CHP'den Tarihi Karar 'Türban Meclise Giriyor'

CHP'den Tarihi Karar 'Türban Meclise Giriyor'

CHP'DEN TARİHİ KARAR

Cuma Hikmet

CHP Genel Merkezi, hacdan döndükten sonra kapanan AKP Milletvekillerinin TBMM'ye türbanlı olarak girmeleri halinde, kendi vekillerine olaya "karışmamaları" talimatı verdi. Bayram öncesi kapalı gurup toplantısında uzun tartışmalara neden olan "Mecliste Türban" konusunun CHP'de netlik kazandığı, CHP'nin Meclise Türbanlı Gelecek Kadın Vekiller için herhangi bir müdahelede bulunmayacağı öğrenildi. Açıklamanın ise genel merkez yada genel başkan tarafından gündeme geldikten sonra yapılacağı bilgisini aynı kaynaklardan öğrendik.

MECLİSTE TÜRBANLI VEKİL KONUSUNDA CHP NE YAPACAK
 
CHP'nin  bayram öncesinde Parti Genel Merkezi’nde basına kapalı olarak  yaptığı 4 saatlik  toplantıda bazı vekiller," türbanlı vekil" konusunu gündeme getirmişti.  
 
Meclis İdare Amiri ve  bazı milletvekilleri, genel başkan Kılıçdaroğlu'na, bayramdan sonra  AKP'den türbanlı milletvekillerinin Genel Kurula girmek isteyebileceğine  dikkat çekmişler ve CHP olarak tavırlarının ne olacağını sormuşlardı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu ise o tarihte, gündemde Meclis’e türbanla giren bir milletvekili olmadığını  ifade ederek, “Türbanla Meclis’e gelen bir vekil yok. Olmayan birşey için tartışmaya gerek yok. Eğer türbanla bir vekil Meclis’e girerse konu hakkında MYK’da karar alırız” dediği kimi gazetelerde haber olmuştu.

AKP cephesi hacdan dönen kadın vekillerin meclise türbanlı girmesi konusunda ısrarlı görünüyorlar. MHP lideri Devlet Bahçeli ise dün yaptığı açıklamada, konuya yeşil ışık yakmış ancak, "Herhalde sadece gözü gözüken bir kara çarşafla Meclis'e gelecek halleri yoktur." diye konuşmuştu. Mecliste türban konusunda CHP'nin nasıl tavır alacağına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmamasına rağmen, parti MYK'sın da parti duruşunun netleştiği haberleri edindiğimiz bilgiler arasında.
 
CHP NE KARAR ALDI
 
CHP'li önemli ve etkin isimlerden edindiğimiz bilgilere göre, Genel Merkez bu konuda vekillere "karışmayın" talimatı verdi. CHP Genel Merkezi bu kararın gerekçesi olarakta, itiraz eden vekillere şu açıklamayı yaptı." Hac dini bir farizedir. Seçilmiş kadın milletvekillerinin hac görevlerini yerine getirdikten sonra kapanmaları ise inançları gereği çok doğaldır. Demokrasi ve özgürlük hakları gereği kapalı olarak meclise gelmelerinde sakınca yoktur".
Aynı güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, bu konuda halen yürürlükte olan, Anayasa Hahkemesi, yargıtay kararları, Avrupa İnsan Hakları mahkemesi kararlarına rağmen, gerekli yasal düzenleme yapmadan, tüm partilerin iştirakı ile TBMM tüzüğünde yapılacak bir değişiklikle, türban sonunda meclise de girmiş olacak.
 
AKP'NİN GÖRÜŞÜ
 
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin 12 Ekim'de yaptığı açıklamada, "İsteyen milletvekillerinin, TBMM İçtüzüğü'nde bir rahatlamayı sağladıktan sonra başörtülü şekilde Genel Kurul'a girmesinin yolunun açılmasının daha doğru olacağını belirterek, "Zannediyorum bayramdan sonra içtüzükte bir değişiklik gündeme gelebilir. Böyle bir gündem, Meclis'in çalışacağı dönem içerisinde önümüze gelirse, mutlaka hanımların kılık kıyafetiyle ilgili bir düzenlemeyi Meclis Genel Kurulu'ndan geçirmemiz, buna bir yasal statü kazandırmamız, itirazları önemli ölçüde azaltacaktır" dedi.
 
Şahin, üniversitelerde uzun süredir devam eden başörtüsü yasağının fiilen ortadan kalkmasının, memnuniyet doğurduğunu, rahatlama sağladığını söyledi. Şahin, okumak, ülkesine hizmet etmek isteyen genç kızların, artık kılık kıyafetleri nedeniyle okul kapılarından dönmediğini ifade etti. Şahin, başörtüsü taktığı için kamu görevi yapamayanlara yönelik yönetmelik değişikliğine işaret ederek, bu alanda da bir rahatlama sağlandığını belirtmişti.
 
Şahin, bunun, geç kalınmış bir rahatlama, yönetmelik değişikliği olduğunu dile getirerek, AK Parti iktidarı olarak, geç de olsa bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Şahin, "Bu konuda tüm siyasi partilerin, bu değişikliğe pozitif baktığını görüyorum. Bu konuda herhangi bir tereddüt yok" ifadesini kullanmıştı.