CHP'ye Trilyonluk Davalar

CHP'ye Trilyonluk Davalar

CHP'YE MİLYONLUK DAVALAR

Ergenekon ve benzeri soruşturmalar ve davalarla, mali denetimlerle Meclis dışındaki muhaliflerini büyük ölçüde susturan AKP, bir türlü susturamadığı Meclis’teki ana muhalefeti de tazminat davalarıyla susturmaya çalışıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri hakkında çok sayıda tazminat davası açıldığı, bunların içerisinde 2.5 milyon liraya ulaşan davaların olduğu bildirildi.
 
Otoriter rejimlerin ortak özelliği sayılan tazminat davalarının Türkiye’de hangi boyutlara ulaştığını Sözcü Gazetesi gündeme getirdi. Sözcü Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’ün haberine göre; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri gündeme getirdikleri yolsuzluk iddiaları nedeniyle haklarında milyonlarca liralık tazminat davası açıldı. Hakkında 2.5 milyon liralık tazminat davaları devam eden CHP milletvekili Aykut Erdoğdu, “Davalardan çekinmiyorum ama yargıya güvenimizi tam olarak yitirdiğimizde milletvekili görevini yerine getirmeniz mümkün olmayabilir” dedi.
 
KULKULOĞLU'NA 50 DAVA
 
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Atilla Kart, verdikleri soru önergeleri, düzenledikleri basın toplantıları, TBMM’de yaptığı konuşmalar nedeniyle haklarında davalar açıldığını belirtti, bunun bir “yıldırma taktiği” olduğunu söyledi. Sadece Kayseri Büyükşehir belediyesi ile ilgili iddiaları nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milletvekili Şevki Kulkuloğlu hakkında 50’ye yakın dava açıldı.
 
KAMER GENÇ: SUSTURMAK İSTİYORLAR
 
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in şu anda Başbakan tarafından açılan iki, Bakan  Fatma Şahin ile TBMM Başkanvekili Sadık Yakut tarafından açılan birer davası devam ediyor. Genç’ten sadece Fatma Şahin 100 bin lira tazminat istiyor. Şahin’in Genç’e açtığı dava 24 Eylül Salı günü görülecek.
 
Genç açılan davalarla ilgili olarak Sözcü’ye şunları söyledi:
 
“Davalar açıp susturmak istiyorlar. Tabii kaybettiğimiz davaların bize getirdiği ekonomik kayıplar da küçümsenmeyecek ölçüde. Ayrıca bunlar için avukat tutuyorsunuz, zaman harcıyorsunuz. Mahkemeler üzerinde bir baskı olduğu da biliniyor. Onun için alabildiğine dikkatli konuşmamıza rağmen, dava açmak için fırsat kolluyorlar.”
 
2.5 MİLYON İSTENEN VEKİL
 
Yolsuzluk iddialarını gündeme getiren CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu da, hakkında 2.5 milyon liralık tazminat davalarının devam ettiğini, bunların önemli bir bölümünün yolsuzluk iddialarını gündeme getirdiği Bakan Erdoğan Bayraktar tarafından açıldığını söyledi.
 
Erdoğdu şöyle dedi:
 
“Açıkladığım hep belgeli yolsuzluklar. Bu davaların yıldırma amaçlı. Üstelik istenen tazminatları ödemem asla mümkün değil. İşin ilginç yönü, dava açanların çoğu da ihaleye fesat karıştırmaktan hükümlüler. Davalardan çekinmiyorum ama Deniz Fenerinden kömür yolsuzluklarına kadar verilen bazı kararlar bizi düşündürüyor. Tazminat davaları muhalefeti susturma yöntemi haline geldi.”
 
ATİLLA KART: HER KONUŞMAMIZA DAVA AÇILIYOR
 
Önemli yolsuzluk iddialarını gündeme getiren CHP Milletvekili Atilla Kart, basın toplantısı yapıp iddiaları belgeleriyle gündeme getirmelerine rağmen haklarında tazminat davalarının eksik olmadığını belirtti.
 
Kart şunları söyledi:
 
“Başbakan 1 milyon liralık dava açıyor. Doğrudan yargıya müdahale ediyor, tavsiye ve telkinde bulunuyor. Yüksek miktarlı davalar açılmasının nedeni muhalefeti susturmak, yüksek miktarlı cezalar verilmesini sağlayıp sus-pus ettirmek. Tazminat miktarlarını bu kadar yüksek tutmalarının nedeni yargıya talimat olarak, yüksek tazminata hükmetmelerini sağlamaktır. Öyle bir iklim yaratıldı ki, kurumlar dava açıyor. Adalet Akademisi, Milli Piyango, ÖSYM benim hakkımda dava açtılar. Soru önergesi, araştırma önergesi veriyorum davalar açılıyor.
 
"Bu, bürokraside yaratılan parti ve cemaat yapılanmasının bir sonucudur. Bağımlı yargı yapılanması yoluyla kritik mahkemeler aracılığıyla hem medya özgürlüğü hem de yasama denetimi kuşatılıyor, devlet ve kamu gücüyle baskı ve tehdit altına alınıyor."
 
KÜRSÜDEN SÖYLENENE TAZMİNAT OLMAYACAK
 
Anayasa değişiklik taslağında “kürsü sorumsuzluğunun” yeniden düzenlendiğini belirten Atilla Kart, “Milletvekili baskı altında olmadan konuşabilmelidir. Kürsüde sinkaf edilmesi de kabul edilemez. Kürsü sorumsuzluğu beraberinde sövme özgürlüğü getirmemeli. Sövmeyi kürsü özgürlüğünün dışına çıkardık. Manevi tazminat davaları hakimin takdirine yansıyor. Hakareti tazminat davalarının dışına çıkarmayı önerdik. Mecliste hakaret, kaba yaralayıcı, eleştiri sınırını aşan sözlerde olduğu zaman disiplin hükümleri uygulanacak” dedi