BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (8.7.2014 / Salı / 00:01 itibaryle)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (8.7.2014 / Salı / 00:01 itibaryle)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 7 Temmuz 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu, saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

 

07.07.2014 11:36

CHP'Lİ ÖZEL: MADENCİLERE VERİLEN KONUT SÖZÜ AFAD'TA TOPLANAN YARDIMLARLA MI YAPILACAK?

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a, "Madencilere verilen konut sözü AFAD'ta toplanan yardımlarla mı yapılacak?" diye sordu.

Özgür Özel, Soma maden ocağında meydana gelen iş kazasından sonra, hükümet tarafından maden ocağında hayatını kaybedenlerin yakınlarına konut sözü verildiğini hatırlatarak, "En son geçtiğimiz hafta Sayın Ayşenur İslam Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD), Soma için toplanan yardım miktarının 20 milyon liraya ulaştığını, ölen madencilerin aileleri için konut yapımına ilişkin üç şirketin teklifte bulunduğunu, bu tekliflerin protokole dönüştürüleceğini, her aileye birden fazla ev de düşebileceğini, bunu da AFAD'ın açıklayacağını söylemiştir" açıklamasında bulundu.

Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği yazılı soru önergesinde, "Madenci ailelerine verilen sözlerden biri olan konutlar TOKİ tarafından mı yapılacaktır? Yapılacak konutlarla ilgili teklifte bulunan 3 firma hangileridir? Madenciler için yapılacak konutların AFAD'ta toplanan yardımlardan mı yapılması düşünülmektedir? Eğer Soma için AFAD'ta toplanan yardımlardan bu konutlar yapılacaksa, hükümet yetkilileri tarafından verilen "konut" sözünü bağışta bulunan kişiler yerine getirmiş olmayacak mıdır? Hükümet yetkililerin verdiği "konut" sözü nasıl ve ne zaman yerine getirilecektir? Yapılacak konutların maliyeti nereden karşılanacaktır?" diye sordu.

07.07.2014 17:19

'MADEN FACİASI SOMA ESNAFINI DA VURDU'

MANİSA Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, Soma esnafının zor günler geçirdiğini söyledi. Faciadan dolayı esnafın kredi borcunu ödeyemediğini kaydeden Çınar, kredi takip oranlarının kent genelinde yüzde 15 olmasına rağmen, Soma'da bu rakamın yüzde 25'e çıktığını belirtti

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar, 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasından Soma esnafının da etkilendiğini ifade etti. Çınar, Soma esnafının kredi kefalet kooperatiflerinden kullandıkları kredileri ödeyemediği için takibe düştüğünü vurgulayarak şöyle konuştu:

"Soma'da üzerimize düşen sorumluluklar var. Kaza dolayısıyla esnaf sıkıntıya düştü. Soma'ya gittik esnafın durumunu yerinde gördük. Oradaki eksikleri tespit ettik. Kefalet kooperatifleri olarak gördüğümüz en büyük eksik, esnafın düştüğü ödeme sıkıntılarıydı. Soma'da kredi takip oranları yüzde 10'lar seviyesindeyken yüzde 25'lere çıktı. Esnaf kredilerini ödeyemiyor. Çünkü alacaklarını alamıyor."

Çınar, ödeme sıkıntısını aşmak için Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin çalışma yaptığını ve en yakın zamanda ödenmeyen kredilerin yeniden yapılandırılması ve faizsiz olarak bir yıl öteleme yapılmasının planlandığını açıkladı.

'YAZ MEVSİMİNİN DE ETKİSİ VAR'

Yaz döneminde il genelinde durgunluk yaşandığını kaydeden Çınar, merkezde 3 bin 500, il genelinde ise 17 bin ortaklarının bulunduğunu ifade etti. Esnafın kredi kullanım limitinin 2014 yılında 150 bin liraya çıktığını hatırlatan Çınar, merkezde 70 milyon, il genelinde de 400 milyon liralık kredi kullanım hacimlerinin olduğunu duyurdu. Çınar, "Yaz tatili döneminde başlayan durgunluk ağustosun sonuna kadar sürecek. Yaz dönemlerinde kredi miktarları azalıyor. Esnafın işleri durgunlaşıyor. Bu yüzden kredilerini ödemekte sıkıntı çekiyorlar" diye konuştu.

 

1-040.jpg

07.07.2014 18:22

SOMA'DA KAZA HEP 'GELİYORUM' DEMİŞ

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden faciasının, aylar öncesinden sinyaller verdiği ortaya çıktı. Bir madende karbon monoksit değeri 50 ppm değerini aştığında işçilerin çıkartılıp önlem alınması gerekirken, Soma'daki aletin 500 ppm'i gösterdiği, zaten daha üstünü de ölçemediği belirtildi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, bilirkişilerin gönderdiği raporlarda, madende ölçülen karbonmonoksit gazının aylar önceden facianın geleceğine işaret ettiğini, hiçbir yetkilinin önlem alma yoluna gitmediğini belirtti. Kamera görüntülerinin de bu durumu desteklediğini belirten Balkız, "Dünya standartlarında bir madende karbon monoksit gazı 50 ppm değerine çıkarsa maden terk edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Oysa kazanın meydana geldiği madende bu değerler çok yüksek olarak belirlenmiş. 8 Mayıs'ta ortalama 115.54 ppm, 7-12 Mart'ta ortalama 76 ppm olup an itabarıyla 500 ppm'i de geçmiştir. Bu anlarda en fazla 500 ppm'e kadar ölçüm yapabilen aletler daha üstünü ölçememişler, ibreler tavana vurmuş. Adım adım tehlike 'geliyorum' diyor ama buna karşılık gerekli tedbirler alınmıyor" dedi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcılığı'nın daha önce denetim ve ölçüm yapan müfettişler için istediği soruşturma izninin de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca henüz verilmediğini belirtti. Balkız, Manisa Barosu olarak 2009 yılından bu yana yapılan tüm teftişlerde imzası olan müfettişlerin ifadelerinin alınmasını istediklerini vurguladı.

İFADE ALIMI BİTTİ

İncelenen kamera kayıtlarına göre faciadan 2 gün önce yoğunlaşan karbonmonoksit gazı dumanının bütün madeni kapladığını, bitkin ve yorgun düşen işçilerin bantlara tutunarak çıkmaya çalıştıklarının görüldüğünü, 11 Mayıs'tan itibaren ciddi bir anormalliğin olduğunun anlaşıldığını dile getiren Balkız, soruşturma dosyasından edindikleri bilgiye göre, bugüne kadar 28 kişinin sanık, 397 kişinin de tanık sıfatıyla ifadesine başvurulduğunu söyledi. Balkız, "Hazırlık dosyasında müşteki ve tanık olarak alınması gereken ifadelerin hepsini almış durumda ve bugün itibariyle ifade alımı bitmiştir" dedi.

Balkız, iddianamenin düzenlenebilmesi için olayı aydınlatmaya yönelik bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulduğunu, ancak daha önce ön raporunu savcılığa sunan heyetin madende gerekli çalışma koşulları oluşmadığı için henüz incelemesini yapamadığını belirtti. Bilirkişi heyetinin son olarak 23 Haziran tarihinde savcılarla birlikte madende inceleme yapmaya yönelik uygun koşullar olup olmadığını tespit etmek üzere bir araya geldiğini belirten Balkız, ancak keşif için gerekli koşulların oluşmadığı kanaatine varıldığını bildirdi.

Açılan davalarda eşler için 200 - 250 bin, çocuklar için 100 - 150 bin, anne, baba ve kardeşler için ise 50 ile 100 bin lira arasında değişen manevi tazminat talep edildiğini kaydeden Balkız, maddi tazminat miktarının ise dava sırasında bilirkişiler tarafından tespit edileceğini sözlerine ekledi.

2-032.jpg

 

OKURLARA ÖNEMLİ NOT:

Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.

Şunu söylememize izin verin; 'Bugün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın, böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı olamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Düşüncemiz; her gece saat 12'den sonra düzenli olarak bir adet il-ilçe-kaza-köy ağırlıklı ve bir adet de Türkiye Geneli olmak üzere iki adet bültenvari haber hazırlamak.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu hayali gerçekleştirebilmek için, siz okurlarımızın bilgi, belge ve desteğine çok ihtiyacımız olacak. Sizler, bizim ana akım-merkez medya harici haber kaynaklarımız olur musunuz?.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimizin sözünü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

[email protected]

e-posta adresimiz 7 gün / 24 saat hizmetinizdedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Düne ait (6 Temmuz 2014) Soma haberimiz için burayı tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı