Beşar Esad, dünyanın beklediği sorunun cevabını verdi

Beşar Esad, dünyanın beklediği sorunun cevabını verdi

Barış için umutlu adım!Beşar Esad yönetimi, Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni (ChemicalWeaponsConvention) imzalayacağını açıkladı.

Kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle başta ABD olmak üzere, uluslararası toplum tarafından baskı altına alınan Beşar Esad yönetimi, Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni (ChemicalWeaponsConvention) imzalayacağını açıkladı. 

Birleşmiş Milletler (BM), Esad yönetiminin, kimyasal silahların üretimini, stoklanmasını ve kullanımını yasaklayan bir silah kontrol sözleşmesini imzalayacağına ilişkin belgelerin kendilerine ulaştığını açıkladı. 

Suriye'de muhalif güçlerle iki yılı aşkın süredir çatışmalar yaşayan Esad yönetimine karşı, ABD Senatosu Başkan Barack Obama'ya 'kısıtlı askeri operasyon' izni vermiş, ancak Rusya ortaya attığı başka bir öneri ile bu müdahalenin önünü kesmişti. Rusya Suriye'nin olası bir Amerikan saldırısını önlemek için elindeki kimyasal silahları uluslararası bir gücün kontrolüne devretmesi gerektiğini bildirmiş, Suriye de bu çağrıya olumlu yanıt vermişti. Suriye yönetiminden, Suriye'nin elinde bulunan kimyasal silahlara ilişkin tüm belge, bilgi ve silahları anlaşmayı imzaladıktan bir ay sonra uluslararası bir güce teslim edeceği açıklaması geldi. Bu arada Beşar Esad'ın, kimyasal silahları teslimine ilişkin, 'ABD'nin Suriye'ye saldırı tehdidinden vazgeçmesi' koşulu ortaya attığı da belirtildi.