BDP'de Çok Önemli Gelişme

BDP'de Çok Önemli Gelişme

DEMİRTAŞ'DAN MÜTHİŞ ÇIKIŞ

Cuma Hikmet
 
Yerel seçimlerden önce olağanüstü kongre yapılmasını isteyen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın teklifinin parti yönetimi tarafından kabul edilmemesi üzerine Demirtaş'ın yerel seçimlerden sonra eş genel başakanlığını bırakacağı öğrenildi. 
 
ANLAŞMAZLIK NERDEN KAYNAKLANIYOR
 
BDP'de uzun süredir uygulanan eş başkanlık sistemi var. Eş başkanlığın BDP'de ki anlamının ne olduğu bu güne kadar net bir biçimde tartışılmadı. Eş başkanların hangi görüşü temsil ettiği net olarak bilinmemekle birlikte, sürece dair yapılan görüşmelerin seyrinden BDP'nin 3 parçalı bir görüşün temsil edilmeye çalışıldığına dair belirtiler var. İmralı mektupları sürecinde bu farklı bakış açıları zaman zaman su yüzüne çıkmıştı. Daha çok dış basında tartışılan bu durumun taraflarının, İmralı ve Abdullah Öcalan, Kandil ve BDP olduğu söyleniyordu. Bir farklı taraf ise Duran Kalkan'ın temsil ettiği PKK Avrupa kanadı olduğu söyleniyordu.Kandil'de yapılan son düzenleme sonucunda Kandil ve PKK Avrupa tarafının uzlaştığı yapılan değerlendirmeler arasındaydı.
 
DEMİRTAŞ'IN RAHATSIZLIĞI
 
Süreç içerisinde meydana gelen gelişmelerden zaman zaman rahatsızlığını belli eden Selahattin Demirtaş'ın, Erdoğan'ın açıkladığı paketten rahatsızlığını dile getirmesinin, anlaşmazlığın şifresi olduğu konuşuluyor. Demirtaş açıklanan paketin Öcalan tarafından kabul edilmiş olduğu görüntüsünden rahatsızlığını dile getirmişti. Demirtaş paket açıklanmazdan önce yaptığı bir açıklamada ""Öcalan tabii ki sürecin en önemli aktörlerindendir. Kendisiyle gelişmeler paylaşılır ama bu yeterli olmaz. Muhalefet ve STK'larla paketin paylaşılması demokratik siyasi kurumlarla görüşlerinin de alınması lazım. Herkes açısından daha kapsayıcı olur." demişti.