BİNALİ YILDIRIM BANKALARI TEHDİT ETTİ; YA YAPARSINIZ...

BİNALİ YILDIRIM BANKALARI TEHDİT ETTİ; YA YAPARSINIZ...

Bu akıllı insan işi değil. Yok etmeyi değil, yaşatmayı hedef alın. Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız, ya da bunu size yaptırırız"

Türkiye'nin her geçen gün dahada büyüyen ekonomik krizi, başkanlık söylentileri, Musul ve başika operasyonlarına dünyadan gelen tepkiler ve Kredi derecelendirme kuruluşlarının birer birer not düşürmeleri giderek kritik boyutlara ulaşmaya başladı.

PİYASALAR TEDİRGİN

Tüm bu gelişmelere paralel olarak son aylarda meydana gelen Dolardaki artış piyasalarda güvensizlik yaratmaya başladı. başta saray çevreleri ve Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlar sürekli büyüme rakamları açıklayarak, piyasalarda ki tedirginliği gidermeye çalışıyorlar. Bu açıklamalara başbakan Binali Yıldırım'ın ki de eklendi. Yıldırım Merkez bankasının yaptığı faiz indirimlerini tüketiciye yansıtmayan bankaları sert bir dille eleştirdi.

BÜYÜME İSTEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI

"Bu sene yaşadığımız olaylar nedeniyle büyüme istediğimiz şekilde olmadı. Üç, üç buçuk arasında kapanmasını bekliyoruz yılın. 2017'de 4.4, 2018'de 5, 2019'de 5 şeklinde büyüme tahmin ediyoruz. Büyüme olmayınca ülke kalkınmaz, istihdam olmaz, yeni iş alanları olmaz.

Finans çevrelerine söyleyeceğim bir şey var. Türkiye'de sanayide sıkıntı yok. Tecrübe birikimi haddinden fazla.

Her türü teknolojiye sahibiz. Ama finansman olarak dış bankalarımızın, dış partnerlerinden kaynaklı bir tereddüt var. Bu haksız bir tereddüt. Aşırı ihtiyatlı hareket ediyorlar, bu da bizim ekonomimize zarar veriyor."

TEFECİLİĞİ BIRAKIN

"Bankacıları uyarıyorum. Lütfen reel sektörün sesine kulak verin. Tefeciliği bırakın. Gerçek ekonomiye dönün. Yarın bir gün ekonomiye kaynak aktarmaya çalışacaksınız, ama geç olacak. Bu akıllı insan işi değil. Yok etmeyi değil, yaşatmayı hedef alın. Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız, ya da bunu size yaptırırız"

DEDİKODULARLA HAREKET ETMEYİN

"Dedikodularla hareket etmeyin, yeniden yapılandırmalarda fırsatçılık yapmayın. Ekonomi ile ilgili zerre sıkıntımız yok.

Bütün göstergelerimiz en güçlü ülkelerinkinden daha yukarıdadır. Hangi ülkeyi alırsanız alın başka ülkelerin borç oranlarına bakın.

Milli gelirinin 2 katından fazla borcu var. Risk primleri bizimkinden düşük. Cari açığı, bütçe açığı bütün göstergelerde meşhur AB'nin kriterleri diye bir şey kalmadı. Hepsi darma duman oldu"

FIRSATÇILIK YAPIYORSUNUZ

"Sizin kazanmanız tek başına bir şey ifade etmez. Ülkenin kazanması için siz az kazanacaksınız bütün alanlara kaynak aktaracaksınız.

İşin kolayına kaçıyor. 3 kat, 5 kat teminat istiyorlar. Olmadı tekrar krediyi geri çağırıyor. Kardeşim yapılandırma getirdik.

1 lira borcunu 3 liraya çıkartıp yapılandırıyorsunuz. Bu fırsatçılıktır. Bundan vazgeçmeleri lazım. Türkiye ekonomisinin görünümü ile bankaların durumu örtüşmüyor. Bu da Türkiye'ya yakışmıyor"

Kaynak:Haber Kaynağı