", "Hükümet istifa""Ahmet'in katili AKP'nin polisi" diye sloganlar attı.



ANKARA: Ankara’da akşam 19.00’dan itibaren Kızılay Güvenpark, Dikmen, 100. Yıl Mahallesi, Tuzluçayır ve Seyranbağları’nda binlerce kişi toplandı. Güvenpark’ta toplanan insanların sayısını kısa süre içinde 10 bini aştı. 

Çarşı Grubu, Güvenpark’a “Ölmekte güzeldir anne: Ölmek özgürlük için...” yazılı pankart asarken, polis Kızılay çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Polis helikopteri de meydanın sürekli üzerinde uçuş yaptı. 



Helikopterin geçişi sırasında meydan toplanan kalabalık"Hepimiz Ahmetiz öldürmekle bitmeyiz""AKP istifa",“Tayyip istifa” sloganları atarken, kalabalığın artması üzerine Güvenpark’ta yolları kesen müdahale hazırlığı üzerine kalabalık Atatürk Bulvarı’na doğru çekildi. Trafik akışının sürmesine karşın polis polis "trafiği açın, aksi takdirde müdahale edilecektir" anonsu yaptı. Vatandaşlar buna, “Katil polis hesap verecek” diye karşılık verdi.

Vatandaşların dağılmayı reddetmesi üzerine polis maskelerini taktı, Meşrutiyet Caddesi'ni de trafiğe kapattı. Polis ardından tazyikli su ve gaz bombaları yağdırarak müdahaleye başladı. Bunun üzerine kalabalık çevre bulvarlara ve ara sokaklara dağıldı. Ara sokaklarda toplanan kalabalık taşlarla polise karşılık verince de çatışma çıktı. Büyüyen çatışma neredeyse Kızılay Meydanı’nın bütün çevresindeki caddelere ve sokaklara yayıldı. Akrepler eşliğinde ara sokaklara giren polis, vatandaşların sığındığı bazı kafe ve barlara gaz bombası attı.

Polisin giderek sertleşen müdahalesine değişik noktalarda toplanan vatandaşlar polise taş yağdırırken, bu sırada Tuzluçayır ve Seyranbağları’nda toplanan vatandaşlar Kurtuluş üzerinden Kızılay’a yürümeye çalıştı. Ancak polis vatandaşların Kızılay’a girmesini engellemek için Kolej semtinde barikatlar kurarak yolu kapattı. Polis, gelen kalabalığa gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerle sert müdahalede bulundu. Kalabalığın bir bölümü Kurtuluş Parkı’na ve çevrede ara sokaklara dağıldı. Ara sokaklara dağılanlardan bir bölümü Sakarya Caddesi’ne çıktı. Polis burada da sert müdahalede bulundu. Polisin kullandığı yoğun gaz bombası nedeniyle Kolej ve çevresiyle Sakarya Caddesi gaz bulutları altında kaldı. 

Polisin Kızılay Metrosu’na gaz bombası attığı iddia edilirken, metroyla mahallelerden vatandaşların Kızılay’a gelişini engellemek için metronun Kızılay, Kolej ve Kurtuluş istasyonları kapatıldı.

Gaz bombaları nedeniyle Selanik Caddesi’ndeki Regency Oteli’nin yanında bulunan bir inşaatta yalıtım malzemelerinin tutuşması sonucu yangın çıktı. Vatandaşların itfaiyeye haber vermesine karşın itfaiyenin uzun süre gelmediği belirtildi.



Bu arada akşam Yüzüncüyıl Mahallesi’nde toplanan mahalle halkı ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğrencileri, Çetin Emeç Bulvarı üzerinden Dikmen’e yürüdü. Star Gazetesi ve Kanal 24’ün Ankara bürolarının önünden geçerken “Satılık medya” diye slogan atan kalabalık, Dikmen’de toplanan kalabalıkla birleşti. Kalabalık, buradan Kızılay Meydanı’na yürümeye başlayınca, polis burada da müdahaleye başladı. Polisin yine gaz bombaları, tazyikli suyla yaptığı sert müdahaleye vatandaşlar taşlar ve hava fişeklerle karşılık verince çatışma çıktı. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara dağılan kalabalık, sokakları barikatlarla kapattı. Polis akreplerle sokaklara girerek gaz bombası yağdırırken, kendisine tepki gösteren vatandaşların evlerine de gaz bombası attı.

Kuğulu Park’ta toplanan kalabalık ise Gezi Parkı olayları sırasında Ankara’da en çok çatışmanın yaşandığı noktalardan biri olan Amerikan Büyükelçiliği’nin karşısındaki Kennedy Caddesi’ne yürüdü. Burada sıkı güvenlik önlemleri alan polis, vatandaşlara gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Gaz bombaları ve tazyikli sudan kaçan vadandaşlar ara sokaklara dağıldı. Vatandaşlar peşlerinden akrepler ve TOMA’larla gelen polislere taşlarla karşılık verince çıkan çatışma geç saatlere kadar sürdü. Kennedy, Tunus ve Tunalı Hilmi caddelerinin polisin kullandığı bombalarla gaz bulutları altında kaldı. 

Dört bölgedeki çatışmalar geç saatlere kadar sürerken, birçok kişinin yaralandığı ve çok sayıda vatandaşın gazdan etkilendiği bildirildi. 

Keçiören’de ise binlerce kişinin Atakan’ın öldürülmesini ve polisin orantısız güç kullanmasını yürüyüş yaparak protesto ettiği kaydedildi.

İZMİR: İzmir Alsancak’ta toplanan vatandaşlar, Talatpaşa Bulvarı'nı trafiğe kapatarak AKP Konak İlçe binasının bulunduğu Basmane’ye doğru yürüyüşe geçti. Basmane Meydanı’nı barikatlarla kapatan polis, “Ahmet Atakan ölümsüzdür”,“Hükümet istifa”"Bu daha başlangıç mücadeleye devam" diye sloganlar atarak yürüyen vatandaşların meydana girmesine izin vermedi. Polis, binlerce kişiden oluşan kalabalığa tazyikli su ve gaz bombalarıyla sert bir müdahale bulundu. Bunun üzerine geri çekilen grup tekrar Alsancak’a doğru yürümeye başladı. Ancak polisin Alsancak’ta müdahalede bulunması üzerine vatandaşlar ara sokaklara dağıldı. Polise taşlarla karşılık veren vatandaşlar Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve ara sokakarda barikatlar kurdu.



Çatışma geç saatlere kadar sürerken, gaz bombası fişekleriyle yaralananlar olduğu belirtildi. 

ESKİŞEHİR: Espark önünde toplananan vatandaşlar, yürüyüş yaparak, Ahmet Atakan’ın öldürülmesini ve polisin sert müdahalelerini protesto etti, hükümetin istifasını istedi. 

MERSİN: Akşam saatlerinde toplanan kalabalık bir grup Barış Meydanı’na yürüdü. Polis, vatandaşların meydana girmesine izin vermedi. Ancak barikatı yaran vatandaşlar meydana girdi. Bu sırada sivil polislerin bir vatandaşı öldüresiye dövdüğü, belinden ağır yaralanan vatandaşın hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı bildirildi.



DENİZLİ: Kalalabık bir grup 20.00 sıralarında Çınar Meydanı'nda toplandı. Yürüyüş yapmak isteyen vatandaşlara polis izin vermedi. Polisin müdahalesi üzerine ara sokaklara dağılan grup, polise taşlarla karşılık verince bir süre çatışma yaşandı. Polis üç kişiyi gözaltına aldı. Ancak daha sonra serbest bıraktı.