ÇARPIŞAN TANKER'DE "NAFTA" SIZINTISI

ÇARPIŞAN TANKER'DE "NAFTA" SIZINTISI

STİ Pimlico' isimli tankerin balast tankının patlaması nedeniyle 10 derecelik açıyla yan yattığı öğrenildi, İçinde 382 mürettebat ve 853 yolcu bulunan yolcu gemisi ise Gelibolu yakınlarında demirletildi.

NAFTA BAŞKA TANKERE NAKLEDİLECEK

Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Feneri önlerinde yolcu gemisiyle çarpışan Marshall Adaları bayraklı 'Stı Pımlıco' tankerinin balans tankının büyük yara aldığı belirlendi. 2 bin 680 ton uçucu ve parlayıcı petrol ürünü nafta bulunan yakıt tankındaki sızıntı, oluşan çatlak seviyesinin altına düşmesiyle durdu.

HAVADA NAFTA ÖLÇÜMLERİ YAPILDI

Lapseki İlçesi Şevketiye Mevkisi'ne çekilerek demirletilen tankerde sörvey kontrolünün ardından tankındaki nafta başka bir tankere nakledilecek.

VALİLİKTEN RAHATLATAN AÇIKLAMA

Öte yanda Çanakkale Valiliği de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıp, tankerdeki sızıntının çevre kirlililiğine neden olmadığını bildirdi. Açıklamada şöyle denildi:

6da2f04936b2e34e26e37d3a37378f7b.jpg

"27 Haziran Cumartesi günü saat 01.37'de Gelibolu Feneri bordada Boğaz çıkışı yapmakta olan Malta bayraklı 161.8 metre boyundaki 'Celestyal Crystal' isimli 854 yolcu ve 382 personel bulunan yolcu gemisiyle, boğaz girişi yapmakta olan 184.26 metre boyunda Marshall Adaları bayraklı 'Stı Pımlıco' isimli tanker tüm uyarılara rağmen çarpışmıştır.

NAFTA ÇANAKKALE VE ÇEVRESİNDE HİSSEDİLDİ

Çarpışan gemiler güvenli bölgeye çekilerek, boğaz her iki yöne trafiğe açılmıştır. Her iki gemide de yaralı ya da ölü bulunmadığı rapor edilmiştir. Çarpışma sonucu tankı zarar gören tankerdeki nafta uçucu özelliği nedeniyle havaya yayıldığı, rüzgarın etkisiyle Lapseki İlçesi, Çardak Beldesi ve Çanakkale il merkezinde hissedilmiştir. İlgili kurumlar tarafından gerekli tedbirler alınarak kaza bölgesine ekipler sevk edilmiştir. Nafta sızıntısıyla ilgili gerekli numuneler alınarak laboratuvar ortamında yapılan ölçümlerde, çevre kirliliği yaratacak değerlerin altında olduğu, insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı ortaya çıkmıştır. İlgili kurum ve kuruluşlar, kazayla ilgili çalışmalarını sürdürmektedir."

KAZANIN NEDENİ HENÜZ BİLİNEMİYOR

Yunanistan'dan İstanbul'a giden 162 metre boyundaki Malta Bayraklı 'Louis Crıstal' isimli yolcu gemisi ile Rusya'nın Tuapse Limanı'ndan Malta'ya giden 182 metre boyundaki Marshall Adaları bayraklı 'STİ Pimlico' isimli tanker saat 01.30 sıralarında Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Fener altı mevkisi önlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle çarpıştı. 

SIZINTI OLMA İHTİMALİNE KARŞI ÖNLEMLER ALINMAYA BAŞLANDI

Ham petrol yüklü olan tankerden denize sızıntı ihtimaline karşı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait Kurtarma 2 ve Kurtarma 9 römorkörleri bölgeye sevk edildi. Tankerin çevresine sızıntı ihtimaline karşı bariyer çekileceği öğrenildi.

YAN YATMAYA BAŞLADI

2169064.jpg

Kaza sonrası nafta yüklü 'STİ Pimlico' isimli tankerin balast tankının patlaması nedeniyle 10 derecelik açıyla yan yattığı öğrenildi, İçinde 382 mürettebat ve 853 yolcu bulunan yolcu gemisi ise Gelibolu yakınlarında demirletildi. 

YARALANMA YA DA CAN KAYBI BİLGİSİ YOK

1538209.jpg

Herhangi bir can kaybı ya da yaralanmanın meydana gelmediği kazanın ardından boğaz çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Olay anında Boğaz geçişini sürdüren gemiler ise kaza hakkında Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi tarafından telsiz aracılığıyla bilgilendiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı