Büyük Kutlama

Büyük Kutlama

Tüm Türkiye'de Cumhuriyet coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm Türkiye genelinde coşkuyla kutlandı.
 
 CUMHURİYET BAYRAMI DOLAYISIYLA İLK TÖREN ANITKABİR'DE DÜZENLENDİ
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuvvet Komutanları katıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Mustafa Kemal Atatürk'ün mozelesinin bulunduğu bölüme geçti. Gül, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu. Daha sonra saygı duruşu bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: "Milletimizin yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıl dönümünü büyük bir çoşkuyla kutluyoruz. Önderliğinizde kurtuluş destanını yazan milletimiz, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedefi doğrultusunda sarsılmaz bir irade ve kararlılıkla ilerlemektedir. Bir asra yaklaşan Cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde bugün Türkiye'nin her alanda yükselen bir ülke ve küresel bir cazibe merkezi haline gelmesinin gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin görkemli başarılarıyla övünüyor, emanetinize kararlılıkla sahip çıkıyor, kazanımlarımızı yeni hamlelerle daha da yukarılara taşımak için azimle ve inançla çalışıyoruz. Cumhuriyet Bayramı'nda millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."
Anıtkabir'deki törenin ardından vatandaşlar, Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı.
 
ÜMİT KOZAN -TAHSİN GÜNER 
 
HATAY' DA RESMİ GEÇİDE KATILAN ESNAF KAMYONETİNDE YANGIN 
 
Hatay' da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılan esnafın resmi geçide katıldığı kamyonette yangın çıktı. Kamkyonette bulunan kadınlar hafif şekilde yaralandı..
 
 
GAZİANTEP'TE CUMHURİYET KONVOYU
 
CUMHURİYETİN kuruluşunun 90'ıncı yıl dönümü nedeniyle dün akşam Gaziantep'te, Emniyet Müdürlüğü, Şehitkamil Belediyesi ve Özel Sanko Okulları işbirliğiyle 'Cumhuriyet Konvoyu' düzenlendi.
 
Özel Sanko Okulları'ndan hareket eden Cumhuriyet Konvoyu'na Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu'nun yanı sıra öğrenciler, veliler, vatandaşlar, okul yöneticileri ile belediye çalışanları ve polisler katıldı. Türk bayrakları ve balonlarla süslenen yüzlerce aracın katıldığı ve 10'uncu Yıl Marşı'nın seslendirildiği konvoya, trafikte seyir halinde olan araçlar klakson çalarak destek verdi. 
 
Konvoy, kent merkezindeki ana caddelerde tur attıktan sonra Demokrasi Meydanı'ne ulaştı. Kutlama, meydanda yapılan şenliklerle ve havai fişek gösterisiyle son buldu.
 
Eyyüp BURUN- Mehmet BULUT
 
SAMSUN'DA CUMHURİYET GECESİ
 
SAMSUN İlkadım Rotary Kulübü tarafından düzenlenen 'Cumhuriyet Gecesi' renkli görüntülere sahne oldu. Rotary Kulübü Başkanı Prof.Dr. Umur Sakallıoğlu, "Görevimiz, Ulu Önder Atatürk'ün bizlere armağan ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumak, bizden sonraki nesillere sağlam bir şekilde teslim etmektir" dedi.
 
Samsun İlkadım Rotary Kulübü, geleneksel hale getirdiği 'Cumhuriyet Gecesi'nin 14'üncüsünü düzenledi. Yelken Kulüp'te gerçekleşen geceye Samsun'daki Rotary kulüplerinin yanı sıra, Ordu ve Sinop Rotary kulüplerinin üyeleri de katıldı. Gecenin açılışında konuşan İlkadım Rotary Kulübü Dönem Başkanı Prof.Dr. Umur Sakalıoğlu, 'Kendinden önce hizmet' parolasıyla pek çok aktiviteye ve sosyal sorumluluk projesine imza attıklarını söyledi.
 
Asıl amaçlarının insanlığa hizmet etmek olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Sakallıoğlu, "Türkiye'deki Rotary aileleri olarak bizlerin bu felsefe doğrultusunda en önemli görevlerimizden biri de ülkemizi, Ulu Önder Atatürk'ün bizlere armağan ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumak, bizden sonraki nesillere sağlam bir şekilde teslim etmektir. Bu birlikteliğimizin en önemli gayesi, hem kendi camiamıza bu sorumluluğu hatırlatmak hem de vatandaşlarımıza bu kutsal görevi yerine getirebilmekteki kararlılığımızı bir nebze olsun gösterebilmektir" diye konuştu.
 
Konuşmanın ardından davetliler, çeşitli müzik ve dans gösterileri ile keyifli dakikalar geçirirken gece, Türk bayrağı görünümündeki 'Cumhuriyet Pastası'nın kesimi ile son buldu.
 
İlker AKTAŞ
 
GAZİ, PROTOKOLDEKİ YERİ BEĞENMEYİNCE TÖRENİ TERK ETTİ
 
BARTIN Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayrettin Gencel, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında protokol tribününde oturduğu en ön sıradan kaldırılıp bir arka sırada oturması istenilmesine tepki göstererek, madalyasını cebine koyup töreni terk etti.
Bartın'da, Cumhuriyet Bayramı valiliğin önünde düzenlenen törenlerle kutlandı. Tören alanına gelen Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayrettin Gencel, tören öncesi protokol tribününde ön sırada isim yazılı olmayan bir koltuğa oturdu. Bartın Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Secaattin Aykan, Hayrettin Gencel'in yanına gelerek bir arka sırada bulunan koltuklara oturmasını istedi. Arka sırada bulunan koltuklarda gazilerin oturması üzerine Hayrettin Gencel için gazilerin oturduğu koltukların yanına bir koltuk daha konuldu. Hayrettin Gencel bu duruma sinirlenerek, yakasında bulunan madalyasını çıkartıp cebine koyduktan sonra tören alanını terk etti. Gencel, Kemerköprü Mahallesinde bulunan jandarma sosyal tesislerine geçerken, bir süre sonra dernek yöneticileri de töreni terk ederek başkanlarının yanına geldiler.
Hayrettin Gencel kendisine gösterilen tavrın hoşuna gitmediğini belirterek, "Ben ilk olarak protokol tribününde bana ayrılan yere oturdum. Sonra bana Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Secaattin Aykan, oradan kalk buraya otur dedi. Bu tavrı açıkcası hiç hoşuma gitmedi. Daha sonra ben de sinirlendim. Gazilik madalyamı çıkardım. Çünkü kıymet bilinmediği bir yerde takmanın bir anlamı yok diye düşündüm. Şimdiye kadar ben böyle bir olayla karşılaşmadım. Şimdi farklı yerlere çekmeye çalışacaklar. Ama ben biliyorum niyetlerini, herkesin bayramını şimdiden kutluyorum" dedi.
Bartın Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Secaattin Aykan ise, "Hayrettin beye yer ayrıldı. Ben oturttum. Her zaman başımızın üzerinde yerleri var. Biz yer ayırdık. Bizzat ben kendim oturttum. Ben bu kadar konuşabileceğim" dedi.
 
Ayhan ACAR
 
 
CUMHURİYET BAYRAMI'NDA OLİMPOS'TA TÜRK BAYRAĞI AÇILDI
 
CUMHURİYET'in ilanının 90'ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında bir grup dağcı, tatil beldesi Olimpos mevkiinde kaya tırmanışı yaparak, Atatürk fotoğraflı Türk bayrağı astı.
 
Antalya'nın Kumluca İlçesi'nin Olimpos mevkiinde, bu yıl 13'üncüsü düzenlenen 'Ulusal Kaya Tırmanışı Festivali'ne katılan dağcılar, Cumhuriyet'in kuruluşunun 90'ıncı yıldönümü nedeniyle de özel kaya tırmanışı gerçekleştirdi. Dağcılar, tırmanış sırasında üzerinde Atatürk fotoğrafınının bulunduğu dev Türk bayrağı açtı.
 
Akdeniz Üniversitesi Kaya Tırmanışı Topluluğu akademik danışmanı Güray Ekici, "Mustafa Kemal Atatürk'ün ve yüce Türk milletinin büyük fedakarlıklarla kurduğu Cumhuriyetimizin 90'ıncı yıldönümünü Olimpos'a tırmanarak, büyük coşkuyla kutladık. Bölünmez bütünlüğümüze örnek olabilmek maksadıyla bayrağımızı dalgalandırdığımız için mutluyuz" dedi.
 
Ekrem KARAMAN
 
VATAN CADDESİ'NDE 29 EKİM TÖRENİ
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 90'ıncı yıldönümü kutlamalarının İstanbul'daki adresi yine Vatan Caddesi oldu. Resmi geçit töreni saat 10.30'da İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın vatandaşları selamlamasıyla başladı. 
Törende İstiklal Marşı'nın ardından konuşan Vali Mutlu, Cumhuriyet'in 90'ıncı yıldönümünü kutlayarak, "Cihan devleti Osmanlı İmparatorluğu'nun ardından temeli atılan Cumhuriyetimizi bugünlere gururla taşımayı başardık. Kültür temelinde kurup, demokrasiyle güçlendirdiğimiz Cumhuriyetimiz, bugün milletimizin en büyük zenginliğidir" dedi. 
Konuşmanın ardından resim, kompozisyon ve şiir dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Mutlu, Orgeneral Turmuş ve Kadir Topbaş tarafından verildi. Öğrenciler tarafından sunulan şiir, drama ve halkoyunları gösterileriyle devam eden tören, resmi geçişle sona erdi. 
 
Dilhun GENÇDAL - Yaşar KAÇMAZ 
 
CUMHURİYET BAYRAMI TÖRENİNDE SUNUCULUĞU BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRETMEN YAPTI
 
KÜTAHYA'nın Tavşanlı ilçesinde Kaymakamlık tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı törenlerinde sunuculuğu başörtülü Türkçe öğretmeni Hilal Öztürk yaptı.Cumhuriyet'in 90'ıncı Yıl Kutlama törenleri Tavşanlı ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Törene Kaymakam Numan Hatipoğlu, İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ömer Turan, bir süre önce Saadet Partisi'nden istifa ederek AK Parti'ye geçen Belediye Başkanı Mustafa Güler ile çok sayıda kişi katıldı. CHP'liler vatandaşlara Türk Bayrağı ile üzerinde Atatürk fotoğrafının yer aldığı 'Andımız'ı dağıttı.Törenin sunuculuğunu başörtülü olan ve güneş gözlüğü takan Ressam Abdullah Taktak Ortaokulu Türkçe öğretmeni Hilal Öztürk ile eşi Tavşanlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Uğur Öztürk birlikte yaptı.Törende Kaymakam Numan Hatipoğlu'nun konuşmasının ardından Tavşanlı Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu. Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalar tören geçişi ile sona erdi.
 
Tuna İŞLEYEN-TAVŞANLI
 
TOKAT’TA BAYRAM COŞKUSU
 
TOKAT'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşku içerisinde kutlanırken en çok ilgiyi askerler gördü.
 
Tokat'taki Cumhuriyet'in 90'ıncı yıl dönümü kutlamaları Vali Mustafa Taşkesen'in makamında tebrikleri kabul etmesi ile başladı. Program daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan etkinliklerle sürdü. Buradaki etkinliklerİ izleyen vatandaşlara bayrak dağıtıldı. Program Vali Mustafa Taşkesen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş ve Belediye Başkanı Adnan Çiçek'in halkı selamlaması ile başladı. Cumhuriyet Bayramı haftası çerçevesinde yapılan yarışmalarda dereceye giren sporculara ödülleri verildi, şiirler okundu, halk oyunları gösterileri düzenlendi. Tören geçişi yapan askeri birlikler ve İl Jandarma Komutanlığı'na ait bir sikorsky helikopterin Tokat Kalesi üzerinde gösteri yapması izleyicilerden büyük alkış topladı.
 
Fatih YILMAZ
 
RİZE'DE ÖNCE DANS SONRA HORON
 
RİZE'deki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında önce yabancı ülke ekipleri dans gösterileri sundu, ardından Karadeniz yöresi halk oyunları ekibi kemençe eşliğinde horon tepti.
 
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Rize Valisi Nurullah Çakır, İl Jandarma Alay Komutanı Albay İsmet Cansaran, Rize Belediye Başkanı Ak Partili Halil Bakırcı ile öğrenciler ve halk katıldı. Kutlama programında, Çaykur'un davetlisi olarak Rize'ye gelen Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Letonya ekipleri dans gösterileri sundu. Kutlama programı daha sonra Rize Belediyesi halk oyunları Ekibinin kemençe eşliğinde oynadığı horonla devam etti.
 
Kutlamaların sonunda resmi geçit töreni yapıldı, halk, asker ve polislerin geçişi sırasında alkışla tempo tuttu. Bu arada törenleri atıyla birlikte izleyen 66 yaşındaki Fuat Çapa, asker ve polislerin geçişinin ardından alana girdi, atıyla resmi geçit törenine katıldı. Çapa, vatandaşlar tarafından alkışlandı.
 
Muhammet KAÇAR
 
DİYARBAKIR'DA CUMHURİYET BAYRAMI HALKLA İÇ İÇE KUTLANDI
 
DİYARBAKIR'da Cumhuriyet Bayramı coşku içinde kutlanırken, bu yıl ilk kez vatandaşların önüne konulan bariyerler kaldırılarak halkla iç içe kutlandı.
Diyarbakır'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Valilik Caddesi üzerinde gerçekleştirildi. Törene Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Vali Mustafa Cahit Kıraç, 7'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep, Emniyet Müdürü Recep Güven, askeri erkan katılırken BDP'den katılım olmadığı görüldü. Protokolde Ak Parti Milletvekili Cuma İçten için ayrılan koltuğa Hülya ardında küçük bir çocuk oturdu. Minik Hülya, elinde simit ve su ile törenleri izledi.
Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı törende bu yıl bir ilk yaşandı. Daha önceki yıllarda töreni izleyen vatandaşların önüne demir bariyerler konulurken, bu yıl bariyerlerin kaldırıldığı görüldü. Kentte ilk kez bariyerler kaldırılarak törenler halkla iç içe kutlandı.
 
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'ın gelecekte bir marka kent olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, "Dünden daha huzurlu olan bu kadim kent gelecekte ise hak ettiği yeri alacaktır. Özellikle son aylarda yaşanan huzur iklimi bölge insanımızın kendine olan güvenini tazelemiş, umutlarını yeşertmiştir. Yapılan son yasal düzenlemeler, demokratik açılımlar devletimizi vatandaşına bir adım daha yaklaştırmıştır. Artık kendi geçmişiyle hesaplaşan, yapılan hatalarla yüzleşmekten çekinmeyen, hesap soran bir irade vardır. Ancak ortaya konan iyi niyete, atılan adımlara karşı önyargıyla yaklaşan ve karanlıktan beslenen kesimler de mevcuttur. Yaşadıkları karanlık iklimlerini bütün ilimize ve bölgemize yaymaya çalışanlara karşı uyanık olmak, olayları ve kişileri ön yargıdan uzak, cesur bir şekilde değerlendirmekte bölge insanın görevidir. Çünkü nasıl ki devlet insanını yaşattığı sürece ayakta kalabilecek ise vatandaşlar da mutluluğu ancak gelişmiş ve demokratik bir devlet sistemi içerisinde elde edebileceklerdir. Devletsizliğin halka nelere mal olduğunu görmek için geçmişe gitmeden yakın çevremizdeki yaşanan olayları değerlendirmek yeterlidir. Bu anlamda vatandaşlarımızın hukuka saygılı, yükümlülüklerini yerine getiren öte taraftan ise hakkını sonuna kadar arayan, adaletsizliğe dur demesini bile bireyler olması son derece önemlidir" dedi.
 
Daha sonra 7'inci Kolordu Komutanlığı'na ait birliklerin geçiş töreni gerçekleştirildi. Geçişte Stinger füzeli tanklar büyük ilgi gördü. Törende okulların geçişi sırasında türbanlı bir öğretmenin yürümesi dikkat çekti. Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin yürüyüşü sırasında ise çelik yelekli polislerin silahlı olarak güvenlik önlemleri aldı.
Törenin ardından Vali Kıraç, vatandaşlarla halay çekti.
 
Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR
 
CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜLER
 
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde sivil toplum kuruluşları tarafından 'Cumhuriyet'e Bağlılık Yürüyüşü' düzenlendi.Yürüyüşe, CHP İlçe Başkanı Zühra Doğan, Demre Esnaf Odası Başkanı Ahmet Özen, Eğitim-İş Demre Temsilcisi Mustafa Kemal Atalay'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi katıldı. Cumhuriyet Alanı'nda başlayan yürüyüşe katılanlar ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle yürüdü.
Yürüyüş boyunca 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Yaşasın Cumhuriyet' sloganları atıldı. Bir grup öğrenci ise Öğrenci Andı'nın yazılı olduğu dövizlerle yürüdü. İlçe merkezinden geçen gruba, çevredekiler de evlerinin balkonlarından alkışlarla destek verdi. Yaklaşık 2 kilometre yürüyen grup yeniden Cumhuriyet Alanı'nda toplandı. Burada saygı duruşunda bulunan grup daha sonra İstiklal Marşı ve Öğrenci Andı'nı okudu.
 
Ahmet ACAR
 
BOLU'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
 
BOLU'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Kazakistan ve Kırgızistan'dan gelen dans grupları renk katarken 2 yaşındaki Arda'nın tören geçişi sırasında asker ve öğrencileri alkışlaması sempatiyle izlenildi.
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, öğrenci ve vatandaşların yoğun katılımıyla Belediye Meydanı'nda kutlandı. Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı AK Parti'li Alaaddin Yılmaz ve Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer'in halkın ve öğrencilerin bayramlarını kutlamasının ardından öğrenciler şiirlerini okudular. Kazakistan ve Kırgızistan'dan gelen dans topluluklarının yaptıkları gösteri kutlamalara renk kattı. Dans gösterileri ilgiyle izlenirken vatandaşlar yabancı konuklara yakın ilgi göstererek hatıra fotoğrafları çektirdi. Tören geçişi sırasında minik Arda'nın öğrenci ve askerleri selamlama anı sempatiyle izlenildi. Arda'nın, Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanlığı tören mangasının geçişi sırasındaki neşeli tavırları ve alkış tutması tören geçişine renk kattı. 
 
Mutlu YUCA- Taner BAYAR
 
AMASYA'DA CUMHURİYET COŞKUSU
 
AMASYA'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.
 
Cumhuriyet Bayramı'nın 90'ıncı yılı kutlamalarında Amasya'da büyük bir coşku yaşandı. 7'den 70'e herkesin büyük ilgi gösterdiği Yavuz Selim Meydanı'ndaki kutlamalara, Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Haluk Yıldızdan, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, askeri ve mülki idare amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ellerinde Türk bayrakları ile meydanı dolduran Amasyalılar renkli görüntüler oluşturdu.
 
Halk oyunları gösterileri, öğrencilerin günün anlamına belirten şiirler okumasının ardından yapılan kortej yürüyüşü ile kutlamaların Yavuz Selim Meydanı'ndaki bölümü sona erdi.
 
Savaş TUTAK
 
ANTALYA'DA COŞKULU CUMHURİYET KUTLAMASI
 
ANTALYA'daki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları büyük coşkuya sahne oldu. Binlerce Antalyalı, Cumhuriyetin 90'ıncı yılını kutlamak için alanlara akın etti.
 
Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Vali Sebahattin Öztürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İrfan Can, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın'ın askeri erkan, kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinin tebriklerini kabulüyle başladı. Vali Öztürk ve beraberindekiler daha sonra Antalya Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği'nin Çanakkale Zaferi ve Kurtuluş Savaşı konulu fotoğraf sergisinin açılışını yaptı, ardından Cumhuriyet Caddesi üzerindeki tören alanında bekleyen halkın bayramını kutladı.
 
Cumhuriyetin 90'ıncı yılı kutlama törenlerine Antalyalılar yoğun ilgi gösterdi. Sıcak havayı da fırsat bilip Cumhuriyet Caddesi'ne akın eden 7'den 77'ye binlerce Antalyalı, ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Bayramı'nın coşkusunu yaşadı. Dev Türk bayrağı ve Atatürk posterinin asıldığı alanda geniş güvenlik önlemleri alınırken, çatılarda Özel Harekat polisleri görev yaptı.
 
Şiir ve halk oyunları gösterilerinin sunulduğu törende bir konuşma yapan Vali Öztürk, "Bugün Cumhuriyetimiz 90 yaşında. 90 yılda Türkiye Cumhuriyeti çok büyük başarılara imza attı. Toplumsal hayatta, ekonomik hayatta çok büyük ilerlemeler kaydetti. Cumhuriyet milletimizin bu coğrafyada yaşama azminin bir ifadesidir. Çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz 90 yılda demokrasinin ilerlemesi, gelişmesi ve kökleşmesinin en önemli nedeni ve dayanağı olmuştur" dedi.
 
Vali Öztürk'ün konuşmasının ardından bando ve müzikler eşliğinde resmi geçit töreni gerçekleştirildi. Vali Öztürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Can ve Başkan Akaydın'ın ayakta selamladığı resmi geçitte öğrencilerin taşıdığı Türk bayraklarının geçişi ayakta alkışlandı. Şehit aileleri, gaziler, öğrenciler, sporcular ve sivil toplum kuruluşlarının geçişi ilgiyle izlenirken, askeri birliklerin geçişi sırasında ise coşku zirveye ulaştı.
 
Resmi geçitte ayrıca, 8 okuldan 330 öğrencinin oluşturduğu okullar bandosu, Akdeniz Üniversitesi Amerikan Futbolu ve paten gruplarının gösterileri dikkat çekti. Akdeniz Üniversitesi Amerikan Futbolu Takımı oyun anındaki mücadeleyi canlandırırken, töreni ayakta izleyen Vali Öztürk, Garnizon Komutanı Can ve Başkan Akaydın'ın önüne yuvarlandı.
 
Özgür ÖZTÜRK
 
SAMSUN'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
 
SAMSUN'da, Cumhuriyet Bayramı düzenlenen törenlerla, coşkuyla kutlandı.
 
Samsun'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Valilik'te düzenlenen törenle başladı. Vali Hüseyin Aksoy, 'Yaşayan Atatürk Salonu'nda tebrikleri kabul etti. Kutlamalar daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti. Vali Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Yusuf Ziya Yılmaz, vatandaşları selamladı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunmasının ardından Vali Aksoy vatandaşlara hitaben konuşma yaptı. Daha sonra iki öğrenci 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiir okudu. Kutlama programına vatandaşlar ellerine aldıkları Türk bayrakları ile katıldı. Türkiye'nin çeşitli bölgelerine ait halk oyunu gösterileri sırasında vatandaşlar alkışla tempo tuttu. Halk oyunu gösterilerinin ardından kutlama programı geçiş töreni ile devam etti. Program geçiş törenin ardından sona erdi.
 
Tören alanının yanında İl Emniyet Müdürlüğü tarafından getirilen similasyon aracına vatandaşlar büyük ilgi gösterildi. Vatandaşlar 5 kilometre hızla takla atan otomobilin içinde hem emniyet kemeri takarak hem de emniyet kemeri takmadan durmaya çalıştı.
 
Yaprak KOÇER- İlker AKTAŞ
 
VALİ, BAYRAM KUTLAMASINDA ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK İSTEDİ
 
CUMHURİYETİN 90'ıncı yıl dönümü Van, Hakkari ve Bitlis'te törerlerle kutlandı. Törenlerde Van Valisi Aydın Nezih Doğan, çözüm sürecine destek istedi. Hakkari'nin Çukurca İlçesi Kaymakamı Ünal Koç da, vatandaşların Cumhuriyet Bayramı'nı Kürtçe kutladı.
 
Van'daki tören sabah Valilik önendeki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı. Daha sonra Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Belediye Başkan Yardrımcısı Fazıl Kaya ile Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu tören birlikleri ve halkın bayramını kutladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, çözüm sürecine destek istedi.
 
Cumhuriyetin millet tarafından mutabakatla benimsendiğini belirten Vali Doğan şöyle konuştu:
 
"Bunda cumhuriyet rejiminin millet egemenliğine dayanmasının payı büyüktür. Bugün artık herkes bu ülkenin eşit haklara sahip, asil ve özgür vatandaşıdır. Etnik kökenimizin veya dünya görüşümüzün esiri olmadan, farklılıklara saygı göstererek yolumuza devam edeceğiz. Bu yüzden kavgadan kaçınmamız ve barıştan yana olmamız gerekir. Özellikle bölgemizde yaşamakta olduğumuz sürecin arkasında varolan bu vizyonu hiç kimse görmezden gelmemeli ve bu huzur ortamının korunması için katkı koymaktan geri kalmamalıdır."
 
Konuşmanın ardından Cumhuriyet Bayramı kutlamaları halkoyunları gösterisi, ödüllerin verilmesiyle ve geçiş töreniyle son buldu.
 
Hakkari'deki kutlamalar ise Vali Necmettin Kalkan'ın tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Kutlama törenleri daha sonra Şehir Stadı'nda devam etti. Törende Vali Necmettin Kalkan ve Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Muzaffer Sönmez vatandaşların bayramını kutladı. Hakkari, Kars ve Artvin holkoyunları ekiplerinin gösterisi sonrası kutlamalar tören geçişiyle sona erdi. 
 
Hakkari'nin Kuzey Irak'a sıfır noktasında bulunan Çukurca İlçesi'nde de Cumhuriyet Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törende günü anlam ve önemini anlatan konuşmayı yapan Çukurca Kaymakamı Ünal Koç, konuşmasının sonunda Çukurcalıların bayramını Kürtçe kutladı. Kutlamalar Türkçe ve Kürtçe müzik eşliğinde protokol, asker ve vatandaşların halay çekmesiyle son buldu.
 
Bitlis'te de Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törenler Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Garnizon Komutanı Albay Halil Şen'in tören birlikleri ve vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Törenler, konuşmaların ardından Cumhuriyet'in 90'ıncı yıldönümü nedeniyle yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerin verilmesi ve geçiş töreniyle sona erdi.
 
Osman BEKLEYEN- Behçet DALMAZ- Özcan ÇİRİŞ- Serdar KARA/VAN, HAKKARİ, BİTLİS, 
 
SİVAS'TA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
 
CUMHURİYETİN kuruluşunun 90'ıncı yıldönümü, Sivas'ta düzenlenen törenlerle kutlandı. Kutlamalara halk büyük ilgi gösterdi. 
 
Sivas'taki kutlamalar Valilik binasında bayram tebriklerinin kabulü ile başladı. Ardından etkinlikler İnönü Bulvarı üzerindeki Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi önünde devam etti. Törene Vali Vekili Ömer Kalaylı, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün yanı sıra il protokolü ve askeri erkan katıldı. Havanın açık ve güneşli olması nedeni ile vatandaşlar da alanı doldurarak bayram törenlerini ilgiyle ve coşkuyla izledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Cumhuriyet Bayramı nedeni ile düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere il protokolü tarafından ödülleri verildi. Halk oyunları ekibi ve ardından minik sporculardan oluşan Wushu takımı gösteri yaptı.
 
Daha sonra ise tören geçişi düzenlendi. Tören geçişine kentte bulunan okullar da öğrenciler ile katıldı. Yürüyüşe katılan öğrenciler arasında başörtüsü takanların da bulunduğu görüldü. Askeri personelin yanı sıra kısa süre önce kurulan Sivas Emniyet Müdürlüğü Atlı Polis Grup Amirliği ekipleri de tören geçişinde yer aldı. Katılanlar, askeri birlikleri alkışlarla izledi.
 
Gökhan CEYLAN 
 
TRABZON’DA CUMHURİYET COŞKUSU 
 
29 EKİM Cumhuriyet Bayramı Trabzon'da da coşkuyla kutlandı.
 
Valilik önünde düzenlenen törene Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Trabzon Belediyesi törene katılan vatandaşlara ve çocuklara 7 bin Türk bayrağı ve balon dağıttı. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen kompozisyon, şiir ve koşu gibi çeşitli yarışmalarda başarı gösteren öğrencilere hediyeler verildi. Davul zurna eşliğinde yapılan halk oyunları ekiplerinin gösterisi ilgiyle izlendi.
 
Trabzon Belediyesi bandosu eşliğinde gerçekleştirilen tören yürüyüşünde başörtülü bir kız öğrencinin Türk bayrağıyla geçiş yapması dikkat çekti, Türk bayraklarıyla süslenmiş klasik bir otomobilin tören alanından geçişi de ilgi odağı oldu. Törende Bakkallar Odası tarafından çocuklara şeker ve çikolata ikram edildi. Çoşkuyla gerçekleşen kutlama töreni öğrenci, asker, kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçların geçişinin ardından sona erdi. 
 
Fatih TURAN
 
YOZGAT'TA CUMHURİYET COŞKUSU
 
YOZGAT'ta Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet alanında düzenlenen kutlama programı, Vali Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Yusuf Başer ve İl Jandarma Kolutanı Albay Recep Yalçınkaya'nın halkın bayramını kutlamasıyla başladı.
 
Cumhuriyetin ilanının 90'ıncı yıl dönümü kutlama programı kapsamında düzenlenen tören öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasıyla devam etti. Vali Abdulkadir Yazıcı günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, "Türk milletinin en büyük bayramını kutlarken Cumhuriyetin nitelikleri ve tüm kazanımları ile her geçen gün daha ileri hedeflere taşımanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
 
Vali Yazıcı'nın konuşmasının ardından halk oyunları gösterileri yapıldı. Tören, öğrenciler ve askerlerin yürüyüşünün ardından sona erdi. Polis Okulu öğrencileri ve askerlerin tören yürüyüşü yoğun alkış aldı. 
 
Harun GÖKÇEOĞLU
 
EL ARABALI TEMİZLİK GÖREVLİSİ GEÇİT TÖRENİNDE
 
ZONGULDAK'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına halk yoğun ilgi gösterdi. Geçit töreni sırasında araya giren ve el arabasıyla protokolün önünden geçen belediye temizlik görevlisi ilgi çekti.
 
Valilik önündeki Gazipaşa Caddesi'nde düzenlenen törene halk, geçen yıllara oranla daha büyük ilgi gösterdi. Ellerindeki Türk bayrakları ve balonlar ile tören alanına gelen halk, bayram coşkusunu yaşadı. Çocuklar da törene renk kattı. Vali Ali Kaban, Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir ve 3'üncü Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Nejdet Köse ile araç üzerinde halkın bayramını kutladıktan sonra bir konuşma yaptı. Daha sonra öğrenciler, Cumhuriyet ve Atatürk konulu şiirler okudu. Halk oyunları gösterilerinin ardından da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında okullar arasında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.
 
Ardından geçit töreni yapıldı. Protokolde ayağa kalkan Vali Ali Kaban, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Tuğgeneral Nejdet Köse, ilk olarak askeri bandoyu selamladı. Askeri bandodan sonra arkada yer alan okulların geçiş yapması beklenirken, araya giren belediye temizlik görevlisinin caddede yürüdüğü görüldü. Bir miktar çöp ve süpürgesi bulunan el arabasıyla protokolün bulunduğu yere yaklaşan ve ayakta bulunan Vali Kaban, Başkan Akdemir ile Tuğgeneral Köse'nin önünden geçen temizlik görevlisi, herkesi şaşırttı. Protokoldeki daire müdürlerinden bazıları ise önlerinden geçerek yoluna devam eden görevliyi gülümseyerek izledi. Adının Muharrem olduğunu söyleyen görevli, tören alanının temizliğinden sorumlu olduğunu belirterek, o sırada oradan geçmek zorunda olduğunu belirtti.
 
Temizlik görevlisinden sonra arkada bulunan okullar sırayla geçiş yaptı. Okullardan bazılarında başörtülü öğretmenler de yer aldı. Öğrencilerden sonra da sivil toplum örgütleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu maden işçileri, emniyet görevlileri ve askeri birlik geçiş yaptı. Tören, güvenlik güçlerinin araçlarının geçiş yapmasıyla sona erdi.
 
Ersin ERCAN
 
ORDU'DA CUMHURİYET COŞKUSU
 
ORDU'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Tertip Komitesi ile görüşerek bayramı stadyumda da kutlayabileceklerine dikkat çekerek, "Muhteşem bir kalabalık burası, artık Cumhuriyet coşkusunu almıyor" dedi.
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 90'ıncı yılı Bahçelievler Mahallesi Orgeneral İbrahim Fırtına Bulvarı tören alanında büyük coşkuyla kutlandı. Törene Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Yarbay Garip Gümüş, Belediye Başkanı CHP'li Seyit Torun, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, polis, askeri ekran, öğretmen öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören kapsamında Ordu Valisi Kenan Çiftçi, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle devam eden kutlamalar halk oyunları ekibi zeybek gösterisi, şiirlerin okunması, tören yürüyüşü ve araç geçişiyle sona erdi. 
 
Araç geçişinde en fazla ilgiyi ise hurdadan alınarak modifiye edilmiş Türk Bayrağı ve Atatürk resimleriyle süslenmiş olan 'Murat 124' arabalar gördü. Motorlu paraşüt gösterisinin de büyük ilgiyle izlendiği törenin ardından Vali Çiftçi tertip komitesini kutladı. Vali Çiftçi, "Arkadaşlarla şunu düşündük. Dedik ki geridekiler burayı göremiyor, daha farklı bir ortam da yuvarlak olabilecek ama halkın içinde nerede kutlayabiliriz. Statta mı başka bir alanda mı inşallah onu değerlendireceğiz. Muhteşem bir kalabalık" dedi.
 
Bayramın stadyumda kutlanabileceğine dikkat çeken Vali Çiftçi daha sonra gazetecilere açıklama yaptı. Vali Çiftçi, "Yine halkın içinde, komiteyle birlikte değerlendireceğiz. Biz bu kalabalığı görünce biliyorsunuz arkası yaklaşık 2 kilometre gerideydi. Konuşmalar eğlenceler burada icra edildi. Oradakiler biraz duyamadı bunu. Daha yuvarlak böyle herkesin görebileceği, yeri bunu komiteyle birlikte değerlendireceğiz. Burası artık Cumhuriyet coşkusunu almıyor" diye konuştu.
 
Nedim KOVAN
 
 
CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI 
 
KONYA'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, halkın yoğun katılımıyla coşkuyla kutlandı.
 
Cumhuriyet'in kuruluşunun 90'ıncı yıl dönümü nedeniyle Ferit Paşa Caddesi'nde kutlama töreni düzenlendi. Ellerine Türk bayrağı'nı alan çocuklar aileleriyle birlikte töreni izlemeye geldi. Halkın yoğun katılımının olduğu törende, çoğunluğu milletvekilleri için ayrılan protokolün birinci sırasındaki koltukların boş kalması dikkat çekti. 
 
Konya Valisi Muammer Erol, Garnizon ve 3'üncü Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Ali Çetinkaya ile Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tören için hazırlanan askeri araçla halkın bayramını kutladı. Ardından Vali Erol, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Törende, kompozisyon, resim ve spor müsabakalarında dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Halk oyunları gösterisinin ardından tören geçidi ile program sona ererken en çok alkışı da geçit törenindeki askerler aldı. 
 
İsmail AKKAYA
 
TÖREN GEÇİŞİNDE KAMYONETTE BALONLAR PATLADI: 6 KADIN YARALANDI
 
HATAY'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde gerçekleştirilen resmi geçit sırasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne ait kamyonetin kasasında bulunan balonların patlamasıyla çıkan yangında 6 kadın yaralandı.
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için Atatürk Caddesi'nde düzenlenen törene Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Garnizon Komutanı Piyade Albay Hasan Polat, Antakya Belediye Başkan Vekili Serdar Güven ile vatandaşlar katıldı. Burada yapılan kutlamanın ardından resmi geçit törenine geçildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne ait arkası branda ile kapalı olan 31 ADD 56 plakalı kamyonet tam protokolün önünde geçtiği sırada kasadaki helyum gazı dolu balonlar patladı, ardından da gazeteler alev aldı. Kamyonetin kasasında bulunan ve törene katılanlara çiçek atan Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde görevli kadınlar da bir anda alevlerin arasında kalınca çığlık attı. Kamyonet durdurulurken vatandaşlar kadınların yardımına koştu. Kasadan indirilen 6 kadının elleri, yüzleri ve saçları yandı. Olay yerinde bekleyen sağlık görevlilerinin müdahale ettiği 6 görevli, ambulanslarla Antakya Devlet Hastanesi'ne götürüldü.
 
Kamyonetin kasasındaki gazeteler ise vatandaşlar tarafından söndürüldü.
 
Mehmet EZER-Ramazan ÇELİK/ ANTAKYA
 
ERZURUM VE AĞRI'DA COŞKULU 29 EKİM KUTLAMASI
 
CUMHURİYETİN kuruluşunun 90'ıncı yıldönümü Erzurum'da coşkuyla kutlandı. Töreni izlemeye gelen 80 yaşındaki Vahdettin Kotan çevresindekilere 'Andımız'ı okudu. Ağrı'daki kutlamalarda ise Türkçe ve Kürtçe türküler seslendirildi.
 
Erzurum'da Havuzbaşı semtinde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Vali Ahmet Altıparmak ile eşi Özden Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Ahmet Küçükler ile eşi Ayşenur Küçükler, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu ile eşi Perihan Başoğlu, İran'ın Erzurum Başkonsolosu Rıza Kılıçhan, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, kamu kurum müdürleri, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, askerler, subaylar, polisler ve vatandaşlar katıldı. Töreni izlemeye gelenlerden 80 yaşındaki Vahdettin Kotan'ın elindeki bayrağı sallayarak 'Andımız'ı okuması dikkat çekti. 
 
Tören sırasında bedensel engelli olan Yasin Sezer asker kıyafeti ve sırtındaki Türk bayrağıyla geçiş yaptı. Tören sonrasında Vali Ahmet Altıparmak, Yasin Sezer ile bir süre sohbet ederek kendisini yormamasını söyledi. Vali Altıparmak daha sonra çocuklara oyuncak verdi. 
 
Ağrı'daki Cumhuriyet Bayramı törenlerinde ise valilik bünyesindeki 100 Gülen Yüz Korosu Türkçe ve Kürtçe türküler seslendirdi. Protokol ve vatandaşlar türkülere ilgi gösterdi. Öte yandan Valilik tarafından düzenlenen 2013 yılı 'Köy Güzeli Yarışması'nda dereceye giren ilk 3 köye 30, 20 ve 10 bin lira ödülü Vali Mehmet Tekinarslan verdi.
 
Nursima KESKİN- Kerim BURUCU- Asef ULAŞ/ERZURUM, AĞRI
 
DİYARBAKIR'DA CUMHURİYET BAYRAMI 'BARİYERSİZ' KUTLANDI
 
DİYARBAKIR'da Cumhuriyet Bayramı coşku içinde kutlanırken, bu yıl ilk kez vatandaşların önüne konulan bariyerler kaldırıldı.
 
Diyarbakır'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Valilik Caddesi üzerinde gerçekleştirildi. Törene Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Vali Mustafa Cahit Kıraç, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep, Emniyet Müdürü Recep Güven, askeri erkan katılırken, BDP'den katılım olmadığı görüldü. Protokolde Ak Parti Milletvekili Cuma İçten için ayrılan koltuğa Hülya adında küçük bir çocuk oturdu. Minik Hülya, elinde simit ve su ile törenleri izledi.
 
Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı törende bu yıl bir ilk yaşandı. Daha önceki yıllarda töreni izleyen vatandaşların önüne konulan demir bariyerlerin bu yıl kaldırıldığı görüldü. Kentte ilk kez bariyerler kaldırılarak törenler halkla iç içe kutlandı.
 
Vali Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'ın gelecekte bir marka kent olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek şunları söyledi:
 
"Dünden daha huzurlu olan bu kadim kent, gelecekte ise hak ettiği yeri alacaktır. Özellikle son aylarda yaşanan huzur iklimi bölge insanımızın kendine olan güvenini tazelemiş, umutlarını yeşertmiştir. Yapılan son yasal düzenlemeler, demokratik açılımlar, devletimizi vatandaşına bir adım daha yaklaştırmıştır. Artık kendi geçmişiyle hesaplaşan, yapılan hatalarla yüzleşmekten çekinmeyen, hesap soran bir irade vardır. Ancak ortaya konan iyi niyete, atılan adımlara karşı önyargıyla yaklaşan ve karanlıktan beslenen kesimler de mevcuttur. Yaşadıkları karanlık iklimlerini bütün ilimize ve bölgemize yaymaya çalışanlara karşı uyanık olmak, olayları ve kişileri ön yargıdan uzak, cesur bir şekilde değerlendirmekte bölge insanın görevidir. Çünkü nasıl ki devlet insanını yaşattığı sürece ayakta kalabilecek ise vatandaşlar da mutluluğu ancak gelişmiş ve demokratik bir devlet sistemi içerisinde elde edebileceklerdir. Devletsizliğin halka nelere mal olduğunu görmek için geçmişe gitmeden yakın çevremizdeki yaşanan olayları değerlendirmek yeterlidir. Bu anlamda vatandaşlarımızın hukuka saygılı, yükümlülüklerini yerine getiren öte taraftan ise hakkını sonuna kadar arayan, adaletsizliğe dur demesini bile bireyler olması son derece önemlidir."
 
Daha sonra 7'nci Kolordu Komutanlığı'na ait birliklerin geçiş töreni gerçekleştirildi. Geçişte Stinger füzeli tanklar büyük ilgi gördü. Törende okulların geçişi sırasında türbanlı bir öğretmen ve öğrencinin yürümesi dikkat çekti. Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin yürüyüşü sırasında ise çelik yelekli polislerin silahlı olarak güvenlik önlemleri aldı.
 
Törenin ardından Vali Kıraç, vatandaşlarla halay çekti.
 
Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR
 
GAZİANTEP VE ŞANLIURFA'DA CUMHURİYET COŞKUSU
 
CUMHURİYET'in ilanın 90'ıncı yıldönümü; Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te coşkuyla kutlandı.
 
Gaziantep Kamil Ocak Stadı'ndaki törene Vali Erdal Ata, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Asım Güzelbey ile yaklaşık 500 kişi katıldı. Protokol üyeleri, stadyumda tören aracı üzerinden kutlamalara katılanların bulunduğu tribünleri selamladı. Burada halka hitap eden Gaziantep Valisi Erdal Ata, milletin ruhuna, karakterine en uygun olan ve dünyanın en çağdaş yönetim biçimi olan Cumhuriyete kavuşmanın kolay olmadığını söyledi. 
 
Protokol konuşmalarının ardından çeşitli turnuvalarda dereceye giren öğrencilere madalyaları takdim edildi. Kutlamalar, halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreni ile son buldu.
 
Şanlıurfa'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri Cumhuriyet Caddesi'nde düzenlendi. Törende konuşan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Suriye sınırındaki Ceylanpınar'da yaşanan bir kişinin ölümü nedeniyle Cumhuriyet resepsiyonunun iptal edildiğini belirterek, "Dün Ceylanpınar'da Suriye tarafından gelen serseri bir kurşun ile kaybettiğimiz Ceylanpınarlı vatandaşımız İdris Akgül'e rahmet diliyorum. Urfa'mıza Ceylanpınar'ımıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Allah'tan tez zamanda bu anlamsız savaşın anlamsız kavgaların sona erdirmesini bölgeye barış ve huzurun gelmesi içtenlikle temenni ediyorum. Cumhuriyet belirli bir sınıfın belirli bir zümrenin eseri değildir. Cumhuriyet bütün milletimizindir. Cumhuriyet Bayramı bütün unsurlarıyla işgalcilere karşı namus ve şerefi ile mücadele veren şanlı bayrağımızı göndere çeken bütün Anadolu halkının milletimizin eseri ve onun bayramıdır" dedi. 
 
Günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam eden kutlamalar; çevik kuvvet ekibi ile Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın da (TOMA) yer aldığı tören geçidi ile son buldu.
 
KİLİS'TE COŞKULU KUTLAMA
 
Kilis'te ki kutlamalar ise Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Törene; Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Abdi Bulut, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Erkan Alacakurt, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr İsmail Güvenç ile vatandaşlar katıldı. Vatandaşların ilgi gösterdiği kutlamalarda, gösteriler yapıldı, şiirler okundu.
 
Kahramanmaraş'ta yapılan kutlamalar ise Vali Şükrü Kocatepe'nin makamında tebrikleri kabulü ile başladı. Trabzon Bulvarı'nda resmi geçit törenleri ile devam eden kutlamalara; Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Emniyet Müdürü Metin Aşık, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan ve vatandaşlar katıldı. Tören aracı üzerinde halkı selamladıktan sonra konuşan Vali Şükrü Kocatepe, Cumhuriyet'in en büyük miras olduğunu belirterek, "İstiklal Savaşımız işgalcilerin üstün silah ve her türlü desteğe sahip kuvvetlerine karşı, 7'den 70'e herkesin katılarak dişiyle, tırnağıyla, kazandığı örnek bir mücadele olarak dünya tarihine geçmiştir" dedi.
 
Adıyaman'da gerçekleştirilen Cumhuriyet'in 90'ıncı kuruluş yıldönümü etkinlikleri Adıyaman Atatürk Stadı'nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı AK Parti'li Necip Büyükaslan ve Jandarma Alay Komutanı Yarbay Yusuf Yalçın tören aracı üzerinden halkı selamladı. Kutlamalara katılanlara hitap eden Vali Mahmut Demirtaş, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90'ıncı yılının bir başarının olgunlaşma öyküsü olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti gerçek anlamda demokratik, layık ve sosyal bir hukuk devletidir" dedi.
 
Konuşmanın ardından Cumhuriyet yol koşusunda dereceye giren öğrencilere bisiklet ve kitap hediye edildi, kortej yürüyüşü yapıldı. Etkinlikler; öğrenciler ve askerlerin geçit töreni ile sona erdi.
 
Eyyüp BURUN- Ömer Pınar- Lütfi YIKAN- Mahir ALAN- Reşit ÇELEBİOĞLU/GAZİANTEP, ŞANLIURFA, KAHRAMANMARAŞ, ADIYAMAN, KİLİS, 
 
KAYSERİ'DE CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
 
29 EKİM Cumhuriyet Bayramı'nın 90’ncı yıldönümü Kayseri'de törenlerle kutlandı. Mustafakemalpaşa Bulvarı’ndaki törende çevredeki evlerin Türk bayraklarıyla donatılması, çocukların aileleriyle birlikte balon ve Türk bayağıyla töreni izlemesi dikkat çekti. 
 
Kutlamalar, Vali Orhan Düzgün’ün makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Mustafakemalpaşa Bulvarı'nda düzenlenen tören ise, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral’ın üstü açık araçla, asker, öğrenci ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Orhan Düzgün, Cumhuriyet'in 90’ıncı yılının kutlamanın gurur ve sevincini yayadıklarını söyledi. Tüm vatandaşların bayramını kutlayan Düzgün, "Atatürk, 29 Ekim 1923'te yeni Türk Devleti'nin yönetim biçimini Cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Kahraman milletimiz, fiilen kazandığı bağımsızlığını, uluslararası hukuk alanında da bu tarihte ‘Türkiye Cumhuriyeti’ olarak tescil etmiştir” dedi.
 
Öğrencilerin Cumhuriyet temalı şiirler okuduğu tören, Büyükşehir Belediye bandosu eşliğinde askeri birlikler, polis okulu öğrencileri ve öğrencilerin geçişiyle sona erdi.
 
Demet ÖZTÜRK
 
İZMİT'TE CUMHURİYET BAYRAMI'NDA MUSTAFA CECELİ KONSERİ
 
İZMİT'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İsmet Paşa Staduyumu'nda coşku içersinde kutlandı. Pop şarkıcısı Mustafa Ceceli söylediği birbirinden güzel şarkılarla kutlamaya katılanları coşturdu. 
 
Kutlamalara Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, EDOK Komutanı Tümgeneral Muharrem Yavaş ile çok sayıda vatandaş katıldı. 
 
Tören öncesinde konuşma yapan ve Türkiye'nin bölgesinde bir yıldız gibi parladığını söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca konuşmasına şöyle devam etti: 
 
"Türkiye sürekli gelişen bir ülke ve bulunduğu coğrafyada bir yıldız gibi parlıyor. Devletimiz sadece ekonomik değil, demokratik hayata geçişteki başarısı ile hepimizi mutlu etmektedir" diye konuştu. 
 
Halkoyunları gösterisinin ardından resmi geçit töreni yapıldı. Ardından sahneye çıkan Mustafa Ceceli, söylediği şarkılarla unutulmaz bir gün yaşattı.