ÇATISI BAHÇE OLAN OTOBÜSLER TRAFİĞE ÇIKTI

ÇATISI BAHÇE OLAN OTOBÜSLER TRAFİĞE ÇIKTI

İstanbul'da inşaat yapılmadık yeşil alan bırakmayan AKP'nin Belediyesi vatandaşla alay eder gibi bir projeye imza attı

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT), “botobüs” adını verdiği yeni otobüsü hizmete sokacağını açıkladı. İstanbul'da inşaat yapılmadık yeşil alan bırakmayan AKP'nin Belediyesi vatandaşla alay eder gibi bir projeye imza attı. Bazı otobüslerin tavanına dünyanın parasını harcayarak yaptığı bölüme ot dikerek trafiğe sokan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, böylece kenti yeşillendirdiğini düşünüyor olmalı.

BİNLERCE HEKTAR ALANI KES YOK ET 4-5 M2 ALANIA OT DİK

“Daha fazla yeşil alan” fikri ile yola çıktığını söyleyen İETT’nin botobüsün tavanında yeşillikler bulunuyor. İETT’nin “botanik otobüsü” botobüs, 87 Edirnekapı-Taksim hattında hizmet verecek.Böylelikle sadece 3. havaalanı ve boğaz köprüsü projesi adı altında kesilen milyonlarca metre kare ağacın yerine, birkaç otobüsün tavanına ot dikerek havayı temizleme projesi dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş bir uygulama olarak tarihe geçecek.

500-334.jpg

İETT'NİN AÇIKLAMASI

“Botobüs, bitkileri ile fotosentez yaparak karbon emisyonunu azaltıyor. Aynı zamanda otobüs çatısını güneş ışınlarına direkt maruz bırakmadığı için enerjiden tasarruf sağlıyor ve klima performansını artırıyor. Boşa akan klima suyu da değerlendirilerek ekolojik çatıdaki bitkiler sulanmış oluyor.

“Bitkiler ise yaz-kış canlı kalabilen bitkilerden seçildi. Böylece İstanbullular gezici bir bahçe ile hem estetik hem de çevreci bir yolculuk yapma keyfini yaşayacaklar.”

245-204.jpg

İSPANYOL BİR SANATÇIDAN ESİNLENİLMİŞ

İspanya’da Marc Granen adlı sanatçı, PhytoKinetic projesi kapsamında birçok aracın tavanına yeşil alanlar kuruyor.

Granen’in yeşillendirdiği bir otobüs, Barcelona yakınındaki Girona kentinde turist otobüsü olarak kullanılıyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı