BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (9.7.2014 / Çarşamba / 00:01 itibaryle)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (9.7.2014 / Çarşamba / 00:01 itibaryle)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 8 Temmuz 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu, saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

 

08.07.2014 11:13

SOMA ÖNCESİ KÖMÜRDE VERİMLİLİK DE HIZLI YÜKSELDİ

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verilmlilik Genel Müdürlüğü'nün üç aylık istatistikleri de, başta kömür üretimi olmak üzere, madencilikte verimliliğin de yılın ilk çeyreğinde hızlı yükseldiğini gösterdi.

Bakanlık verilerine göre, Madencilik Ve Taş Ocakçılığı sektöründe, 2013 yılının ilk çeyreğinde 90.37 olan çalışan kişi başına üretim endeksi, 2014 yılında 98.95'e yükseldi. Veriler, Soma öncesi bu alanda çalışan kişi başına üretim endeksinin 8.58 puan birden yüseldiğini gösterdi.

Endeksin alt kollarından "kömür ve linyit çıkartılması"nda, 2013 yılının ilk çeyreğinde 86.32 olan verimlilik endeksi, 2014 yılının ilk çeyreğinde 94.91 düzeyine yükseldi. Taş kömür madenciliğinde verimlilik de, 2013 yılının ilk çeyreğinde 79.14 olan düzeyinden, 2014 yılının aynı döneminde 12.32 puan birden artışla 91.46 düzeyine yükseldi.

Linyit madenciliğinde, 2013 yılının ilk çeyreğinde 85.96 olan çalışan kişi başına üretim endeksi, 2014 yılının aynı döneminde 6 puanlık yükselişle 91.95 düziyine çıktı.

Çalışan kişi başına üretim endeksinde metal madenciliğinde de 2014 yılında artış olduğu görüldü. Demir cevherleri madenciliğinde 2013 yılı ilk çeyreğinde 96.93 olan verimlilik, bu yılın aynı döneminde 12.51 puan birden artışla 109.44 düzeyine yükseldi. Diğer demir dışı metal cevherleri madenciliği ise 2013 yılının ilk çeyreğinde 102.26 olan endeks, 2014 yılının ilk çeyreğinde 1.07 puan artışla 103.33'e çıktı.

"VERİMLİLİK ARTIŞI MAKİNALAŞMAYLA OLMALI"

DHA'nın sorularını yanıtlayan Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Madencilik Ve Taş Ocakçılığı sektöründe kişi başına üretim endeksinin 100'ün altında görünse de, emek yoğun bir sektör olarat madencilikte bu oranların yüksek kabul edildiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Makinalarla kömür çıkarılıyor olsa verimlilik daha da artacaktır. Ancak sağlıksız çalışma düzeninde işçilerin verimliliği azalır. Madencilik alanında Türkiye küresel olarak ucuz maliyetle rakebet etmek istiyor. Maliyetleri düşürmek için çalışanların hayatını tehlikeye atılıyor. Küresel rekabet üzerinden değerlendirme yapıldığında; termik santraller ithal kömür alıyorum dediği zaman daha düşük seviyeleredeki madenlerle mücadele ettiği için, bu durum Türkiye'nin koşullarını da aşağıya çekiyor" dedi.

"DAHA AZ İŞÇİYLE DAHA ÇOK KÖMÜR ÇIKARMA VAR"

Türkiye'deki madenlerde verimlilik artışının insan gücüne dayandırıldığını vurgulayan Özgür Müftüoğlu, Soma'da yaşanan faciada işçilerin kapasitelerinin üzerinde çalıştığına dikkat çekti ve şöyle devam etti:

"Soma işvereni, 1 ton kömürün maliyetini 20 dolara düşürdükleri söylemişti. Bu söylediğinde zaten verimlilik artışının emeğe dayalı olduğu gizli. Madencilerin mesai saatleri ve madenlerdeki teknoloji yatırımları hakkında anlattıklarıda bize ipucu veriyor. Bu, insan yaşamını hiçe sayan bir çalışma ortamı. Orada daha az işçiyle daha çok kömür çıkarma var. Türkiye Kömür İşletmeleri, 'Siz ne kadar kömür çıkarıyorsanız biz alırız' diyor; yani, satışı garanti. Bu durumda iş veren de daha fazla kâr peşine düşüyor. Teknolojik yatırımlar, makina ve tesisat yatırım maliyetlerini artırıyor. Emeği daha fazla çalıştırarak, çalışma düzenini hiçe sayan koşullarda, iş güvenliği önlemleri almayarak, ucuza işçi çalıştırarak maliyetleri daha fazla düşürüyorlar. Madenlerde yeterli tedbirlerin alınmaması, çıkabilecek olaylarda, çalışanların madenden tahliye edilmesi, teknoloji yatırımları, işveren tarafından maliyet olarak görülüyor. İş veren bu yatırımları yapmadığı zaman cinayete dönüşen iş kazaları meydana geliyor."

MADENCİLİKTE VERİMLİLİK / 2013 İLK ÇEYREK

Kömür ve linyit çıkartılması 86.32

Taş kömürü madenciliği 79.14

Linyit madenciliği 85.96

Demir cevherleri madenciliği 96.93

Demir dışı cevherler madenciliği 102.26

MADENCİLİKTE VERİMLİLİK / 2014 İLK ÇEYREK

Kömür ve linyit çıkartılması 94.91

Taş kömürü madenciliği 91.46

Linyit madenciliği 91.95

Demir cevherleri madenciliği 109.44

Demir dışı cevherler madenciliği 103.33

1-041.jpg

08.07.2014 11:50

MADENCİ BABANIN KIZI ŞİMDİ DE SOMA FACİASININ RESMİNİ ÇİZDİ

ZONGULDAK'ta, maden işçisinin baretindeki ışıkla evini aydınlatmasını tasvir ettiği resim Soma faciasının ardından sosyal medyada paylaşım rekorları kıran lise öğrencisi 16 yaşındaki Nihal Acar, bu kez 301 işçinin öldüğü facianın resmini çizdi. Acar'ın, yine madencinin baret ışığıyla aydınlattığı ocaktan önce sıcak kömür, sonra da işçilerin cesetlerinin çıkarılmasını yansıttığı çalışması sosyal medyada ilgi gördü.

Babası 40 yaşındaki İlhan Acar, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi'ne bağlı maden ocağında çalışan Erdemir Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Nihal Acar'ın, madenci babanın baretindeki ışıkla aydınlattığı evinde eşi ve çocuğunu tasvir ettiği resmi, Soma faciasından sonra sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. Acar'ın pastel boya ile yaptığı resmin daha sonra animasyon çalışması da yapıldı.

Acar, şimdi de televizyonda izlerken büyük üzüntü yaşadığı 301 işçinin öldüğü Soma faciasının resmini çizdi. Acar çalışmasında, facia öncesi ocaktan sıcak kömür çıkmasına rağmen önlem alınmamasına vurgu yaptı. Yine madencinin baret ışığıyla aydınlattığı ocaktan önce vagonlarla sıcak kömür, arkasından da işçilerin cesetlerinin çıkarılmasını tasvir eden resim sosyal medyada ilgi gördü. Nihal Acar'ın babasının Facebook sayfasında yer verdiği resim, bir çok kullanıcı tarafından beğenilerek paylaşıldı.

SOMA'DAKİ ACIYI RESİME AKTARDI

Nihal Acar, Soma'daki acıyı içinde hissettiğini ve o acıyı resime aktarmaya çalıştığını söyledi. Madenden sıcak kömür çıkmasına rağmen önlem alınmadığını, sonra da facianın yaşandığını belirten Acar, bu durumu resimde de işlediğini belirtti. Nihal Acar, şöyle konuştu:

"Bu resim, Soma'da yaşanan maden faciasının bizi nasıl üzdüğünü anlatıyor. Madenlerde kan akmamasının gerektiğini, gerekli önlemlerin alınması ve böyle olayların bir daha yaşanmaması gerektiğini anlatıyor. Resimde de anlatmaya çalıştığım gibi burada sıcak kömür çıkmış ama önlem alınmamış. Sonra kömür yerine oradan bizim işçilerimiz çıktı, canlarımız çıktı. O maden artık bizim için kömür çıkan bir yer değil madencilerimizin öldüğü bir yer. O yüzden resimde ocağın ağzı kanlı. Tüm madencilerin, hepimizin kan ağladığını anlatıyor."

Baba İlhan Acar da Soma'da katıldığı mitinge kızının çizdiği yeni resim ile gittiğini ve orada da büyük ilgi gördüğünü söyledi. Kızının, yaşanan acıyı farklı bir açıdan resminde anlatmaya çalıştığını belirten İlhan Acar, "Kızım, önlemler alınmadığı için taşeronlaşma ve özelleştirmenin sonucunda ocakların işçilerin hayatlarını kaybetmesine çok müsait olduğunu düşünerek, maden ocaklarından kan aktığını burada yansıtmış" dedi.

2-033.jpg

08.07.2014 17:48

SOMA'DA 6 BİN 579 KİŞİYE PSİKOLOJİK DESTEK

MANİSA Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, maden faciasının ardından ilçede 6 bin 579 kişiye psiko- sosyal destek verildiğini açıkladı. Konan, facianın ardından 120 madenci ailesinin Soma'dan göç ettiğini bildirdi.

Soma'da 301 kişinin ölümü ile sonuçlanan maden faciasının ardından Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Soma Madencileri Psiko-Sosyal Destek Koordinasyon Merkezi kuruldu. Facianın izlerini silmek için başta madenci ve aileleri ile görüşen merkez yetkilileri, çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, merkezde 6 personelin çalıştığını belirterek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İl Müdürü Murat Konan, "Sağlık Bakanlığı ile birlikte bu ailelere psikolojik destek vermek üzere psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve psikiyatrı uzmanı görevlendirildi. Ailelere psiko-sosyal destek sağlanıyor. Kazada sadece yakını vefat eden ailelere değil yaralı ve sağ kurtulanlar da etkilendi. Onlarla ilgili desteği ihtiyaç duyan kişilere destek veriyoruz. Bu bir yıllık süreci kapsıyor. Bu süreçte çocuklar, kadınlar ayrıca ele alınacak. Tüm Soma halkı bizim psiko-sosyal destek programımızın içinde yer alıyor" dedi. Kazadan sonra Soma'dan göç eden madencilerin olduğu bilgisini veren Konan, "Kazadan sonra sırf çalışmak için geldiği Soma'dan ayrılanlar oldu. 120 vatandaş ilçeden ayrıldı. Bu kişilerle ilgili çalışmalara ve destek vermeye devam ediyoruz. Madenciliği bırakanlar da var. Biz bunların takibini de yapıyoruz" diye konuştu.

Şimdiye kadar bin 5 personele 6 bin 579 kişiye psiko-sosyal destek verildiğini dile getiren Konan, çalışmaların uzun bir süre devam edeceğini ifade etti.

3-023.jpg

08.07.2014 19:59

SOMA DAVASI ÖNCESİ HSYK ÜYESİNDEN AKHİSAR ADLİYESİNE ZİYARET

MANİSA'nın Akhisar İlçesi'ne gelen, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1'inci Daire üyesi İsmail Aydın, Soma'da yaşanan maden faciasının ardından ceza yargılamasının yapılacağı Akhisar Adliyesi'ni ziyaret etti.

Soma'da ağır ceza mahkemesi olmadığı için, 301 işçinin ölümüyle ilgili ceza davasının görüleceği Akhisar Adliyesi'ne ziyaret amacıyla gelen HSYK 1. Dairesi Üyesi İsmail Aydın'ı Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Adalet Komisyonu Başkanı Üzeyir Şendil ve adliye personeli karşıladı. Akhisar Adliyesi kütüphanesinde hakim ve savcıların katıldığı toplantı sonrası HSYK 1. Dairesi Üyesi İsmail Aydın, "Soma faciasında şehit olan vatandaşlarımızın işlemlerini yapan meslektaşlarımı ziyaret için buradayım. Gösterdikleri fedakarlık için teşekkür ederim. Akhisar Adliyesi'nde gördüğüm sevgi, saygı ve çalışma azminden dolayı memnun olduğumu ifade ederken yeniden tüm arkadaşlara gayretleri nedeni ile içten şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Ziyareti anısına Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner tarafından HSYK 1. Dairesi Üyesi Sayın İsmail Aydın'a isminin yazılı olduğu Akhisar Belediyespor forması takdim edildi. Akhisar Adalet Komisyonu Başkanı Üzeyir Şendil de yöresel ürünlerin bulunduğu hediye paketi verdi.

İsmail Aydın Akhisar Adliyesi'ne yaptığı ziyaretten sonra Başsavcı Bekir Şahiner ile Soma Adliyesine gitti. Buradaki Hakim ve savcılarla görüştü.

4-015.jpg

OKURLARA ÖNEMLİ NOT:

Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.

Şunu söylememize izin verin; 'Bugün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın, böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı olamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Düşüncemiz; her gece saat 12'den sonra düzenli olarak bir adet il-ilçe-kaza-köy ağırlıklı ve bir adet de Türkiye Geneli olmak üzere iki adet bültenvari haber hazırlamak.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu hayali gerçekleştirebilmek için, siz okurlarımızın bilgi, belge ve desteğine çok ihtiyacımız olacak. Sizler, bizim ana akım-merkez medya harici haber kaynaklarımız olur musunuz?.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimizin sözünü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

[email protected]

e-posta adresimiz 7 gün / 24 saat hizmetinizdedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Düne ait (7 Temmuz 2014) Soma haberimiz için burayı tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı